MTI

A kudarcos műholdfellövés felelőseit akarja látni az orosz miniszterelnök

A múlt heti sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását sürgette Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel a Gorki-9 rezidenciáján folytatott tanácskozáson.

A Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta múlt kedden sikerrel startolt ugyan a Vosztocsnij űrrepülőtérről, és annak első két fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a benne elhelyezett műholdakat. Az űrszerkezetek feltehetően az Atlanti-óceánba zuhantak. Medvegyev felszólította Dmitrij Rogozin űrkutatásért felelős miniszterelnök-helyettest, hogy a felelősök megtalálása mellett terjesszen elő javaslatokat az orosz űrágazatban kialakult "komoly" helyzet gyökeres javítására. Hangsúlyozta, hogy a biztosítói kártérítés nem pótolja az elszenvedett presztízsveszteséget.

A kormányfő "megengedhetetlennek" nevezte, hogy a felbocsátásért felelős kormánytisztviselők idő előtt a misszió sikeréről tettek jelentést. Mint mondta, ő már megkapta a Roszkoszmosz űrkutatási hivatalnak a balesetről készített jelentését. Válaszában Rogozin elmondta, hogy az eset kivizsgálására létrehozott állami bizottság mellett egy különbizottság is foglalkozik az űrrakéta-technológia minőségellenőrzésének felülvizsgálatával.

A baleset lehetséges okaként hivatalos forrásokra hivatkozó orosz sajtójelentések egyfelől a Fregat gyorsítóblokk globális műholdas navigációs berendezésének meghibásodását nevezték meg, másfelől felvetették, hogy "emberi tényező", programozási hiba okozhatta a bajt. Felmerült annak a lehetősége is, hogy amíg a Szojuz hordozórakéta navigációs rendszerébe Vosztocsnijt adatait táplálták be kiinduló állomásként, addig a Fregatéba Bajkonur koordinátái kerültek, és ez okozta a bajt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #4
  Sztálin idején elég jót tett a motivációnak... Brezsnyev idején már lájtosabb volt, csak kivágták az illetőt a kiváltságos nómenklatúrából, és közönséges szovjet civilként élhette le a hátralévő napjait, speciális boltok, krími/szocsi üdülés stb. nélkül.
 • Sequoyah #3
  Most vajon oroszosan megfelelmliti oket, mert az olyan hude nagyon jot tesz a motivacionak? Vagy ez inkabb a kozvelemenynek szol?
 • cateran #2
  :D nekem is ez ugrott be a cim elolvasasa utan :D
 • dzsagon #1
  A főcímből lemaradt a "holtan" szó.