MTI

Jobbik: az óraátállítás felesleges, és az emberek is eltörölnék

A Jobbik szerint az évenkénti kétszeri óraátállítás teljesen felesleges, és egészségi szempontból káros is, ezért - a magyar társadalom többségének egyetértésével - annak eltörlését javasolják - közölte Kepli Lajos országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési képviselő szerint az 1980-ban, a "Kádár-korszakban" bevezetett tavaszi és őszi óraátállítás felett már eljárt az idő, eddig azonban mégsem vizsgálta felül senki komolyan az eltörlési lehetőségét. Azt hangoztatta, hogy az óraátállítás nem egy aktuálpolitikai ügy, hanem az emberek mindennapjait érinti.

Javaslatukat azzal indokolta, hogy az óraátállítások olyan ugrást jelentenek az emberi szervezetnek, mintha évente kétszer öt hét kiesne az életükből. Hozzátette, kimutatások szerint az emberek az óraátállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, és négyszer-ötször annyi közlekedési baleset is történik, mint máskor. Tájékoztatása szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (Mavir) adatai szerint már csak a nyári időszakban érhető el energiamegtakarítás az átállítással.

Az elektromos áram fogyasztási szokások megváltoztak az elmúlt évtizedekben, ezért sem indokolt az óraátállítás fenntartása, ideje átlépni a XXI. századba - mondta a jobbikos politikus. Utalt egy felmérésre is, ami szerint a megkérdezettek 80 százaléka eltörölné az óraátállítást, ezen belül kétharmaduk azt támogatja, hogy a nyári időszámítás maradjon meg. A magyar társadalom álláspontja a Jobbik javaslatával megegyezik, a párt ezért azt javasolja, hogy a nyári időszámítást megtartva a télit töröljék el.

Kepli Lajos arról is beszélt, hogy javaslatuk bejelentése után egy fideszes európai parlamenti képviselő is felvetette az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. Hozzátette: a letelepedési kötvények kivezetése után ez a második olyan ügy, amit a Jobbik után a kormánypárt is magáévá tehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #16
  Vére egy értelmes megközelítés.
 • Ulrich von #15
  Nem reagálva egyebekre, én nem vagyok hajlandó a 3/4 órámnál előbb kelni, mint az időpont, amire be kell érkeznem a munkahelyre. (kb fél óra, míg beérek) WTF.
 • helsinkirokker #14
  Az tenne be az alvásnak, hogy az év nagyobb részében sötétben alhatsz 6-ig? WTF? Ami a megszokásokat illeti, a világ nagyobbik fele él olyan zónában, ahol 12:00 után még emelkedik a Nap és helyi idő szerint tovább van világos, és ezek a népek nyilván mind alvászavarosak szerinted. GMT+2-vel nagyjából Párizzsal lennénk azonos ritmusban, a francia barátaimon azonban még nem látom az alvászavar jeleit.

  (http://calendar.zoznam.sk/sunset-hu.php?city=2988507)

  Jó, igaz magamon sem, de mégis kellemesebb, természetesebb a napi ritmus Párizsban a +1 óra shift miatt hozzánk képest. A reggeli sötétséget könnyebb elviselni, mint a korai sötétedést. A legdurvább a december lenne, napkelte 8:30, és fél 8 körül már világos lenne. De az egyébként is karácsonyi időszak, sok szabadsággal, 2 hét iskolaszünettel.
 • helsinkirokker #12
  Engem meggyőzött! Szabad megosztani?
 • helsinkirokker #11
  GMT+2, ez lenne nekünk a jó. Áligatással vagy anélkül. Lásd, Európa nyugati felében, ahol később megy le a nap hozzánk képest, sokkal kellemesebb az élet. Mindig is irigyeltem a franciákat, spanyolokat a hosszú világos nyári estékért. És később kel fel a nap, nem hajnali 4-kor, ami ugyancsak nem mindegy alvás szempontjából. Nem tudom ki hogy van vele, de a mi családunkban az évnek ebben a részében, napi szinten megy a káromkodás, hogy mire hazaérünk a munkából, tök sötét van. Utáljuk!!! A GMT+1 legkeletibb csücske vagyunk, a váltással a GMT+2 legnyugatibb csücske lennénk, annak minden előnyével. Gyakoratilag semmi hátránya nincs.
 • kvp #10
  Foldrajzilag es politikailag is a +1-es zonaban vagyunk. Innentol erdemes a +1-et hasznalni. Az, hogy legyen vagy sem teli-nyari atallas az donti el, hogy a velunk egy zonaban es egy gazdasagi rendszerben levok mit hasznalnak. Mivel ez Lengyelorszag, Nemetorszag, Cseh es Szlovakia, Ausztria, tovabba Olaszorszag, ezert hozzajuk erdemes alkalmazkodnunk. Roviden szolva ahany ora van Berlinkben, annyi oranak kell lennie nallunk is, hogy a gazdasagunknak ne tegyunk keresztbe. (a magyarorszagi jelentos gdp-t termelo cegek nagy resze nemet vagy nemetorszagi kozpontja van europaban) Ha a NATO helyett az orosz foderacio tagja lenne az orszag, akkor persze a moszkvai ido lenne az idealisabb, bar akkor foldrajzilag (es gazdasagilag) pont nem lennenk jo idozonaban.
 • paby88 #9
  én ezt, hogy emberek rosszul érzik magukat az óraátállítás miatt még sose tapasztaltam a környezetemben
 • mizar1 #8
  Ha már eltöröljük, akkor az eredetire álljunk vissza, az pedig a ma télinek nevezett.
 • Rudi50 #7
  Ekkora baromságokat ami az indokok között szerepel már rég hallottam.
 • Macropus Rufus #6
  örülök, hogy a Jobbiknak ez a legnagyobb problémája.
  (egyébként én sem kedvelem az óra ide-oda állítgatását, de szerintem ez most a sorban a 344. probléma amivel foglalkozni kellene)