Gyurkity Péter

Ismét gravitációs hullámokat észleltek

A sorrendben harmadik észlelés fekete lyukak összeolvadását jelzi számunkra.

Tavaly ilyenkor második alkalommal jelentették be amerikai szakemberek, hogy sikerült az Einstein által megjósolt gravitációs hullámok pontos detektálása, ami fontos mérföldkőnek tekinthető a tudományos kutatások terén. Most sor került a harmadik megfigyelésre, amely két fekete lyuk összeolvadásának lenyomata.

A Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) hivatalos oldalán közölték az újabb fejleményt, amit az ilyenkor szokásos részletek és további információk egészítenek ki. Egészen pontosan még január 4-én került sor a megfigyelésre, amelyet két interferométer 3 milliszekundumos eltéréssel kimutatott adatai igazoltak vissza, megerősítve a téridő torzulását. Az eltérés révén a két összeolvadó fekete lyuk tőlünk mért hozzávetőleges távolságát is meg tudták határozni a szakemberek, ebből pedig kiderült, hogy mintegy 3 milliárd fényévre következett be a kozmikus esemény, amelynek során a Nap tömegének 32-, illetve 19-szeresével rendelkező példányok egyesültek, létrehozva egy 49-szer nagyobb tömegű utódot – a Nap tömegének kétszerese eközben gravitációs energiává alakult át.


A LIGO három igazolt észlelésében (GW150914, GW151226, GW170104) szereplő fekete lyukak tömege egészen más tartományba esik, mint azoké, amelyeket korábbi röntgencsillagászati mérésekkel mutattak ki. (A szaggatott körvonallal jelölt LVT151012 szintén LIGO-mérés, azonban konfidenciája nem elegendő ahhoz, hogy "igazoltnak" tekintsék.)

A két említett fekete lyuk egy olyan új családba tartozott, amely a gravitációs hullámok első észlelése előtt még ismeretlen volt számunkra. A korábbi elgondolások szerint ugyanis kétféleképpen jöhetnek létre ilyen párok: eleve egymás körül keringő csillagok (szupernóva)robbanása következtében, vagy sűrű csillaghalmazokban egymás mellé kerülő, de egymástól függetlenül, korábban már kialakult fekete lyukakból. Előbbi esetben a forgás és a keringés tengelye egy irányba mutat, így a mostani megfigyelés a független kialakulás felé billenti a mérleg nyelvét.

Maga az esemény megfelel az általános relativitáselméletben leírt tételnek, már amennyire ezt meg tudjuk innen határozni a jelenleg rendelkezésre álló műszerekkel. Dacára annak, hogy szinte felfoghatatlan mennyiségű energia szabadul ilyenkor fel, a műszerek által érzékelt eltérés aprónak mondható, így maga a detektálás egyáltalán nem könnyű feladat. A LIGO két karja közötti téridő például egyetlen attométerrel módosult, ami nagyjából egy kvark méretének felel meg, itt pedig a környezeti hatásokat és a „zajt” is ki kell szűrni (legyen szó villámlásról, rádiójelekről, akusztikus és szeizmikus hatásokról, stb.)


Mivel a hálózat mindössze 2 detektorból áll, a pontos irányt nem tudják megadni a partnereknek, őket azonban így is azonnal értesítik, hogy minél nagyobb eséllyel bukkanjunk rá az égbolton az ehhez az eseményhez köthető távoli felvillanásra – itt ugyanis a szupernóvákból eredő normál anyag is belekeveredhet az összeolvadásba, aminek viszont látható lenyomata lenne. Ilyen villanást eddig nem láttunk, ez tehát még várat magára. Ha a két ma működő LIGO-detektor mellett idén nyáron üzembe áll az európai Virgo is, a források pontosabb helymeghatározása is lehetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #23
    OK, akkor „köll”.
  • Irasidus #22
    Nem "kell".
  • Kara kán #21
    Holisztikusan kell szemlélni.
  • Irasidus #20
    Zavaros, és elég értelmezhetetlen amit írsz. Nem matematikai képelt, hanem mértékegység, és a mértékegység nem elmélet, hanem fizikai mennyiség mérésére, meghatározására szolgál. Másrészt a média, ami mindig szenzációsan közöl akármit, hogy eladható legyen, nem egyenlő a tudományos eredményekkel.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.21. 18:20:53
  • Kara kán #19
    Mindegy, akkor sem értem. Tudom, le van írva matematikai képletekkel, ami ugye elmélet, aztán a gyakorlat vagy az, vagy nem.
    De nem is ez a lényeg: szerintem az elkövetkező 5-10 évben ugyanaz a szitu lesz, mint a marsi vízzel: kb. pár havonta nagy csinnadrattával be fogják jelenteni, hogy megtalálták, juhé, és jöhet a lóvé (mármint valamilyen új detektáló bizgentyűre). Újra és újra fel fogják fedezni, és mindenki örülni fog, mint a spanyol viasznak. (Bár, fogalmam sincs, hogy a spanyolok miként örültek ennek, amikor feltalálták Kolumbusz tojását. Biztos van valami magyarázat erre. :-)

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.06.21. 18:09:49
  • Irasidus #18
    Figyelsz te egyáltalán? A mozgási sebességet km/s mérjük, a km/s/Mpc vagy relativitás elmélettel kiegészítve km/s/Mpc/1 nem sebesség!
  • Kara kán #17
    OK, OK, de furcsa megadni valaminek a sebességét, ami nem is mozog.
  • gforce9 #16
    "A tér tágulása. Tágulhat-e a tér a fény sebességénél gyorsabban? - mert ezt tapasztalják a csillagászok, vagyis, hogy tágulhat. Bevallom, őszintén, nem értem."

    Erre a lufi szemléltetést szoktak használni. Adott egy léggömb felszíne. Ezen a felszínen van egy sebességkorlát. Teszemfel 1 cm/sec. A felületen ennél gyorsabban nem közlekedhet semmi. Adott 2 pont a lufi felszínén. A lufit felfújjuk. A két pont távolodik, ahogy a lufi átmérője nő. Milyen sebességgel haladnak a pontok a lufi felszínén? Semekkorával. A pontok sehová sem mozdulnak, a távolságuk egymástól mégis nő a felszínen mérve. Fújhatjuk olyan gyorsan a lufit, hogy a távolodás üteme nagyobbnak adódjon mint a maximális elérhető sebesség a felszínen? Igen. A kérdéses pontoknak a távolodása értelmezhető mozgásként? Nem, hiszen azok sehová sem mozdulnak. Így lehet feloldani a "fénysebességnél gyorsabban távolodás" látszólagos paradoxonját.
  • Irasidus #15
    Tágulhat "gyorsabban", de ez nem valódi mozgás, vagy sebessesség, más a dimenziója is - km/s/Mpc! Az, hogy sebességet és ahoz köthető terminusokat mondunk, csak leegyszerűsítés, amit az ismeretterjesztő irodalom használ - amit, most akkor tisztáztunk ugye? Ennyi.

    A hármas pontodban írtad, hogy "szerintem, mindenki sejti, hogy nem" ami ebben a formában egy lózung, egyrészt nem mindenki (éppen ellenkezőleg), másrészt ez nem egy sejtés mint a matematikában, hanem fizika és hipotézis, harmadrész, hogy szerinted - mint laikus szerint - mi van, nem több érzelmi töltetnél. Nem így működik a tudomány, hányszor kell leírni nektek? Viszont utána az állandók értékének kialakulása egy érdekes kérdés, aminek egy része tisztázott, egy része meg kutatások vagy elméleti kérdések tárgya, jelenleg. Nem mindenre tudjuk választ, ugyebár.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.17. 18:13:16
  • Kara kán #14
    Azért ne túlozz, olyan sokan nem írtak nekem, csak ketten. Te voltál a harmadik. Helyeslem, amúgy, hogy részeire bontottad a dolgokat.
    1. A tér tágulása. Tágulhat-e a tér a fény sebességénél gyorsabban? - mert ezt tapasztalják a csillagászok, vagyis, hogy tágulhat. Bevallom, őszintén, nem értem. A tér anyag és energia megnyilvánulási formája, amelyre vonatkoznak a fizika (melyik fizika?) törvényei (melyik törvények, ugye). Én eddig úgy véltem, hogy a fény sebességénél evilágunkban csak a képzelet gyorsabb.
    2. Gravitációs hullámok. Ez pipa, max. sebesség ≤ c.
    3. Időben mindig állandók voltak-e a most állandónak mért fizikai alap paraméterek? Valahogy, szerintem, mindenki sejti, hogy nem, feltéve, hogy elfogadjuk az ősrobbanás (kezdeti szingularitás) elméletet, ugyanis – szigorúan szerintem – szingularitásnál nem is beszélhetünk semmiféle állandóról, minden akkor alakul ki, az „állandók” értéke is. Persze, az is meglehet, hogy a kezdő pillanattól szükség van egy bizonyos „hangolási időszakra”, amíg „beállnak” az állandók – ezt állítottam én, amúgy mindenféle számítás vagy komoly elméleti alapok nélkül. Tippelek, de az nem tilos. :-)