Gyurkity Péter

Szén-dioxidból termelne energiát a NASA

Erre ugyanis mindenképpen szükség lesz a hosszabb Mars-küldetéseknél.

A NASA Marssal kapcsolatos terveiről és elképzeléseiről időről-időre mi is beszámolunk, ennek kapcsán a SpaceX és a Boeing is többször szóba került már. Az amerikai űrügynökség most nyilvános pályázat útján találna megoldást arra a problémára, hogy miként lehetne olcsón előállítani energiát a szén-dioxidban dúskáló szomszédos bolygón, hogy a hosszabb küldetéseknél se merüljenek fel komolyabb akadályok.

A hivatalos honlapon kifejtik, hogy a két fázisból álló nyilvános pályázat első körében a részletes beadványok benyújtását várják. Tekintettel arra, hogy a jövő űrhajósainak (illetve telepeseinek) rengeteg erőforrásra és utánpótlásra lesz szükségük, ezt pedig a helyhiány és a költségek, valamint egyéb akadályok miatt nem vihetik mind magukkal a hosszú útra, olyan alternatív energiaforrásokat kell kidolgoznunk, amelyek ma még nem állnak rendelkezésünkre. A Marson rengeteg szén-dioxid van, ennek felhasználásával elméletben megoldhatónak tűnik az energiatermelés, itt pedig elsősorban a glukóz jön szóba, mint lehetséges végtermék, hiszen ez a vegyület hidrogénből, szénből, valamint oxigénből áll össze.

Az energiában gazdag cukrok ideális célpontnak tűnnek, a Földön megszokott, a természetben megtalálható előállítási módszer azonban számos probléma miatt nem másolható le. A helyhiány révén ezt nem menedzselhetjük megfelelő módon az űrhajókban, vagy éppen a Marson, hiszen a folyamathoz szükséges energia, víz, valamint legénység egyszerűen nem áll majd rendelkezésre. A szén-dioxidtól kell tehát valahogy eljutnunk a glükózig, erre várják a beadványokat az első körben, amelyek közül összesen ötöt választanak ki további elemzésre, darabonként 50 ezer dollárral jutalmazva az erőfeszítést. A második, úgynevezett demonstrációs fázisban már be is kellene mutatni a rendszert, a győztesnek pedig 750 ezer dollár jutna, amennyiben sikerrel veszik az akadályt.

A beadványokat február 28-ig lehet majd eljuttatni a NASA-hoz, ezt követi majd az elemzés és a remélt második kör.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #15
  Az újságírók slendriánsága...

  De ha úgy vesszük, tényleg kvázi korlátlan az energia.
  Emberi léptékkel nézve a napból érkező energia elképzelhetetlenül sok.
  A Földön is ugyanez zajlik le (azaz "Energia + CO2 + H2O --> szénhidrogén") csak itt a növényzet a klorofillal olcsón megoldja a napenergia felhasználását, kvázi energiát "gyártunk" (átcsomagoljuk a napenergiát könnyebben kezelhető energiahordozóba) a természetben.

  Ennek olcsó és hatékony, marsi körülmények közötti megvalósítását keresik :)
 • mikromanus #14
  Picit akkor félreérthető. (vagy félreolvastam) Úgy tűnt itt, hogy épp az energia előteremtése a cél és nem az "elraktározása"...
  Ez nem energiahordozónak hangzik így. Félrefordítás? Energia van szarásig? Viszik az atomerőművet, csak kellene valami ahova elrakják amikor iccaka hideg van és több kell? :)
  "miként lehetne olcsón előállítani energiát a szén-dioxidban dúskáló szomszédos bolygón,"
 • felemelő #13
  "akarnak energiát termelni"

  Ne keverd! Energia hordozót illetve építőanyagot (műanyagot).

  Energia + CO2 + H2O --> szénhidrogén (ami energiahordozó és műanyagipari alapanyag)
 • mikromanus #12
  A tipikusan energiatermelő kémiai folyamat "salakanyagából" akarnak energiát termelni. Teljesen életképes ötletnek tűnik. :)
 • defiant9 #11
  A fotoszintézisnél 1:2 az arány a CO2 és a H2O közt. Tehát elsősorban vizet kell szerezniük nem CO2-t, bármiféle szénhidrogén előállításához.
  Zárt rendszerben a víz visszanyerhető(glükóz kaja irány), de rakéta hajtóanyagnál már nem, meg ahhoz eleve elég lenne a H2O-t bontani.
 • felemelő #10
  Elvileg ha van CO2 és H2O valamint energia (pl. Nap), akkor működik a dolog.
  A Földön magától működik :)

  C+O+H --> szénhidrogén

  A CO2-höz a vízből kivesszük (energia hozzáadásával) a H-t. Így lesz szénhidrogén.
  A vízből megmaradó/felszabaduló O meg jól jön, amikor el akarjuk égetni a szénhidrogént :) [*]

  Gondolom nem hatalmas gépek és vegyi kombinátok a megoldás a Marson :) hanem megfelelően kialakított kis üvegházak, benne biologiai termelő anyaggal.

  [*]: az oxigén egyik részét elégetjük a szénhidrogénnel és visszakapunk energiát, a másik felét belélegezve elhasználjuk és a visszamaradó szénhidrogén valamilyen műanyaggá átalakítva hasznosítható a rengeteg építési feladathoz.

  "Némi" technologiai problémán túl a matek működhet.
 • ostoros #9
  Nyilván vízbűl veszi ki a hidrogént. :D
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.09.12. 19:00:51
 • defiant9 #8
  Hát ezzel én nem pályáznék:)
  Valami hatékony önfenntartó üvegház szerűségre tippelnék befutóként. Az egyik fő kérdés hogy a CO2 -ben nincs hidrogén, a végeredményben(bármi is legyen az) pedig több a hidrogén atom mint a szén. Tehát honnan is jönnek a H atomok?
 • ostoros #7
  Vagyis végeredményben egy atomreaktorra van szükségük, ami a helyszínen előállítja nekik a folyamathoz szükséges energiát. Vagy több négyzetkilométer napelemre.
 • overseer-7 #6
  nem glükóz kell nekik, hanem bármilyen lehetséges szénhidrogén..
  A glükózt és a többi szén alapú szerves molekula képes üzemanyagként elégni az oxigénnel. Amit könnyű előállítani co2 + energia = o2.
  Meg lehet enni.. lehet vele energiát raktározni. Lehet vele növényt termeszteni...miközben üzemanyagként is tökéletes.