daweed

Becsapódhat-e a Földre aszteroida?

Lehet, hogy csak 100000 évenként találkozunk eggyel, de a nagy aszteroidák mégiscsak veszélyeztetik a földi életet.Az angol kormány felkérte a többi országot, hogy működjenek közre egy 22.5 millió dolláros teleszkóp építésében a déli féltekén, amivel tanulmányozhatják a nagy meteorok útját.

Sir Crispin Tickell, Nagy Britannia volt ENSZ nagkövete szerint a katasztrófa esélye nagyon kicsi, de a hatása óriási lenne. Habár már eddig is milliókat költenek a földközeli objektumok (Near Earth Object - NEO) megfigyelésére, a tudósok mégis elismerik, hogy még csak a sötétben tapogatóznak. Az aszteroidák 10-20 km/s sebességgel száguldoznak, a csillagászk pedig megpróbálják megbecsülni a pályájukat.

A NASA szerint még csak a másfél kilométernél nagyobb objektumok felét tudták azonosítani. Az új 3 méteres teleszkóp sokkal messzebb és nagyobb szögben képes látni, ezzel segítve a tudósok munkáját. A robot irányítású távcső, kiegészítené az északi féltekén már működő megfigyeléseket.

Az angol csillagászok szerint az új berendezéssel már 10-100 év távolságból láthatnánk a közelgő veszélyt és felkészülhetnénk az ellentevékenységre. Ha viszont csak egy évre lenne a meteor, akkor csak a romok eltakarítása várhatna ránk.

Ezek a hatalmas objektumok már több bajt is okoztak bolygónkon. Például a Mexikó mellet 65 millió évvel ezelőtt becsapódott meteorit, aminek a dinoszauroszok kihalását "köszönhetjük". Az 1908-as szibériai becsapódás pedig több száz négyzetkilométeren letarolta az erdőt.

Az angol jelentés kilenc olyan objektumot sorolt fel, ami 1991-óta veszélyes lehetett volna a Földre. Arra is kitérnek, hogy itt az ideje felkészülni a védekezésre, és megtalálni a módot egy ilyen meteor elpusztítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!