MTI

Nincs jele Földön kívüli intelligens életnek a szomszédos csillagrendszerekben

Egyelőre nem hozott eredményt a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó eddigi legátfogóbb program, amelynek keretében 1327 szomszédos csillagrendszerben kutattak intelligens földönkívüliek után a szakemberek.

"Nincs odaát egy elképesztően fejlett civilizáció, amely hihetetlenül erős adókészülékkel próbálna kapcsolatba lépni velünk" - mondta Danny Price, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának asztrofizikusa, aki a The Astrophysical Journal című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője volt. A szakember szerint kollégáival ugyan egyelőre nem találtak semmit, de számos magyarázat lehet a Földön kívüli intelligens élet jeleinek hiányára. Előfordulhat, hogy rossz frekvencián kutattak, vagy a földi interferencia zavarta meg a vizsgálatokat. "Bárhogy is legyen, minden ilyen kutatás számára korlátot jelent az emberiség jelenlegi technológiai fejlettsége" - tette hozzá.

A mostani vizsgálat a Jurij Milner orosz milliárdos által finanszírozott Breakthrough Listen nevű program része. A 2015-ben indult, tíz éven át tartó és 100 millió dollárból megvalósuló kezdeményezés célja, hogy "lehallgasson" egy esetleges földönkívüli kommunikációt két, a világ legerősebbjei közé tartozó űrteleszkóp segítségével.

A mostani kutatás keretében a szakemberek egymillió gigabájtnyi rádióhullám adatot elemeztek, több mint ezer csillagot vizsgálva a Földtől 160 fényévnyi távolságon belül. Több ezer érdekes jelet észleltek a kutatás során, ám végül mindegyikről kiderült, hogy földi eredetű, például műholdakkal függ össze. A kutatók az összes általuk gyűjtött adatot elérhetővé teszik a nagyközönség számára a Breakthrough Listen archívumában.

Price tervei szerint a jövőben a Dél-afrikai Köztársaság déli-délnyugati részén elterülő, félsivatagos Karoo régióban működő MeerKAT rádióteleszkóp segítését is igénybe veszik a Földön kívüli intelligens élet keresésére irányuló erőfeszítéseikben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dimo1111 #23
    Inkább a földön kellene keresgélni ,itt is nagyon ritka...
  • t_robert #22
    Vagy neki állnak építeni a hatalmas galaktikus űrhajókat menekülni az ellenkező irányba, nehogy a közelünkben maradjanak.... :)
  • t_robert #21
    Ez azért nem biztos.....
    Már pár száz év alatt is annyit változott az emberiség, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ma neki állnánk kiirtani az indiánokat. Ez a mai normáink szerint nem volna túl PC...... Bizony-bizony alaposan megváltoztak az általános civilizációs normáink. Vagy legalább is tudatosan . nem tennénk. az más kérdés, hogy merő jószándékkal rengeteget ártanánk nekik. 1-2 generáció alatt rájuk szakítva ami normáinkat és civilizációnkat, ami lehet betenne nekik....
  • t_robert #20
    Merő ostobaság azt feltétlezni, hogy egy velünk párhuzamos civilizáció pont azt a szintet jeleni, mint ahol mi tartunk. marhára valószínűtlen, hogy mondjuk a Sirius Béta egyik bolygóján is éppen a 21 századuk eleje van pont ilyen technológiákkal. Már egy generáció eltéréssel magunkkal se vagyunk kompatibilisek. :) Ki a franc tudna ma lejátszani 3 generáció távlatából egy fonográf lemezt úgy általában. És ki a franc fog egy generáció múlva lejátszani úgy általában egy CD-t?????? Vagy mondjuk kikeveredik egy törzsközösségi szinten álló erdőlakó a a dél-amerikai őserdő szélére erre kezébe nyomnak egy okos telefont, hogy nesze vazze kommunikálj. azt se tudná miről van szó, nem hogy elkezdje komoly tanulás nélkül megérteni a mi civilizációnkat. Hiszen már a nagyszüleink se értik a mai kor technikai eszközeit és nem feltétlenül tudják használni. Pedig velük egy civilizációban nöttünk fel. Akkor mi garantálná, hogy képesek vagyunk kommunikálni egy vadidegen Epsilon Eridián lakóval?
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2019.07.16. 12:52:06
  • t_robert #19
    ezzel azért akad némi gond.
    elvben egy faj evoluciója simán eltarthat 10-20-X millió évig, mire eljut egy civilizációig.
    Még párhuzamosan létező civilizációk esetében év milliók lehetnek a fejlődésben. Vagyis semmi garancia nincsen rá ha létezik 15 fényévnyire egy értelmes civilizáció az pont azon a fejeltségi szinten van, mint mi ráadásul ugyan azokat a technológiákat fejleszti ki. Ergó hiába üzent volna nekünk valaki 150 év rádió hullámmal egyszerűen akkor még nem voltak eszközeink megérteni. Mi se tudnánk rádió hullámmal kommunikálni egy ókori civilizációval. Mint ahogy nem tudhatjuk, hogy mondjuk egy 10 ezer évvel előttünk levő civilizáció milyen technológiát használ a távolsági kommunikációhoz. Simán lehet, hogy mi még mamutokat kergettünk a fagyos fennsíkon mikor ők már túl léptek a rádió kommunikáción. Ha egyáltalán kifejlesztették és eleve egy hatékonyabb kommunikáció fele indultak, amit mi majd 500 év múlva fedezünk fel. Szóval hajmeresztő baromság azt feltétlezni, hogy anagyjából egy szinten levő civilizációk ugyan azt a technológiát használják. Már néhány száz évnyi eltérés is komoly technológia eltérést okozna műszaki szempontból. A rádió kommunikáció nem túl hatékony nagy távolságok áthidalására. A hosszú idő miatt Lehet, hogy mondjuk 2489-ben felfedezzük a Hiper téren át való kommunikációt és egyszer csak azt halljuk meg, hogy hirtelen több száz civilizáció fecseg így egymással. Szóval abból bármiféle feltétlezést levonni, hogy nem halljuk más rádióadását nem jelenti azt, hogy mások nem léteznek. Talán csak mi nem vagyunk elég fejlettek, hogy a hatékonyabb kommunikációt ismerjük. De simán lehet, hogy évmilliókkal vannak előttük és egyszerűen nem érdekeljük őket. Mint ahogy minket se igazán érdekel egy hangyaboly szervezettsége és kommunikációja. Annyira alattunk vannak fejlettségben, hogy nincsen velük közös platform és nincsen miről beszélni. Egyszerűen nem érdekeljük őket annyival mögöttük vagyunk mindenben vagy forditva... bár nagyjából egy idősíkban fejlödünk viszonylag közel egymáshoz, de ők 6000 évnyi fejlődéssel mögöttünk vannak így évezredeik nem is fogunk még kommunikálni az ókori egyiptomi szintű civilizációjukkal. egy sok 10 milló éves fejlődésben 6000 év semmi mégse vagyunk azonos szinten és nincsen mit mondani egymásnak. Vagy itt volt egy civilizáció 3 millió éve a mi mai szintünkön, de már nem léteznek vagy mondjuk elmentek másfele és ma már csak romokat találnánk utánuk.
  • Major #18
    A Stephen Hawking arra is figyelmeztetett halála előtt, hogy szerinte annyira nem szerencsés felhívni magunkra a figyelmet a világűrben, főleg nem olyan idegen civilizációk számára, amelyek technológiailag fejlettebbek nálunk. Ha egy nálunk intelligensebb fajjal akadnánk össze, szükségszerűen úgy járnánk, mint az amerikai őslakosok, miután Kolumbusz felfedezte a kontinensüket. Jó esetben.
  • noland #17
    Persze, hogy nem találtak, mert az idegenek köztünk élnek ;)
  • Zoliz #16
    Se az UFOk se Isten bizonyitéka? Mi lesz igy velünk.. rossz lesz tudatlanul meghalni.
    Én viszont hiszek az EGYUFÓ létezésében, aki egyszer eljön és áldást hoz a Pápára.
  • Venator #15
    Addig örüljünk amíg az idegenek nem fejtik meg a Mónika Show vagy valami reality műsor adását. Azonnal indítják a Föld felé a halálcsillagot...
  • SaGa #14
    Az alapvető probléma azzal, hogy "már száz éve szórjuk a rádiójeleket és sehol semmi válasz", nem az, hogy értik-e az idegenek, felfogják-e, hogy ez valami értelmes faj információhalmaza, hanem az, hogy száz fényéven belül alig néhány csillag van. Sőt, ha választ is várunk, akkor csak az 50-60 fényéven belülikkel számolhatunk. Egy ekkor térgömbben nagy valószínűséggel tényleg nincs elég fejlett, megfelelő eszközökkel rendelkező intelligens idegen faj jelenleg. Lehet, hogy volt, de már kihalt vagy tovább állt, lehet, hogy lesz, csak várjuk ki azt a pár ezer-millió évet, de most nincs. Ha majd több százezer fényév sugarú gömbből se jelentkezik senki, akkor kell ezen agyalni, Csak addig még pont több százezer évet kell várni.
    Ettől élet még lehet számtalan olyan bolygón, amin már túljutottak a rádiójeleink, csak ezt mindeddig nem fogjuk biztosan megtudni, míg oda nem megyünk.
    Utoljára szerkesztette: SaGa, 2019.07.05. 10:43:29