MTI

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését ma az Európai Parlament.

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. A képviselők emellett egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Mint írták, a bizottság az irányelv hatályba lépésének legfeljebb egyéves halasztását javasolhatja, ha úgy látja, hogy a tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, s mintegy 84 százalék a megszüntetés mellett foglalt állást. Ezen javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #9
  Ez HITVITA tehát nem lehet objektív érveket felhozni. Nekem speciel a nyári vált be felőlem lehetne egész évben az.

  A kérdés, hogy a németek melyiket támogatják, mivel ők a legerősebb EU-s ország nagy a súlyuk ilyen döntésekben is és ha a franciákkal együtt a nyári mellett vannak akkor az is lesz.
 • ostoros #8
  Vagyis te szerinted az a jó, ha nyáron már fél háromkor világosodik, de nyolckor már legyen sötét.
 • asgh #7
  Miért hinné azt bárki is, hogy egész évben világos lesz?
  Az emberek az óra átállítással járó macerát nem szeretik. Mivel pedig az óra átállítás gazdasági hozadéka elenyésző, semmi értelme kitenni az embereket minden évben kétszer ennek a totál felesleges tortúrának.

  Amúgy meg mitől lenne egy nappal tovább világos?
  A Föld mozgását nem befolyásolja, hogy milyen szabványok szerint méred az időt.
  Gyakorlatilag azt mondod, hogy nyáron szeretsz korábban kelni és feküdni és milyen jó, hogy erre a teljes lakosságot is rákényszerítik.
 • asgh #6
  Nem azt mondták, hogy nem aktuális a kérdés, hanem hogy EU hatáskör. Ha az EU a részletkérdéseket visszautalja tagállami hatáskörbe, akkor van értelme a kormányt kérdezgetni.
 • ostoros #5
  Pontosan. Én is azt szeretem.

  Ami a politikusokat illeti, minden hülyeségre lehet találni embert aki támogatja, és annak ellenkezőjére is, az EU kis bürokratái pedig azt remélik, ezzel lehet népszerűséget csinálni, miközben lenyeletnek velünk valami szart teljesen más témában...
 • M2 #4
  Én például sajnálnám ha eltörölnék, szeretem, hogy a nyári időszakban egy nappal tovább van világos, most is alig várom már az állítás napját.
  Ezt fogják elvenni azért, mert az emberek bután és naivan azt hiszik, hogy az eltörlés után egész évben világos lesz.
 • ostoros #3
  Értelmetlen eltörölni. Nem lesz jobb semmivel. Aki úgy gondolja, hogy de, igen, az csak placebó hatás... Annak ellentettje, vagyis nocebo.
 • Vanek úr #2
  Megjegyzés: nem tudom, milyen sajtóhírben írták, hogy Magyarország már döntött, amikor többször meg lett kérdezve a kormány, és mindig azt mondja, hogy még nem aktuális a kérdés, nem is foglalkoztak vele. :)
  Mellesleg a tanácson nehéz lesz átverni ezt a dolgot, mert egyszerű többség nem elég; ahhoz meg, hogy sikerüljön döntést hozniuk róla még túl sokan ellenzik. Vagyis majd meglátjuk.

  Egyébként az orvosi véleményekhez: nem az óraátállítás van rossz hatással az emberekre, hanem a téli nappali órák, és a nyári nappali órák száma közti különbség miatti (főként a nagyon rövid téli nappal hossza miatti) változás(ok). Azt meg még a jelenlegi tudásunk alapján nem tudjuk befolyásolni; pedig tényleg az előttem szóló 'megmondása' lenne a legjobb. :)
  Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2019.03.27. 09:31:31
 • M2 #1
  Legyen mindig nyár, mindig világos és ingyen pénz meg nők!