MTI

Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken

Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken; a helyi parlament kedden egyhangú döntéssel nyilatkozatott fogadott el, amelyben ehhez kéri a központi spanyol kormány jóváhagyását.

A baleári parlament szerint a hétvégi óraátállítás után a Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigeten már délután háromnegyed hatkor lemegy majd a nap, és besötétedik. A modern társadalomnak azonban szüksége van arra, hogy a napsütéses órák száma, és a szabadidő illeszkedjen egymáshoz - áll a nyilatkozatban, amelyben "a logikus, racionális és természetes" időbeosztás mellett érvelnek.

A szigetek parlamentje kifejti, hogy a napfény hiánya negatívan hat az egészségre és a lelkiállapotra, valamint olyan betegségekért felelős mint például a depresszió vagy az álmatlanság. Ellenben a természetes világosság több szabadtéri időtöltést tesz lehetővé, javítja az ez egyensúlyt a munka és a családi élet között - indokolják a képviselők a kérést a dokumentumban, hozzátéve, hogy a nyári időszámítás folytatása energiamegtakarítást is jelent, jót tesz a turizmusnak, és a kereskedelemnek is.

Az El Mundo című országos napilap szerint a spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős minisztérium álláspontja az, hogy nem lehet egyoldalúan módosítani az időszámítást a Baleár-szigeteken, mert azt európai szinten, uniós irányelvek szabályozzák. Spanyolország egy időzónában van Magyarországgal, az órákat vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani a téli időszámításnak megfelelően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #4
  ...Aszta...!
 • xyl #3
  Igen is és mégse... A hasonlatnál maradva: Két takarónk van, az egyik a munka, a másik a szabadidő. És a Baleár-szigeteken ki merik azt mondani, hogy a szabadidő ér annyit, ha nem többet, mint a munka. Háromszoros hurrá a Baleár-szigetieknek!
 • Eriongtk #2
  Szerkeszteni nem tudok. Ami lemaradt:

  Ez kb az amikor valaki a takarója aljából vág le, hozzávarrja a tetejéhez azért, hogy hosszabb legyen a takarója
 • Eriongtk #1
  Semmi értelme ma már. Reggel az ember így is sötétben kel, és sötétben jön haza, Amikor már 7-8kor kel a nap ls 15-16 órakor már sötét van, akkor lehet állítgatni bármit...