SG.hu

Közülük valaki megy majd először a Marsra

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrhajózási Hivatal (NASA) bejelentette: kiválasztotta azokat az asztronautákat, akiket a tervezett Mars-utazásra készítenek fel.

Az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence részvételével tartott eseményen a texasi Houstonban, a NASA központjában ünnepélyes ceremóniával mutatták be azt a hét férfit és öt nőt, akik közül a nagyon kemény és évekig tartó kiképzés után várhatóan kikerülnek a Marsra lépő első űrhajósok is. Több mint 18 ezren - köztük orvosok, mérnökök, geológusok - nyújtották be jelentkezésüket, s közülük választották ki a kiképzésre alkalmas űrhajósjelölteket.


A jelölteknek kétéves intenzív kiképzésen kell részt venniük, hogy egyáltalán utazásra alkalmasnak minősítsék őket, és csatlakozhassanak az űrhajósok jelenleg mintegy negyvenfős aktív csapatához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #29
    "A tengeri fúrótornyokon dolgozók a gravitációtól eltekintve már mintha a Marson lennének"

    Úgy érted eltekintve a gravitációtól, ééééés (nagy levegő) oxigéntől, légnyomástól, ózonpajzstól, internettől, mentőhelikoptertől, sugárzásmentességtől, néhány órányi távolságra a családjuktól, meg attól a tudattól hogy ha nagyon elegük van csinálhatnak mást, (kifúj) na ha mindezektől eltekintünk, akkor ja, tényleg mintha a Marson lennének.
  • Archenemy #28
    "Régi vadnyugati módi: aki odamegy, letelepszik, azé a terület."

    Kb. ugyanezt megkapod Oroszországban is, és ott még levegő is van.
    http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-36193242

    De Alaszkától kezdve egy csomó helyen vehetsz óriási területeket baromi olcsón. Persze villany, víz, közlekedés nincs, van viszont oxigén, atmoszféra, elérhető közelségben emberek, földi gravitáció, miegyéb, ami meg a Marson nincs.
  • Szuna #27
    Igazából az optimális az lenne, ha létesítenének egy nagy űrállomást a Föld körül, létesítenének egyet a Holdon és a Hold köré plusz egy űrhajó összeszerelő üzemet helyeznének el, ez költség hatékonyabb lenne, mert az űrben közvetlen lehetne összerakni vagy 3ds nyomtatással, vagy más módszerrel egy űrállomást és a szállító hajót, amit mivel az űrben építettek, kevesebbe kerülne és nem kellene bajlódni a nagy gravitációval, vagyis könnyebb lenne elindítani, meg megspórolnák a macerás dolgokat, csak a hajó állapotára és hogy sérülések nélkül csinálják meg kellene rá figyelni.

    A Mars per pillanat még távol van, de félúton lehetne egy megállóhelyet létesíteni, hogy az odautazást és a későbbi kolonizációs utakat könnyebb lenne lebonyolítani, egyelőre a költségeket nem tudjuk, meg hogy mekkora állomás kellene, de lényegesen nagyobb, mint az ISS. Olyan űrállomásokat kellene létesíteni, ahol legalább 1000-10000 ember lehetne eltartható.

    Ezeknek az építési költsége még jelentős lenne, de hasznot hozhatna és segítené az űrturizmust, plusz elérhetővé válna a Hold, Mars és idővel a Vénusz, meg más égitestek kolonizálása még ha jelenleg nem beszélünk terraformálásról, de legalább az utazáson tudnánk spórolni.
  • bunny #26
    Nem korai ez a kiválasztás egy kicsit? De.
  • felemelő #25
    Szerintem a terület (a Mars adott km2-e) az az érték, amiért a vállalkozók pénz tennének bele.
    Régi vadnyugati módi: aki odamegy, letelepszik, azé a terület.
    Eddig senki földje, de onnan, hogy ember lakik ott, tekintheti a sajátjának.

    Persze a politikusok szétbarmolhatják az egészet, pedig inkább szabályozni kellene, hogy optimális legyen a "kihozat".
  • felemelő #24
    Marhaság visszatérő egységekben gondolkodni.
    Egyszerűen egy nagyságrenddel drágább a visszatérő űrhajó és űrhajósok utazása.
    Helyette az ütemezett-rendszeres odaút és kolónia létrehozása a logikus.
    Az a teher, amit azért kell odavinni, hogy visszatérhessen az űrhajó és a személyzet, az bőven elég lenne egy kolónia alakítására.

    Szerintem inkább pár évvel-évtizeddel később, de két űrállomást kell létrehozni. Egyet a Föld, egyet a Mars körül.
    Ezek között közlekedhet egy nagy űrhajó. Ide viszik fel a Marsra szánt terhet és embereket, és ha összegyültek, mehetnek a marsi űrállomásra, ahonnan leszállnak a marsi kolóniára.

    Pont így működtek régen a teherhajók, amikor még nem voltak kiépített kikötők és csónakkal szállították az embereket és az árukat a teherhajó és a part között.
  • Kara kán #23
    Navigare necesse est!
    A Hókirálynak igaza van!

    http://index.hu/tudomany/2017/06/21/hawking_az_embereknek_el_kell_hagyni_a_foldet/
  • cylontoaster #22
    Nem is a vállalkozók létezését kérdőjeleztem meg. De amí a vállalkozók nem tudnak jelentős lóvét is beletenni, addig bazi nehezen mennek oda.
    A kereskedelme felhozhatod más szavakkal újra meg újra, ettől meg nem lesz igaz. Amíg nem olcsó az oda-vissza út, addig SEMMIT nem éri meg ott kitermelni és hazahozni. Addig pedig nincs se ottani bányászat, se kereskedelem. Addig pedig nincs méretes kolónia sem.
    Mint írtam, a tudományos kutatások más kérdés, ahogy az is, ha valami ok miatt politikai hangsúlyt kap. De ezekből se lesz cserebogár.

    Az Antarktiszra is ment expedíció 100 éve. Azóta élnek ott tudósok, amit kolonizációnak lehet nevezni, de új vadDélnek bazi nehezen. És te nem állandóan ott lakó 10-50-100 tudóst vízionálsz, mert ez nem indukál kereskedelmet. Hasonlóan nem fog egy expedíció belendíteni semmit, mert legjobb esetben is az állandó bázis ameddig el lehet jutni.
  • dzsagon #21
    Suicide Squad
  • jovokutato #20
    láva-alagutakhoz