Gyurkity Péter

Megvan az új hidegrekord

A felülvizsgált adatok szerint a -100 Celsius-fokot is megközelíti ez a szint.

Kutatók egy csoportja már 2013-ban arra a következtetésre jutott, hogy megtalálták a Föld leghidegebb pontját, pontosabban régióját, amire műholdas és felszíni adatok összevetése után került sor. Most még részletesebben vették szemügyre a számsorokat, aminek következtében pontosabb kalibráció volt lehetséges, a rekord pedig ismét megdőlt.

A Colorado Boulder Egyetem hivatalos közleménye szerint a csapat a 2004 és 2016 között begyűjtött adatokat vizsgálta ismét meg, mégpedig további szempontok figyelembe vételével. A helyszín változatlan, hiszen itt a kelet-antarktiszi fennsík magasabb részeit, azon belül is kisebb medencéket figyeltek meg, ezúttal részletesebb felszíni jelentésekkel, külön figyelmet szentelve a levegő szárazságának, ami szintén szerepet játszik abban, hogy a hótakaró milyen ütemben veszíti el a hőt. Ennek révén arra a következtetésre jutottak, hogy a korábban kiemelt területeken még hidegebb a hőmérséklet, ez ugyanis a -93 Celsius-fok helyett elérheti a -98 Celsius-fokot is.

Ezzel gyakorlatilag elértük azt a szintet, aminél lejjebb már nem süllyedhet a Földön a hőmérséklet, de ez is csak akkor fordulhat elő, ha több napon keresztül extrém hideg és száraz körülmények uralkodnak az adott területen. A rekordot mutató pontok nem változtak, ezeket a 2013-as anyagból hozták át, mint ahogy az a következtetés sem módosult, miszerint nagyon tiszta égbolt és gyenge szelek szükségesek az ebből a szempontól ideális körülmények kialakulásához, a mintegy 3800 méteres magasságban. Itt számos ponton figyeltek meg rekordhideg hőmérsékletet, ezek száma meghaladja a százat, vagyis egy nagyobb régió számos kisebb pontjáról van szó, nem pedig egyetlen helyszínről.

Mivel az említett ideális körülmények sem tarthatnak ennél sokkal hosszabb ideig, valóban elértük a legalacsonyabb lehetséges szintet, a rekord itt valószínűleg már nem fog ismét megdőlni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!