Gyurkity Péter

A Titán és egy üstökös közül választ a NASA

Az ügynökség két küldetés részleteinek kidolgozását támogatja.

A New Frontiers program keretében az elmúlt időszakban több érdekes expedícióra került sor, hiszen ide tartozik a Plútó mellett elszáguldó New Horizons, a Jupiter körül keringő Juno, valamint a Bennu felé tartó OSIRIS-REx is. A NASA egy újabb példánnyal folytatná a sort, erre már csak két jelölt akad.

Az eredetileg tavaly áprilisban beküldött, összesen 12 koncepció közül kettő számára biztosítanak további anyagi fedezetet a részletek kidolgozására, erről döntöttek a napokban az illetékesek. Ezek egyike a Titán felszínére leszálló, majd pedig a tervek szerint ott több megfigyelést elvégző Dragonfly, amely ugyan idejének nagy részét valóban a talajon töltené, 8 rotorja révén azonban akár több tíz, vagy akár száz kilométeres távolságra is el tudna utazni, hogy ott ismételje meg az adatgyűjtést. A küldetés 2025-ben indulna, 2034-re érkeznénk meg a holdra, az adatokat pedig onnan kapnánk meg a járműtől. A szakemberek MMRTG, vagyis nukleáris energiaforrás mellett vannak, itt tehát nem lenne probléma az energia szűkössége, a szénhidrogénekben gazdag légkör, valamint a metán- és etánfolyókat felvonultató felszín közvetlen megfigyelése pedig rendkívül érdekes lenne.

A másik megmaradt jelölt a Comet Astrobiology Exploration SAmple Return (CAESAR), amely a korábban már az ESA Rosetta szondája által megfigyelt 67P üstököst közelítené meg. Innen egy mintát is begyűjtenének, amely 2038-ra érne vissza a Földhöz, hogy azután azt tüzetesebben is megvizsgáljuk. A küldetés mellett szól, hogy a korábbi adatok révén jóval kevésbé kockázatos az üstökös megközelítése, itt pedig különösen a volatilis jég szemügyre vétele lenne érdekes, hiszen akár hasonló példányok is elhozhatták az életet a Földre. A járművet az Orbital ATK biztosítaná, a mintát tároló kapszulát pedig a japán JAXA adná a küldetéshez.

A NASA emellett két másik koncepció további csiszolgatásához is hozzájárult, bár ezek nem feltétlenül fogják elérni a következő lépcsőfokot. Az egyik az Enceladus Life Signatures and Habitability (ELSAH), amelynél a fertőzés esélyét kell még minimalizálni, mielőtt megvizsgálnánk az élet jelenlétét a holdon, a másik pedig a Venus In situ Composition Investigations (VICI), ahol az extrém körülmények kiküszöbölése jelent komoly akadályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #14
    Még szerencse, hogy oda küldték a szondát, ahol megtalálhatja ezeket - állításoddal ellentétben. Figyeld csak mit írtál: "Na hiszen, ezek bárhová elmennek, ahol valószínűleg nem lehet életet találni. " - És így cáfolod meg saját magad. Gratulálok, hozzá, mert ehhez tehetség kell!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.07. 17:12:34
  • globint #13
    http://www.origo.hu/tudomany/20180106-elolenyek-nyomaira-emlekezteto-kepzodmenyek-a-marson.html
  • Irasidus #12
    Az állításod szerint, mindenki hülye aki kimondja a másikra, ő bizony nincsen a szellemi képességeinek a csúcsán? Ez tipikus óvódás retorika, ha még emlékszel a tükör a kezem, vagy hülye aki mondja... Attól még, hogy vannak olyan hülyék akik másokat hülyéznek le, nem biztos, hogy mindenki az, vagy az akire mondják tényleg nem hülye. Az érvelésed gyerekes, és végtelenül buta, ezek után inkább ne javasolj nekem semmit, ha kérhetném. Inkább nőj fel, és nézz magadba, hol tévedtél.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.06. 21:10:38
  • globint #11
    Tragikus vagy.
    Régi mondás, de igaz, a hülyéket onnan lehet megismerni, hogy a vitát a másik lehülyézésével igyekeznek lezárni.
    Azt javaslom, próbálj meg elérni valamit az életben.
    :(
  • Irasidus #10
    Tehát még egyszer: a NASA nem asztrobiológia kutatóközpont, és tudósai helyett leginkább mérnökei vannak. Nehéz megérteni, igaz-e? Az élet megtalálásának elsődleges prioritása csak nálad az, finoman jelezném. A jégkásának az a köze, hogy jégkásában működő, mozgó, és mérni tudó eszközünk nincs. Az üstökös csóvájából sem azért akarnak mintát venni, mert életet keresnek, hanem szeretnék tudni miből áll pontosan. Nehéz megérteni, hogy valakik a világot akarják megismerni, elhiszem.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.06. 19:05:25
  • globint #9
    :D
    Nem NASA idézettel akarom bizonyítani, hogy a NASA hazudik.
    Azt gondolom, az élet megtalálása nagyon leszűkítené a NASA tudósainak a kutatási területeit, azaz nagyon nyomná a környezet, hogy ott kutassanak, ahol megtalálták az életet, és a politika is "csak" oda nyomná a pénzt. Úgyhogy jobb nekik "utoljára" hagyni az élet megtalálását, mert addig szabad mozgásterük van.
    Ami pedig a zegzugos, meg jégkásásat illeti. :D Annak mi köze az élet-van-nincs dologhoz? Ha van élet, a jégkásában is lehet, illetve a párában is lehet, akárhonnan is jön. Viszont érdekes módon, valahogy abból nem akarnak mintát venni, csak az üstökös csóvájából.
    :)
    Vajon miért?
    Na és a minősítéseid. Amikor nincsenek észérvek, konkrétumok, akkor jönnek a "jól megsértem a másikat, és akkor nem kell semmit bizonyítani" mondatok.
    Ebből is látszik, nem vagy felszerelve racionális konkrétumokkal, amikre tudnál hivatkozni, vagy idézni.
    :D
  • Irasidus #8
    A NASA túl is vannak szakemberek, képzeld el itthon is, másrészt nagy észre vall, hogy egy NASA idézettel akarod bizonyítani, hogy a NASA hazudik. Válogatunk, egyik igaz a másik nem? :D Igazából, csak fogalmad sincs miről van szó, mert buta vagy mint a tök. De túltépve az buta riposztokon, az Enceladus esetében gejzírek ami a felszínre hozza a vizet. Most, hogy ezek mekkora méretű lyukak, milyen zegzugosak azt nem tudjuk. És főleg nem tudjuk, hogy most ez csak jégkása, vagy valóban víz. Az Európa körül észlelt víz származása meg nem tisztázott, egyszerű párolgásból is származhat. Igen, az űrben is párolog a jég. Az utolsó mondatod, meg kész blődség. Mint írtam, buta vagy mint a tök.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.06. 18:16:29
  • johnfly #7
    Én is csak ismételni tudnám az előttem szólót...........
  • globint #6
    Nem hiszem el, hogy ennyire benyelted a NASA dumát!!
    Ugyan minek kéne lefúrni a jégpáncél alá?
    "2004-ben Szaturnusz körüli pályára állt Cassini–Huygens űrszonda további kérdésekre adott választ, illetve újabbakat vetett fel. 2005-ben többször is az Enceladus közelében repült el. Többek közt felszálló vízpárát azonosított a hold déli-sarki régiójában. "
    Ugyan-ez van az Européval is.
    Gejzírek, felszálló vízpára. Ha egy üstökös csóváját be tudták fogni, és a Földre tudták hozni, akkor miért lenne nagy gond befogni a gejzír vizét? Lenne abban mikroorganizmus bőven, ha a jégpáncél alatt van!
  • Irasidus #5
    Nem. A Enceládus jégpácéjának vastagságát nem ismerjük, átfúrása, átváltoztatása néhány km vastagságon is már lehetetlen, nem beszélve arról az írtózatos költségről amit jelent. Amit sem te, sem kedves globint kollégád nem vesz figyelembe, hogy a NASA nem rendelkezik végtelen erőforrásokkal, sőt az erőforrások elosztásába is beszólnak. Vannak küldetések, amik olyan összegekbe kerülnek, hogy nem lehetséges, vagy 5 évente egyet lehet belőle csak küldeni. Nos, az élet keresésén túl is létezik élet, és hát az űrkutatásra is költeni kell, nincs elsődleges prioritása az életkereső eszközöknek.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.06. 06:06:56