Gyurkity Péter

Ütközések táplálják a szupermasszív fekete lyukakat

Erre a következtetésre jutottak a kutatók, akik folytatják a megfigyelést.

Csillagászok egy nemzetközi csoportja a napokban tette közzé egy új tanulmány részletes eredményeit, amely az eddig elvégzett munkán alapul. Eszerint az átlagosnál lényegesen erősebb sugárzást kibocsátó aktív galaxismagok ugyanazon folyamatból táplálkoznak, amelyek az galaxist is átformálják.

A tanulmány a Nature magazin oldalán jelent meg, ezt azonban (szokás szerint) több hivatalos közlemény egészítette ki, mégpedig képi anyagokkal együtt. Eszerint a kutatók az első körben összesen 7 olyan galaxist vizsgáltak meg (többek között az európai VLT segítségével), amelyek klaszterek ütközésében voltak érintettek, emiatt pedig jelentős mértékű változáson estek át, hiszen a klaszterben lévő sűrű, forró gáz hatására a galaxis csillagainak egy része kiszakad eredeti helyéről, létrehozva a számunkra oly látványos formákat, amelyek alapján ezen galaxisokat a medúza (jellyfish) néven is emlegetik.


A galaxis saját gázait a klaszterközi gáz torlónyomása (ram pressure stripping) erős szél mintájára fújja ki eredeti helyéről, ez pedig jól elkülöníthető csápok képződését eredményezi, ahogy a csillagok egy része ide kerül át. A szakemberek számára eddig nem volt világos, hogy a számos galaxisban megtalálható szupermasszív fekete lyukaknak miért csak egy része képez aktív galaxismagot, a megvizsgált 7 példányból 6 azonban ennek jelét mutatta, ami viszont konkrét összefüggésre utal. Könnyen lehet, hogy ugyanazon folyamat táplálja ezen aktív magokat, amelyek fényesen világítanak, vagyis az említett „szél” nemcsak több tucat fényévnyi hosszúságú csápokat hoz létre, hanem egyben folyamatosan szállítja az utánpótlást a fekete lyukhoz, amely emiatt maradhat aktív (és fényes). Az aktív galaxisokat és az említett folyamatot kombináló szimuláció nagyon költséges és bonyolult lenne, ezért ilyen jelenleg nem áll rendelkezésünkre, de amennyiben a munka további adatokat szállít, erre belátható időn belül (más csoportok által) sor kerülhet.

A következő lépés annak felmésére irányul, hogy ez mennyiben játszik szerepet a galaxisok evolúciójában, ehhez azonban további 107 galaxis megvizsgálása lesz szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!