MTI

Egy másodperccel hosszabb lesz a kedd a Föld forgásának lassulása miatt

Egy szökőmásodperccel hosszabb lesz a keddi nap a Föld valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közti eltérés kiegyenlítése érdekében.

"A Föld folyamatosan lassul, a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta" - magyarázta Daniel MacMillan, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának tudósa. A lassulást az árapályerők okozzák, de közrejátszanak más tényezők is, például a bolygónk belsejében játszódó folyamatok, a kőzetlemezek mozgása, vagy a légköri és óceáni áramlatok dinamikájában bekövetkező változások - idézte MacMillant az EScience News.

Ennek folytán egy szoláris nap valójában nem 86400 másodpercből áll, ahogy a nagy pontosságú atomórák alapján kiszámított egyezményes koordinált világidőből következne, hanem 86400,002 szekundumig tart. Az eltérést a szökőmásodperc hivatott kiegyenlíteni, amelynek fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió vezette be 1970-ben, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyenletes a Föld forgása.

A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött, szokásos napja június 30. vagy december 31., amikor éjfélkor egy szekundummal meghosszabbodik a nap. Az extra másodperc beiktatását a párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat (International Earth Rotation and Reference Systems Service) jelenti be. Két szökőmásodperccel hosszabbodott meg az év 1972-ben, majd 1999-ig minden évben beiktattak egy-egy szökőmásodpercet, azóta viszont ritkábbá váltak az "évhosszabbítások". Az idei lesz a 26. alkalom, amikor beiktatnak egy szökőmásodpercet. Az eddigi szökőmásodpercekből 15-öt szilveszterkor, az ideivel együtt 11-et pedig június utolsó napján iktattak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #12
  Miért is....? Az idő az telik, az, hogy te a bolygó forgásához kötsz valamit, attól nem telik máshogy az idő az univerzmuban... Ezen felül ez nem állandó hogy lassul, hogy picit gyorsul a forgás, de van egy trendje.
 • skymill #11
  Ha ez a 2 ezredmásodperces napi lassulás igaz lenne, akkor az elmúlt 4 és fél milliárd évben 104,16 évet kellett volna "hozzátoldani" az időhöz. Ez elég szemléletesen képtelenségnek látszik. A másik probléma, hogy ezen az elven számolva néhány száz év alatt döbbenetesen megváltozna a szoláris nap hossza. Márpedig én azt tanultam anno, hogy az idő méréséhez használt 12-es számrendszert már a sumérok is használták. Az pedig hozzávetőlegesen is legkevesebb háromezer éve volt. Vajon minek vezettek volna be egy számítási rendszert, ha nyilvánvalóan nem passzol a megfigyeléseikhez?
  Utánanéztem a cikk forrásának. Egészen a NASA egyik lapjáig követhető ez a képtelenség. Hogy ki és mit írt el, nem deríthető ki, de mindenki szolgai módon, gondolkodás nélkül átvette ezt az áprilisi tréfát
 • UUUU #10
  Oh my, szerinted ma milyen időközönként van tengerjárás? Innentől az utolsó mondatod, egy akkora katyvasz, hogy szerintem akkor se tudnád kibogozni, ha lenne valami kis sütnivalód, amivel sose rendelkeztél. "Egyszer olvastam, de nem emlékszem..."
  Inkább csöndben maradtál volna.
 • VolJin #9
  A hold kialakulásakor vagy 6 vagy 12 mai órának felelt meg az akkori nap. Mármint egyszer egy cikkben azt olvastam, hogy az ár-apály ciklus ilyen gyakori volt, és a tengerpartot a Hold közelsége és a Föld gyorsabb forgása miatt száz méteres szökőárak sújtották. A 6 vagy a 12 azért bizonytalan az emlékeimben, mert nem emlékszem, hogy a teljes árapály ciklus volt 6 óra vagy hat óránként követte az ár és az apály egymást.
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.07.06. 11:50:35
 • Amergin #8
  Hogy jobban érthető legyen: ha a másodpercet (annak hosszát az időben) beszinkronizálnák a jelenlegi nap hosszához, hogy PONTOSAN 86.400 sec legyen egy nap (vagyis növelnének a másodperc idején egy ici-picit), akkor nagyon hosszú ideig nem is kellene hozzányúlni, mert sokáig szinkronban lenne a valós tengelyforgás idejével.
  Wiki: "A másodperc a metrikus időszámítás alapegysége. A másodperc 60-szorosa a perc, 3600-szorosa az óra, a 86 400-szorosa a nap."
  Csakhogy az a "nap" nem egyezik meg a valós "nappal", csak kineveztük annak. Ezért van az eltérés, hogy a Föld "lassabban" forog, meg "késik", amiből meg jön a félreértés, meg a kutyulás.

  A Föld tengelyének forgása valóban lassul, mert a Föld inpulzust ad át a Holdnak az árapállyal. A Föld forgása lassul, a Hold pedig távolodik a Földtől, de a Föld-Hold rendszer impulzusmomentuma (gyakorlatilag) változatlan marad.

  "A Föld folyamatosan lassul, a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta".
  Értelmezzük együtt: A Föld forgása forgása folyamatosan lassul. PONT legyen a mondat végén. Igen lassul, a kialakulásakor 4,5 Mrd éve 15 óra volt egy nap, mostanra meg lett 24. Ez a 15 csak egy szám (lehet hogy 17, vagy 19,5, stb...) amit a tudósok is csak becsülni tudnak, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a lassulás nagyságrendjét érzékeltessem.
  "...a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta". Tehát nem LASSUL, hanem KÉSIK. Késik az általunk nem a valósághoz beszinkronizált, hanem egy régen megállapított másodperc érték alapján, amit ha felszorzunk 86.400-zal, akkor nem kaptuk meg egy nap valódi hosszát. Ez a másodperc érték 1820 körül volt ténylegesen akkora, amit ha felszorzunk 86.400-zal és azt pedig 365-tel, akkor az megegyezett a tropikus év hosszával. Mivel azóta lassult a Föld forgása, de a másodperc értékét nem növeltük meg hozzá, így az eltérések halmozódnak, amit a szölőmásodperc tesz helyre.
  1820-ban egy nap 86.400 másodperc hosszú volt, 2015-ben meg 86.400,002 másodperc hosszú. Szóval ilyen ütemben egy másodperc eltérés a forgás VALÓDI 1 másodperces lassulása 100.000 év alatt megy végbe.
  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2015.07.05. 02:59:57
 • Fbn Lx #7
  lassulhatna gyorsabban, kurvára rövidek a napok
  de a munkaidő nem növekedjen mellé
 • xinosz #6
  De viszont, ahogy a dinamikus erők állandóan hatnak a Földgolyóra, ùgy a forgássebesség is állandóan kellene hogy csökkenjen, vagy nem?
  Utoljára szerkesztette: xinosz, 2015.06.30. 17:53:07
 • xinosz #5
  Így is érthető, vagyis ez azt jelenti h az atomórák eltérése a valós időtőtől a nap végére konstans, vagyis naponta 2 ezred sec, azaz ennyivel "sietnek" de akkor ezek szerint a cikkben lévő kijelentés, hogy a Föld folyamatosan lassul nem igaz? Mert ugye akkor ez a napi 2 sec nem lenne konstans hanem szépen lassan növekedne. Vagy én nem értem... :)
  Utoljára szerkesztette: xinosz, 2015.06.30. 17:23:05
 • ddt500 #4
  Nem. A 86400-hoz képest késik 2 ezredet. Nem lassul NAPONTA 2 ezreddel.
 • Ender Wiggin #3
  GYőzze majd kivárni az ember a vasárnapi zárvatartást...