MTI

Vasárnap hajnalban előre kell állítani az órákat

Vasárnap térünk át a nyári időszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, ezzel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet spórolni - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt..

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, amiből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

A MÁV tájékoztatása szerint az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat, így a Debrecenből Nagykerekibe és Budapestre, a Lajosmizséről a budapesti Nyugati pályaudvarra, illetve a Nyugati pályaudvarról Szolnokra tartó egy-egy személyvonatot három órakor indítják el.

A Budapestről szombaton éjszaka induló nemzetközi vonatok - Kijevbe a Latorca InterCity, Brassóba a Corona IC, Bukarestbe az Ister EuroNight, Münchenbe a Kálmán Imre EN, Belgrádba a Beograd gyorsvonat, valamint a Berlinbe (közvetlen kocsikkal Varsóba, Krakkóba és Prágába) közlekedő Metropol EN - várhatóan egyórás késéssel érik el külföldi végállomásukat.

Magyarországon két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás. A Bécsből Bukarestig közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Békéscsaba és Lőkösháza között éri az óraigazítás, így a vonat Lőkösházára már a nyári időszámítás szerint, 3 óra 15 perckor érkezik meg. A Bukarestből Bécsbe tartó Dacia nemzetközi vonat Békéscsaba és Szolnok között tér át a nyári időszámítás szerinti menetrendre, emiatt 3.56-kor érkezik Szolnokra, majd folytatja útját Budapesten át Bécs felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Én mindig mondtam, hogy egészségtelen bejárni dolgozni bármikor és bárhova is. ;-)
 • Szvasztika #5
  Már megtörtént !
 • Dodo55 #4
  Szerintem meg a téli időszámítás hülyeség, mert télen már késő délután sötétedik, amikor bőven aktívabbak az emberek, mint a reggeli órákban. A reggeli készülődéshez a kültéri világosságtól függetlenül is világítani kell (fürdőszoba, wc, stb általában ablak nélküli vagy kis ablakos), ellenben 16-17 óra körül olyan helyiségekben tartózkodnak (még a munkahelyen, vagy pont hazaérve a nappaliban, konyhában), ahol a természetes fény hasznosítható lenne. Ezen felül az elhúzódó kültéri munkákat, vagy a munka utáni kültéri tevékenységeket is zavarja a sötét.

  Halgatyó: nagyon rossz példát mondtál, mert pont hogy akik 8-ra (nem 9-re...) járnak be dolgozni, azok sötétbe mennek el, majd sötétbe érnek haza, nekik a legrosszabb ez egészségügyileg. Akik 6-ra járnak és délután 2-re végeznek, azoknak marad még pár óra világos időszak szabadidőként.
 • ostoros #3
  Hülyeség.
 • halgatyó #2
  Az egész nyári időszámítás azoknak jó, akik délelőtt 9-re autózgatnak be pár kilométerről a munkahelyükre a légkondis A8-akkal.
  Azok viszont, akik (sok esetben vidéken) reggel 6-ra vagy 7-re járnak dolgozni, a másik településre, nekik emiatt egész évben SÖTÉTBEN KELL FELKELNI, REGGELIZNI, ÖSSZEKÉSZÜLNI, ELINDULNI a munkába, nekik ez nagyon egészségtelen.
  No ez az, amire ívben [email protected]@k a törvények összehozói. Nemcsak Magyarországon, hanem az egész nyugaton, ahol ezt a szemétséget bevezették.

  Akkor lenne több létjogosultsága a dolognak, ha csak tényleg a legnyáribb hónapokra vonatkozna! Például lehetne nyári időszámítás június 12-től augusztus 30-ig, vagyis a nagy nyári szabadságolások idején.
  Miért is nem akkor van? Miért pont márciustól novemberig?
 • akyyy #1
  tök jó hogy éjszaka megy vonat ezekre a helyekre, de pest és miskolc között sosincs hajnali 3-at közlekedés :\