Gyurkity Péter

Fekete lyukat céloz meg teleszkópok egy csoportja

Több nagyobb rádióteleszkópot hangolnak össze, hogy megfigyeljenek egy fekete lyukat.

Megkezdődött a nemzetközi együttműködéssel létrejött Event Horizon Telescope megfigyelési periódusa, amelynek fő célja a hozzánk legközelebbi szupermasszív fekete lyuk pontosabb vizsgálata, annak „megpillantása”. A feladat rendkívül bonyolult, ezért nagy teleszkópok egész csapatát kell összehangolni.

Az illetékesek és a hivatalos oldal magyarázata szerint arról van itt szó, hogy több nagyobb, különböző kontinenseken lévő teleszkópot kapcsolnak össze annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kapjunk a Sagittarius A* névre keresztelt szupermasszív fekete lyukról. Ezen kategóriában a mintegy 26 ezer fényévnyi távolság nem számít óriásinak, amint azt említettük, ez van hozzánk legközelebb (legalábbis az ismert példányok közül), és bár maga a fekete lyuk természetesen nem látható, ezt még hagyományos rádióhullámokkal sem mutathatjuk ki, az eseményhorizont felé sodródó anyag, amely az objektum külső peremét alkotja, rendkívül fényes, így legalább a körvonalakat felvázolhatjuk.

Szakemberek szerint tűt keresünk a szénakazalban, azzal a különbséggel, hogy jelen esetben mindössze a tű hozzávetőleges körvonalait találhatjuk meg, ami még bonyolultabbá teszi a feladatot. A pontosabb eredmény érdekében olyan teleszkópokat fognak össze egy csoportba, mint a Chilében található Atacama Submillimeter Telescope Experiment, a Hawaii-szigeteken lévő James Clerk Maxwell Telescope, valamint az Antarktiszon beüzemelt South Pole Telescope – de több másik fontos állomás is kiveszi részét a munkából. Az indoklás szerint minél távolabb vannak ezek egymástól, annál jobb minőséget remélhetünk.

A megfigyelési fázis április 14-ig tart, hamarosan tehát az első eredményeket is szemügyre vehetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!