MTI

Hidegháborús kémműholdak tárják fel a Himalája környezeti változásait

Hidegháborús kémműholdak adatainak segítségével tárták fel tudósok a Himalája drámai környezeti változásait.

A kutatók a Hexagon kódnévű amerikai kémműhold-program által összegyűjtött műholdképeket újakkal vetették össze, hogy képesek legyenek megmérni a jégolvadás mértékét. A tudósok, akik eredményeikről az amerikai geofizikai egyesület San Franciscóban folyó őszi ülésén számoltak be, úgy vélik, hogy a felvételek segíthetnek felmérni, hogyan változtak a környezeti viszonyok más nehezen megközelíthető térségekben is.

A Hexagon program részeként az Egyesült Államok az 1970-80-as években 20 nagyméretű felderítő műholdat jutatott az űrbe. A műholdak a felvételeket filmtekercsekre rögzítették, majd zárt tartályokban küldték vissza a Földre. Az ejtőernyővel ereszkedő tartályokat a légierő gépei gyűjtötték össze. A program anyagának titkosítását 2011-ben vonták vissza, a felvételeket jelenleg digitalizálják.

A kémfelvételeken szerepel a Himalája is, amelyről a terepviszonyok miatt egyébként kevés adat lelhető fel. A képeket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a japán űrügynökség (JAXA) jóval újabb felvételeivel vetették össze, annak reményében, hogy így pontosan megmondhatják, milyen mértékben és sebességgel szorulnak vissza a gleccserek a világ legmagasabb hegységében.

Josh Maurer, a Columbia Egyetem professzora elmondta: "jelenleg a Himaláját borító jégtakaró minden pontján évi negyedméternyi vizet veszítünk el". "Nem mondanám, hogy ez meglepő a klímáról szóló adataink fényében, de nagyon érdekes látni mennyi jég tűnik el" - fogalmazott a tudós, aki szerint mindez komoly hatással a lakosságra, amely ezektől a vízforrásoktól függ. "Ahogy a gleccserek hátrálnak és összehúzódnak, a folyóknak nyújtott víztöbblet az olvadás miatt rövid távon nőni fog, azonban már a következő 100 évben egyre inkább csökkeni kezd, és ez negatív hatással lesz a vízkészletekre" - emelte ki Josh Maurer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #2
  volt egy érzésem, hogy valami fordítási bazmeg lesz...

  "“At every point on the glacier surface across the whole of the Himalayas a quarter of a metre of water is being lost each year,” said Mr Maurer. "

  a quarter az nem hosz mértékegység hanem térfogat. ' quarter az 290,789 liternek felel meg. Így sincs sok értelme, mert arról nem szól a cikk, hogy ez a 290,789liter megkora területen tűnik el. Az, hogy minden egyes pontján, az pont a semmire elég.
  Értem ez alatt 1 quarter / km2 vagy valami hasonló. Ez a minden egyes pontján megfoghatatlan valami. Mindesetre a fenti cikket érdemes lenne javítani, mert az a 25cm nagyon gáz.

  Forrás az angolszász mértékegységekhez:

  http://mek.niif.hu/00000/00056/html/181.htm

 • Macropus Rufus #1
  ""jelenleg a Himaláját borító jégtakaró minden pontján évi negyedméternyi vizet veszítünk el"
  eddig olvastam... Negyed méter víz???? Nem is tudtam, hogy folyadék mértékegysége egyben hossz mérték is. Nem negyed liternyi lesz ez? :o Csak kérdem.
  Mert ez így picit baromi nagy hülyeség.