23
 • dimo1111
  #23
  Inkább a földön kellene keresgélni ,itt is nagyon ritka...
 • t_robert
  #22
  Vagy neki állnak építeni a hatalmas galaktikus űrhajókat menekülni az ellenkező irányba, nehogy a közelünkben maradjanak.... :)
 • t_robert
  #21
  Ez azért nem biztos.....
  Már pár száz év alatt is annyit változott az emberiség, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ma neki állnánk kiirtani az indiánokat. Ez a mai normáink szerint nem volna túl PC...... Bizony-bizony alaposan megváltoztak az általános civilizációs normáink. Vagy legalább is tudatosan . nem tennénk. az más kérdés, hogy merő jószándékkal rengeteget ártanánk nekik. 1-2 generáció alatt rájuk szakítva ami normáinkat és civilizációnkat, ami lehet betenne nekik....
 • t_robert
  #20
  Merő ostobaság azt feltétlezni, hogy egy velünk párhuzamos civilizáció pont azt a szintet jeleni, mint ahol mi tartunk. marhára valószínűtlen, hogy mondjuk a Sirius Béta egyik bolygóján is éppen a 21 századuk eleje van pont ilyen technológiákkal. Már egy generáció eltéréssel magunkkal se vagyunk kompatibilisek. :) Ki a franc tudna ma lejátszani 3 generáció távlatából egy fonográf lemezt úgy általában. És ki a franc fog egy generáció múlva lejátszani úgy általában egy CD-t?????? Vagy mondjuk kikeveredik egy törzsközösségi szinten álló erdőlakó a a dél-amerikai őserdő szélére erre kezébe nyomnak egy okos telefont, hogy nesze vazze kommunikálj. azt se tudná miről van szó, nem hogy elkezdje komoly tanulás nélkül megérteni a mi civilizációnkat. Hiszen már a nagyszüleink se értik a mai kor technikai eszközeit és nem feltétlenül tudják használni. Pedig velük egy civilizációban nöttünk fel. Akkor mi garantálná, hogy képesek vagyunk kommunikálni egy vadidegen Epsilon Eridián lakóval?
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2019.07.16. 12:52:06
 • t_robert
  #19
  ezzel azért akad némi gond.
  elvben egy faj evoluciója simán eltarthat 10-20-X millió évig, mire eljut egy civilizációig.
  Még párhuzamosan létező civilizációk esetében év milliók lehetnek a fejlődésben. Vagyis semmi garancia nincsen rá ha létezik 15 fényévnyire egy értelmes civilizáció az pont azon a fejeltségi szinten van, mint mi ráadásul ugyan azokat a technológiákat fejleszti ki. Ergó hiába üzent volna nekünk valaki 150 év rádió hullámmal egyszerűen akkor még nem voltak eszközeink megérteni. Mi se tudnánk rádió hullámmal kommunikálni egy ókori civilizációval. Mint ahogy nem tudhatjuk, hogy mondjuk egy 10 ezer évvel előttünk levő civilizáció milyen technológiát használ a távolsági kommunikációhoz. Simán lehet, hogy mi még mamutokat kergettünk a fagyos fennsíkon mikor ők már túl léptek a rádió kommunikáción. Ha egyáltalán kifejlesztették és eleve egy hatékonyabb kommunikáció fele indultak, amit mi majd 500 év múlva fedezünk fel. Szóval hajmeresztő baromság azt feltétlezni, hogy anagyjából egy szinten levő civilizációk ugyan azt a technológiát használják. Már néhány száz évnyi eltérés is komoly technológia eltérést okozna műszaki szempontból. A rádió kommunikáció nem túl hatékony nagy távolságok áthidalására. A hosszú idő miatt Lehet, hogy mondjuk 2489-ben felfedezzük a Hiper téren át való kommunikációt és egyszer csak azt halljuk meg, hogy hirtelen több száz civilizáció fecseg így egymással. Szóval abból bármiféle feltétlezést levonni, hogy nem halljuk más rádióadását nem jelenti azt, hogy mások nem léteznek. Talán csak mi nem vagyunk elég fejlettek, hogy a hatékonyabb kommunikációt ismerjük. De simán lehet, hogy évmilliókkal vannak előttük és egyszerűen nem érdekeljük őket. Mint ahogy minket se igazán érdekel egy hangyaboly szervezettsége és kommunikációja. Annyira alattunk vannak fejlettségben, hogy nincsen velük közös platform és nincsen miről beszélni. Egyszerűen nem érdekeljük őket annyival mögöttük vagyunk mindenben vagy forditva... bár nagyjából egy idősíkban fejlödünk viszonylag közel egymáshoz, de ők 6000 évnyi fejlődéssel mögöttünk vannak így évezredeik nem is fogunk még kommunikálni az ókori egyiptomi szintű civilizációjukkal. egy sok 10 milló éves fejlődésben 6000 év semmi mégse vagyunk azonos szinten és nincsen mit mondani egymásnak. Vagy itt volt egy civilizáció 3 millió éve a mi mai szintünkön, de már nem léteznek vagy mondjuk elmentek másfele és ma már csak romokat találnánk utánuk.
 • Major
  #18
  A Stephen Hawking arra is figyelmeztetett halála előtt, hogy szerinte annyira nem szerencsés felhívni magunkra a figyelmet a világűrben, főleg nem olyan idegen civilizációk számára, amelyek technológiailag fejlettebbek nálunk. Ha egy nálunk intelligensebb fajjal akadnánk össze, szükségszerűen úgy járnánk, mint az amerikai őslakosok, miután Kolumbusz felfedezte a kontinensüket. Jó esetben.
 • noland
  #17
  Persze, hogy nem találtak, mert az idegenek köztünk élnek ;)
 • Zoliz
  #16
  Se az UFOk se Isten bizonyitéka? Mi lesz igy velünk.. rossz lesz tudatlanul meghalni.
  Én viszont hiszek az EGYUFÓ létezésében, aki egyszer eljön és áldást hoz a Pápára.
 • Venator
  #15
  Addig örüljünk amíg az idegenek nem fejtik meg a Mónika Show vagy valami reality műsor adását. Azonnal indítják a Föld felé a halálcsillagot...
 • SaGa
  #14
  Az alapvető probléma azzal, hogy "már száz éve szórjuk a rádiójeleket és sehol semmi válasz", nem az, hogy értik-e az idegenek, felfogják-e, hogy ez valami értelmes faj információhalmaza, hanem az, hogy száz fényéven belül alig néhány csillag van. Sőt, ha választ is várunk, akkor csak az 50-60 fényéven belülikkel számolhatunk. Egy ekkor térgömbben nagy valószínűséggel tényleg nincs elég fejlett, megfelelő eszközökkel rendelkező intelligens idegen faj jelenleg. Lehet, hogy volt, de már kihalt vagy tovább állt, lehet, hogy lesz, csak várjuk ki azt a pár ezer-millió évet, de most nincs. Ha majd több százezer fényév sugarú gömbből se jelentkezik senki, akkor kell ezen agyalni, Csak addig még pont több százezer évet kell várni.
  Ettől élet még lehet számtalan olyan bolygón, amin már túljutottak a rádiójeleink, csak ezt mindeddig nem fogjuk biztosan megtudni, míg oda nem megyünk.
  Utoljára szerkesztette: SaGa, 2019.07.05. 10:43:29
 • Savaran
  #13
  Borzasztó egocentrikus és felettébb buta bárgyú nézet az, hogy a rádióhullámaink alkalmasak kapcsolatfelvételre, eleve nem tudni ilyen elven működő kommunikáció létezik-e, a Földön kívül? Ha létezik is, mivel fénysebességgel terjed a rádióhullám, így borzalmasan csiga lassú kozmikus léptékkel mérve, ha jól emlékszem a 36-os berlini olimpia jutott ki a világűrbe legelőször, mindössze 83 fényévnyire jár, lehet 500 fényéven belül nincs is értelmes civilizáció, becsült adatok szerint ha a Drake formula szerinti értelmes civilizációk számát nézzük a Tejútrendszerben, melyek velünk párhuzamosan léteznek, kb 1000-ret kapunk, ismerve hogy 30kiloparszek az átmérője, elméleti egyenletes eloszlással számolva kb átlagosan 100 fényév távolság lehet a civilizációk között, tehát ha bele helózunk a mikibe, hogy: "haló itt tessék :)" 200 évet kell várni a válaszra.....Ez a rendszerünk úgyszólván semmire nem jó, kommunikációra semmiképpen, esetleg ha fogunk is egy kósza jelet 1000 fényévről, rá lehet mondani hogy biztos csak egy magetárból jött(utalás a Hűha jel eltusolására, a szerk.), így kérem szépen nem lehet kutatni idegen civilizációk után, nincs meg sem a technológia, és végképp nincs meg a szellemi minőség hozzá.
  Utoljára szerkesztette: Savaran, 2019.07.04. 19:37:15
 • _svd_
  #12
  Nem kell ezen sokat agyalni. Mióta aktívan használjuk a rádiózáshoz az elektromágneses hullámok azon tartományait, amit a légkör felső rétege nem ver vissza, folyamatosan toljuk az értelmes életre jellemző jeleket a Földről.
  Nem kell megérteni ezen jelsorozatok tartalmát. Egy részük amplitúdó modulált, más részük frekvencia modulált. Ráadásul szűk frekvenciatartományon belül, sok önálló jelforrás.

  A látható tartomány vizsgálata nem feltétlenül jó. Egyrészt a méretük nem növelhető a végtelenségig, másrészt a légkör mozgása homályosítja a képet. Ma már ott tartunk, hogy a szélmozgást képesek vagyunk kompenzálni a tükör feszítésével.
  A rádióteleszkópok használatával közel Föld méretű antennát tudunk szimulálni. Ezzel sokkal többet tudunk "látni" mint a hagyományos teleszkópokkal.
 • rtagore
  #11
  A prímszámok küldése pl. megfelelne, mert az nem egy a természetben előforduló valami. Az mindegy, hogy milyen számrendszert használnak, mert minden számrendszerben a prímszám az prímszám (csak úgy sugározzák a jeleket, mint a Kapcsolat című filmben [bipek formájában {..,...,.....,......., stb.}]).
 • kvp
  #10
  Az idoablak kerdese igazabol tavolsagfuggo. Minel messzebb van a vizsgalt naprendszer, annal regebbi jeleket latunk, annal nagyobb korzetbol es annal gyengebben. Viszont amit keresnek az egy eros es jol elkulonitheto radios jel, ami direkt arra lett elkuldve, hogy uzenjenek vele. Ez egy nagyon specifikus dolog es 1001 mas modja lenne annak, hogy uzenjen valaki.

  Mit erdemes akkor vizsgalni? A lathato tartomanyban az exobolygokat. Ha van ott barmifele bolygo meretu civilizacio, annak valamilyen lathato jelet erzekelnenk. Ehhez persze viszonylag nagy, elosztott, melyuri tavcsorendszer kellene, cserebe viszont tenylegesen latnank az exobolygok felszinet is. (tehat nem csak 1-1 pixelnyi fenyforrast lehetne azonositani es elemezni)

  Egyebkent ha mar radios kommunikacio, akkor egy idealis csatornakihasznalasu spread sprektrum jel hogy nez ki kulso szemlelo szamara? Mint a hatterzaj, ugyanis a veteli kulcs nelkul az is. Az emberiseg jelenlegi radios kommunikacioja egyebkent egyre inkabb ebbe az iranyba megy el. Leginkabb azert, hogy maximalizaljuk a savszelesseget.

  Szoval a yetiseknek van matematikai eselyuk talalni valamit, de nagyon kicsi es raadasul nem is olyan jelet keresnek ami valoszinubb hogy jon, hanem valamit amit konnyu azonositani. Es teszik mindezt ugy, hogy a tejutrendszerben a csillagkozi terben talalhato anyagoknak viszonylag nagy a csillapitasi tenyezoje a valodi vakumhoz kepest. Ez utobbi tovabb csokkenti terben es idoben a vizsgalhato teruletet.
 • csulok0000
  #9
  "Nem az életnek kedvező feltételek, hanem egy egyszeri szerencsés véletlennek köszönhető a létünk."
  Az a baj az emberrel, hogy mindig azt hiszi, hogy minden csak egyetlen egyszer történt meg és nagyon szerencsések voltunk. Semmi sem zárja ki, hogy a létfontosságú "ugrások" melyek végül a civilizációhoz vezettek, többször is megtörténjenek. Ha adottak a feltételek, hogy egyszer megtörténjen, akkor többször is megfog.
  Az, hogy nem találkoztunk még földönkívüli civilizációval az nagyon könnyen magyarázható:
  1. A legtöbb jel (rádió, röntgen, stb.) fizikai terjedése és szoródása miatt hatalmas teljesítményű adókra van szükség, hogy hozzánk abból bármi is eljusson. Viszont ki az az idióta, aki évszázadokon át erre pazarolja minden szabad energiáját?
  2. Velünk egy időben kell léteznie és hasonló vagy fejlettebb technikai szinten, egyébként nincs értelme kutatni őket, mert nincs mit.
  3. Szerencse kell, hogy a tőlük származó jeleket érzékeljük és értelmezzük is. Lehet évek óta látjuk a jeleket, csak éppen elneveztük mondjuk háttérsugárzásnak vagy FRB-nek, vagy bármi másnak.

  Tehát legyen közel, hasonló fejlettségi szinten és kövessen el mindent, hogy meglássuk őket, mi meg éppen őket nézzük ekkor és sikerüljön felismerni, hogy ez egy civilizáció.
 • VolJin
  #8
  Bolygónkon 3 milliárd évig csak egysejtű életformák voltak.
  Képtelen volt a biológiánk hosszabb DNS létrehozására, mert a bonyolultabb funkciókhoz szükséges fehérjekódolás energiaigényesebb volt, mint amire képes volt a biológia.
  A jelenlegi DNS evolúcióval nem alakulhat ki.
  Két különböző életforma véletlen szimbiózisa tette lehetővé, hogy itt legyünk.
  Egy metántermelő baktériumot lenyelt egy metánfogyasztó, de nem emésztette meg, hanem benne elszaporodva, annak alkotóeleme lett.
  A mitokondriumaink visszafejlődött sejtek, melyeket őseink lenyeltek, de nem fogyasztottak el, hanem felhasználtak energiatermelő egységként.
  Így elég volt az anyagcserénk a hosszabb DNS működtetésére, ami evolúciós ugrást jelentett. Az összes többsejtű egyetlen baktériumtól ered. Egyszeri esemény, ami soha többet nem ismétlődött meg.
  Nem az életnek kedvező feltételek, hanem egy egyszeri szerencsés véletlennek köszönhető a létünk. A legtöbb bolygón ahol van élet, primitív egysejtű formákat találnánk.

  Ha máshol is megismétlődött ez az ugrás, ott is csak évmilliárdoknak kell eltelnie, és azután is évszázmillióknak, míg kifejlődik egy képességeinkkel bíró faj. és ahhoz képest is csak egy évszázados idősávban használunk rádiójelekét.
  tehát az életre alkalmas bolyokon is alacsony az esély a többsejtű életre, majd a többsejtű életnek is hosszú idő kell egy technikai civilizáció megalkotására, ami nem feltétlenül használja huzamosabb ideig a rádióhullámokat kommunikációra. Valószínűbb, hogy vagy túlhaladták vagy a közelükben sem járnak.
 • Venator
  #7
  Amilyen az ember, kimondható, hogy a mi csillagrendszerünkben sincs értelmes élet :-)
 • Macropus Rufus
  #6
  Egy 2017-es adat alapján olyan 2000.000.000.000 galaxis van és galaxisonként átlagosan 500milliárd csillaggal. Na most a kettő szorzata szép nagy szám lesz. Ezzel meg van a csillagok száma. Átlagosan legyen 3 bolygó csillagonként.
  1:3000000000000000000000... ez egy szép arány nem? :) na ezért nem hiszem, hogy csak itt van élet. Lehetetlen. De azt minden további nélkül el tudom fogadni, hogy az irdatlan nagy távolságokat senki nem képes legyőzni. Ha feltételezem, hogy csak egyfajta fizika létezik (miért lenne több?) akkor nincs fénysebességgel való utazás, se féregluk se semmi scifi cucc. Tehát a kérdés az, hogy melyik faj szeret adott esetben több millió évet utazni akármiért is. Továbbá mi feltételezzük, hogy ha nekünk van fülünk akkor nekik is és hallják a rádió jeleinket. Aztán ugye ott van még az a problem, hogy lehet már rég befogták csak kurvára nem értik, hogy mi a fenét is akarunk. Erre ember-ember közti interakciónál is van számos példa,stb. Aztán az is lehet, hogy válaszoltak is, de az okosok azt mondták, hogy csak egy zavar az éterben (wow jel?)
  Szóval az, hogy mi nem látjuk őket kb. semmit nem jelent arra vonatkozólag, hogy tényleg vannak v. nincsenek.

  És ugye a nagy kérdés: tényleg jó nekünk ha kiböknek minket? Mert eléggé utópisztikus álom, hogy a fejlett faj nem agresszív és puszira meg oszt velünk infókat.

  forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Galaxis
  https://www.origo.hu/tudomany/20170116-ket-billio-galaxisbol-all-az-univerzum.html
 • esztyopa
  #5
  Teljesen felesleges a földönkívüli,értelmes civilizáció keresése !
  A fizikai feltételek meglétének a kutatásával bíbelődnek,de nem foglalkoznak az IDŐVEL !
  Nyilvánvaló,hogy ha ki is alakult más bolygókon - valahol az értelmes lény,akkor fel kell tenni a legfontosabb kérdést? - MIKOR?
  Ha belegondoltok,hogy a Föld 3,5 milliárd évéből csupán 1-2 százer éve létezik az ember,akkor mi a biztosíték,hogy egy másik bolygón - valahol,
  éppen ebben az időintervallumban,és éppen ilyen sebességű fejlődéssel megjelent az értelmes élet.Ennek a valószínűsége a 2x3,5 milliárd év,és az
  1-2 százezer év hányadosa...a VALÓSZÍNÜSÉGE !
  Szóval - kizárt !
  /Ezt egyébként nem én találtam ki,hanem Stanislav Lem az *időablak* paradoxonában érthetőbben fogalmazta meg/
  Szóval felejtsük el a *Nagy Találkozást*
 • rtagore
  #4
  Fölösleges pénzkidobás a SETI-kutatás. Mi az a 160 fényév távolság - amit vizsgáltak - a Tejútrendszer méretéhez képest? A közelünkben nincsenek fejlett idegenek - sőt valószínű, hogy az egész Tejútrendszerben sem.
  Nagyon sok kedvező, véletlen eseménynek kell megtörténnie annak, hogy egy intelligens faj kialakuljon egy bolygón. Kezdve azzal, hogy lakható övezetben kell keringenie a planétának egy csillag körül, jó, ha víz van rajta, megfelelő védelem a káros sugárzásoktól (ózonpajzs, mágneses mező a bolygó körül).
  Az is kérdéses, hogy hogyan kezdődött a Földön az élet szervetlen anyagból. Néhányan azt mondják, hogy az űrből érkeztek bolygónkra az első csírák.
  Ha léteznének Földön kívüliek, ők is rájöhettek már arra, hogy felesleges másokat keresniük galaxisunkban, mert olyan hatalmas a kiterjedése. Be kell látnunk, hogy egyedül vagyunk - kivételes helyen élünk (no nem egy szimulációban), és sok-sok szerencse kellett ahhoz, hogy az ember megjelenhetett a Földön.
  Utoljára szerkesztette: rtagore, 2019.06.21. 18:38:44
 • quatlander
  #3
  Egy példa. Ha füstjelekkel kommunikal egy törzs, akkor te nem probálnál meg fustjellel jelezni felejuk, hanem radiohullamokkal bombaznad oket? :) Szerintem ez az egesz lefelé kompatibilis kell hogy legyen.
 • t_robert
  #2
  lehet, hogy körülöttünk élénk kommunikáció folyik több ezer civilizáció közt. csak mi 300 év múlva fogjuk felfedezni az olyan hatékonyabb kommunikációt, amivel azonnal lehet kommunikálni mondjuk 100 fényévnyire is. Lássuk be, hogy nem éppen hatékony mód 100 fényévnyire 100 év alatt üzenni majd 100 évet várni a válaszra... Lehet, hogy pont az a belépési feltétel a galktikus szövetségbe, hogy egy civilizáció elérje azt a szintet, hogy megértse mit beszélnek mások körülötte. Addig nem is foglakoznk azokkal a fajokkal, melyek nem érik el a a minimális szintet. Lehet, hogy 300 év múlva jövünk rá felfedezve a hiperűr kommunikációt, hogy itt fecseg mindenki körülöttünk olyan hangzavarban, mint ahogy ma a földön hallani a rédió és TV és egyéb kommunikációkat. Ostobaság azt feltételzni hogy csak mert mi nem hallunk rádió kommunikációt nem is létezik senki. :)
 • t_robert
  #1
  apróbb gond, hogy simán lehet akár egy intelligens civilizáció mondjuk 10-15 fényévre is tőlünk. Lehet, hogy nem rádióhullámot használnak, mert azt mondjuk már 5000 éve maguk mögött hagyták és egyre nem is figyelik a rádióhullámokat, mert az olyan technológia nekik, mint ahogy nekünk a fáraók kora. persze két egy korban élő civilizáció is meglehetősen relativ. Lehet 100 ezer éve nem foglalkoznak már rádió hullámmal. Vagy 5 millió éve.... Naivság azt feltételezni, ha léteznek párhuzamosan az iodőben civilizációk azok ugyan azon a technológia szinten vannak. Már néhány száz év eltérés is drasztikusan eltérő technológiai szintet jelent. Hiába küldtek volna felénk 200 éve rádióhullámokat. mi akkor még nem ismertük a technikát. De az is lehet, hogy léteznek, de náluk most van pattintott kőkorszak. Simán lehet, hogy 1 milló évig még nem is fogják érteni a rádióhullámokat. De lehet, hogy 1000 év múlva mi se értenénk a rádióhullámokat, mert már 5 generációval fejlettebb kommunikációt használunk. Alapvető baromság azt feltételezni, hogy mondjuk két egymás közelében létező nagyjából egyszerre fejlődő civilizáció ugyan abban a pár száz éves technikai szintben van, hogy kompatibilisek egymással az eszközeik. Mi ugye leginkább magunkat keressük a saját szintünkön. :)