MTI

A Jobbik eltörölné az óraátállítást

A Jobbik az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a mai napon.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta indítványát, amely szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező. A politikus a vonatkozó javaslat kidolgozására kéri a kormányt. Azt írta, Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazásának számos előnye lenne. Ezek közé sorolta a természetes fényt, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra, egyebek mellett csökkenti a depressziót.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy az Európai Közösségek Bizottságának adatai szerint az energia-megtakarítás 0,01-0,014 százalékos mérlegét a déli országok billentik pozitív irányba. Kepli Lajos az október 30-i óraátállítási időpontra tekintettel a mielőbbi eltörlést szorgalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • PriTek #21
  Jellemző az emberi ostobaságra és önteltségre, hogy mostmár a napállást is a magunk kénye-kedve szerint alakítanák. A téli időszámítás a természet rendjének megfelelő, ahhoz kéne alkalmazkodnunk életvitelünkkel, mert pl. a testünk azt várja el, vagy mondjuk gazdasági állataink, növényeink szintén az alapján "működnek". De nem, az ember úgy gondolja, hogy a Világmindenség alkalmazkodjon ahhoz, hogy ő hajnal 4-ig óbégathasson a Morrison's-ban. Gondolni meg akarni persze bármit lehet, nem is azzal van a gond. Sajnos az életvitelünk csúszott el betegesen: valójában nem maradnánk le semmiről és nem csorbulnának emberi jogaink akkor sem, ha reggel 4-kor kelnénk, 6-ra mennénk dolgozni, és délután ötkor már a kocsmában is ülhetnénk.
 • Runo #20
  Annyira kocka vagy, akkor vegyél egy normális monitort, ami nem tükrözi a fényt... már vagy 20 éve árulnak ilyeneket...
 • wraithLord #19
  Én támogatnám, mert rühellem, amikor munkaidő után egyből sötét van, mert utána még szoktam futni, edzeni. Bár az is igaz, hogy 1 óra ide vagy oda nem oszt, nem szoroz, legalábbis a téli napforduló környékén. Viszont szerintem a napfordulón túli része kicsit el van nyújtva, és lehetne nyerni az aktív időszaknak egy kis fényt, ha kicsit hamarabb állítanák vissza. Ergo akár meg is lehetne szüntetni, nem kéne állítgatni.
  Engem mondjuk szellemileg is megterhel, hogy nem elég hogy télen hideg és szar idő van, még hamar is sötétedik. Ha kicsit rosszabb az idő, már délután 3 óra környékén olyan, mintha mindjárt lemenne a Nap. De ezen a részén egy óra plusz sem segít, ez az évszak olyan, amilyen. Egy fos.
 • AcsMarci #18
  És persze reggel is jó lenne sötétben kelni, és úgy indulni munkába? Mert az egész-napos kemény munka után az emberek még szeretnek délután túrázni menni...sötétben is lehetne, de amúgy sem teszi senki. Még nyáron sem. Amikor délután elmegyek a hegyekbe bringázni, érdekes módon sosincs nagy tömeg. Amikor beszélni kell az elfoglaltságokról, akkor mindenki mondja, hogy lehet, de amikor csinálni kell, akkor általában csak a kifogások jönnek. Pedig az erdő éjszaka is hangulatos, és télen nappal sincs nagy meleg. Szóval nem értem, hogy mi a fenére kell a világos. Ha bent vagy akkor tökmindegy, ha kint akkor meg jobban kell figyelni. Bár azt nem ártana világosban sem. Amilyen vakok és hülyék az emberek, az nagyon durva. Kirándulni is úgy mennek, hogy beautóznak a kiválasztott rétig az erdészeti úton, és sétálnak 10 percet. Aztán ez a túra, amihez világosság meg fény "kell". Meg beszólnak, ha nem megyek le előlük az útról, holott be sem jöhetnének a szarjaikkal. Nem az órára kell fogni a dolgokat, hanem nekiállni és csinálni. Ha már csinálod, nem lesz annyira fontos, hogy a lámpától látod az utat, vagy a napfénytől.
  Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2016.10.22. 14:47:32
 • AcsMarci #17
  "Jó lenne erre valami logikus érvet adni." Mire?? Arra, hogy szerinted a föld forgási sebességére meg a napra hatással van az, hogy te hogyan állítod be az órádat??? A napfényes órák száma ezektől függ, nem attól, hogy te mennyivel állítgatod az órádat. Azért állítod télen vissza az órát, hogy a fényes órákban legyél ébren, és ne sötétben.
 • AcsMarci #16
  De amúgy télen pont a téli időszámítás miatt van több fény. Hiszen ha nem állítod előre, akkor a fényes órák egy részét átalszod, és már a fényes órában kelsz fel. Szóval szokásos Jobbikos dolog, ha minden szavuknak az ellenkezőjét veszed, akkor igaz lesz.
 • Nirz #15
  Én pont fordítva vagyok imádom a sötétet és a hideg időt, kockulás közben zavaró hogy a függönyt késő estig be húzva kell tartanom mert ha nem a napsütés láthatatlanná teszi a monitort. Ami különös zavaró hogy a nyári általában egy óra ellopását jelenti a téli meg egy óra ajándékot, ez szentimentális szempontból fontos, a téli lenne a legjobb választás a jó emlékek miatt.
 • ostoros #14
  +1
 • molnibalage83 #13
  Mi bajod a nyárival? Miért baj az, hogy sokáig világos van és hétköznap is lehet szabadidős tevékenységet végezni? Nyáron még az átállítással is hajnali 4-kor már világos van. Miért lenne az jó, hogy már 3-kor az legyen, de cserében még korábban van sötét? Jó lenne erre valami logikus érvet adni.

  Nekem az év legsötétebb napja az, mikor visszaáll az óra október végén. Egyszerűen rühhelem azt, hogy már 4 óra táján sötét lesz. Az év egyik legjobb pillanata, mikor március végén végre hirtelen 7-ig világos lesz.
 • esztyopa #12
  Figyelem!
  Hátrafelé tüzeltek!
  Nem az a lényeg,amit irtak,írtatok,hanem az,hogy a jobbom *kereszttűz*alá lett véve,mert nagyon tör előre,és veszélyezteti a dakota törzsfőnöki tolldíszeket/Vagy nem fura az utóbbi időben szinte minden területen megjelent negativ jóbos hír?/