MTI

Több mint 30 műholdat tervez pályára állítani a következő 10-15 évben az EU

Az Európai Unió a Galileo és Kopernikusz programok keretében több mint 30 műholdat tervez pályára állítani a következő 10-15 évben - közölte Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa Brüsszelben.

Sefkovic az Európai Bizottság új űrpolitikájának bemutatásakor elmondta, hogy az új műholdaknak különösen a jövőbeli európai hordozórakéták, az Ariane-6 és a Vega C kihasználtsága és életképessége szempontjából lesz jelentősége. A Kopernikusz program, a Föld-megfigyelési adatok vezető szolgáltatója már jelenleg is hozzájárul a tengereken életek megmentéséhez, a hatékonyabb válaszadáshoz földrengések, erdőtüzek és árvizek esetén, és lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy az ültetvényeiket jobban kezeljék.

A Galileo, Európa saját globális műholdas navigációs rendszere hamarosan pontosabb és megbízhatóbb helymeghatározást biztosít majd az önálló és az összekapcsolt autóutak, a vasutak, a légi közlekedés és más szektorok számára. A GPS-jel pontosságának növelésére hivatott európai EGNOS program életbiztonsági navigációs szolgáltatásokat nyújt légi, tengeri és szárazföldi felhasználóknak Európa legnagyobb részén - húzta alá Sefkovic.

Az uniós biztos hozzátette, hogy számos innovatív startup vállalkozás már műholdas adatokat használ, például a mezőgazdasági termelők számára a földjeik hatékonyabb felügyeletének lehetővé tételére, helymeghatározási adatok használatára, vagy tengeri mentődrónok működtetésére. Sefkovic elmondta, az uniós űrprogramok már jelenleg is nyújtanak olyan szolgáltatásokat, amelyek a mindennapokban elengedhetetlenné váltak. Űradatokra van szükség a mobiltelefonok és a navigációs rendszerek használatához, a repülőgépek irányításához vagy műholdas televíziós adás továbbításához. Központi szerepet töltenek be a kulcsfontosságú infrastruktúrák, például erőművek, intelligens hálózatok vagy akár a banki tranzakciók védelmében. Az űradatok segítségével ellenőrizhetőek a határok és életeket menthetnek a tengeren.

A biztos hangsúlyozta, hogy az EU 2014-2020 során 12 milliárd euró (1 euró mintegy 310 forint) értékű befektetést hajt végre csúcsminőségű űrprojektekkel kapcsolatban. Az európai űripar több mint 230 ezer szakembert foglalkoztat és mintegy 46-54 milliárd euró hozzáadott értéket generál. Európa gyártja a világ műholdjainak egyharmadát - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!