Gyurkity Péter

Rekordméretű kráter nyomait találták meg 

Ausztrál kutatók egy eltérő célú kutatás során bukkantak az eddigi legnagyobb kráter nyomaira.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói a napokban jelentették be, hogy jó eséllyel megtalálták az eddigi legnagyobb kráter nyomait, amely a korábbi rekordtartókat is lepipálja méretében, legalábbis a becsapódás által érintett terület kiterjedése tekintetében. A felfedezés sokáig váratott magára, mert azt csak az alsóbb rétegek vizsgálata nyomán tárták fel.

A szakemberek egy geotermikus energiával kapcsolatos kutatás nyomán bukkantak érdekes adatokra, mégpedig Dél-Ausztrália, Queensland, illetve az Északi-Terület határvidékén, a kontinens belsejében. A tanulmányból kiderül, hogy egy több százmillió évvel ezelőtti becsapódásról van szó, amelyet egy, az utolsó pillanatokban két részre szakadó, ám így is darabonként mintegy 10 km-es átmérőjű meteorit okozott, két, egymással csaknem megegyező formájú krátert hagyva maga után, egy nagyjából 400 km átmérőjű területen. Mivel az évmilliók során az erózió és az egyéb környezeti hatások eltüntették a felszíni nyomokat, az egykori krátereket pedig fokozatosan újabb rétegek töltötték fel, a szükséges adatokat csak a mélyben találhatták meg.

A kutatás során mintegy 2 km mélyre fúrtak le a geotermikus energia iránt érdeklődő kutatók, itt azonban egy jól kimutatható a üvegréteget találtak, amely a jelek szerint gyorsan, extrém hőmérsékletek hatására alakulhatott ki. Ez jelezte számukra a becsapódás tényét, a földkéreg két kiemelkedése pedig az alsóbb rétegekből feljebb emelkedő kőzetre utalt, amelyet a becsapódásra adott válaszként értelmeztek. Sajnos, az esemény korát még megbecsülni is nehéz, a dinoszauruszok kihalását eredményező, hatalmas port felverő, 66 millió évvel ezelőtt bekövetkezett hasonló becsapódással ellentétben itt ugyanis nincsenek egyéb jelek – az egykori kráterekben talált kőzetek kora viszont 300 és 600 millió év közé tehető.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján hasonló kihalást sem tudnak az eseményhez kötni, így további kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy a megmaradt kérdésekre is választ kapjunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • inkvisitor #3
  Pontosabban: "Mindmeghaltunk!"
 • NEXUS6 #2
  Minmeghalunk!
 • Astrojan #1
  asteroid térkép

  Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2015.03.28. 16:11:14