Gyurkity Péter

2021-re csúszik át a James Webb űrteleszkóp

Emberi hibák és a projekt bonyolultsága eredményezte az újabb halasztást.

A James Webb a remények szerint komoly áttörést hoz majd magával a csillagászatban, itt ugyanis még messzebre, és az időben még távolabbra tekinthetünk majd vissza az új eszköz segítségével. Ezt beárnyékolja, hogy több csúszást jelentettek eddig már be, a jelek szerint pedig a 2020-as rajt sem fog összejönni.

Egy független bizottság tette közzé friss jelentését a napokban, amelyből kiderül, hogy túlzottan optimistának találták a NASA korábbi összegzését, emiatt pedig 2020-ban sem kerülhet sor a fellövésre. A következtetések szerint emberi hibák sorozata, a projekt bonyolultsága, az ebből fakadó, mélyben rejlő problémák, valamint az említett optimizmus vezetett el ide, a költségek pedig szintén megugrottak. Ez utóbbinál ráadásul az eredetileg kijelölt korlátot is átlépik majd, a NASA ugyanis a 29 hónapos csúszás miatt összesen 8,8 milliárd dollárt lesz kénytelen a fejlesztésre fordítani, az üzemeltetéssel együtt pedig már 9,66 milliárdra rúgna a teljes összeg, vagyis a Kongresszusnak ismét jóvá kell hagynia a költekezést, mielőtt az űrteleszkóp elnyerné végleges formáját.

Példaként említik, hogy a gyártónál több esetben mulasztás történt, ezek pedig további halasztást, illetve közvetlen károkat okoztak. Egy esetben a Northrop Grumman alkalmazottja nem megfelelő anyaggal tisztította meg a meghajtáshoz használt szelepeket, emiatt pedig azok károsodtak – itt egyeztetni kellett volna az alkatrészek gyártójával, mielőtt kiválasztják a tisztítószert. A cég nem rendelkezett elegendő tapasztalattal a napsugárzás ellen védő pajzs területén, egy akusztikus teszt során pedig nemrég kiderült, hogy a fellövés alatt szintén megsérülhet a teleszkóp. A NASA a maga részéről azzal védekezik, hogy több területen valóban újat alkotnak, itt elkerülhetetlenek bizonyos malőrök, és továbbra is kitartanak a projekt mellett.

Eredetileg idén kellett volna fellőni az új űrteleszkópot, ezt még tavaly is tartották, hogy azután 2019-re, 2020 májusára, most pedig 2021-ra tolják át a fellövést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #18
  Mar reg kesz van, csak senki nem meri vallalni a feleloseget, hogy kilojek. Felnek, hogy megint valamilyen sulyos hibaval lovik ki. Akkor inkabb maradjon a raktarban :))
 • gaszton421 #17
  Igazság szerint nem a NASA csinálja, a NASA csak a megrendelő, fizeti a számlákat, a fő kvitelező a Northrop Grumman hadiipari-űrtechnológiai konszern, neki kell koordinálnia kismillió beszállító, fejlesztő munkáját, és sajnos nagyon úgy néz ki nem igazán néz ki úgy hogy jól végezte ezt a munkát, szó szerint amatőr hibákat vétettek a beszállítók és egyre nyíltabbn bírálják a céget a NASA vezetéséből is. Nagyon úgy néz ki egy darabig nem lesznek fő kivitelezők hasonló projektekben...
 • SanMaster #16
  Ez nagyon gáz, mintha direkt csinálnák. Egy-két nasa alkalmazottat nyilvánosan meg kéne korbácsolni, és akkor nem hibáznának annyit. :D
 • Thrawn #13
  Csoda lesz, ha minden klappol majd. Itt egy videó a fellövéstől az üzembeállásig
  https://www.youtube.com/watch?v=v6ihVeEoUdo
  Ide csúszik, oda hajlik, amoda nyílik ki, emitt tekeredik, amott csavarodik, stb. Drukkolok nekik, nagyon visszadobná az űrcsillagászatot egy esetleges kudarc.
 • Csaba161 #12
  Ez még haggyán, de a fúziós reaktort már éppen 70 éve készítik, és azóta minden évben azt mondják az azt fejlesztők, hogy már nagy áttörést értek el, és mindjárt elkészülnek, de a legrosszabb esetben is HÚSZ év múlva üzembe helyezik az első fúziós reaktort.
  Azaz ebben az esetben már 70 éve PÁRHUZAMOSAN fut a két görbe, és mindenki tudja, hol is találkoznak a párhuzamosok...
 • NEXUS6 #11
  Tény, de da meg nem, akkor még nagyobbat! :D Egy olyan nem előrelátott hibával, amivel a Hubble is küzdött, a NASA a világ legdrágább űrszemetét állíthatja elő.
  Nem lövik fel megint, mindenkinek jó ez így, majd ha nyugdíjba vonul az összes felelős ember, aki az elkészítéséért felelős, na majd akkor, politikailag az lesz a legbiztosabb! ;)
 • molnibalage83 #10
  Kicsit túltolták ez tény, de ha működni fog jól, akkor nagyot fog szólni.

 • quatlander #9
  Ezt most hol találták meg? :D Szétszórt nő lehetett. :)
 • NEXUS6 #7
  Én úgy tudom, hogy közben megint megtalálták Amelia Earhart földi maradványait is! XD
 • jkedzs #6