MTI

Pár nap múlva szabad szemmel is látható a Mars

Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars május 30-án, így szabad szemmel is látható lesz a déli égbolton.

"Kézi távcsővel természetesen jobb képet kaphatunk a vörös bolygóról, mely hétfőn 'csak' 76 millió kilométerre halad el mellettünk. Este tíz óra és éjfél körül lesz érdemes az égbolt déli-délkeleti részét figyelni. Amerre a Holdat látjuk, a horizonthoz közel, megcsodálhatjuk a Mars fényes vörösét is" - magyarázta Kiss László csillagász. Arra is kitért, hogy a Mars mindig érdekelte az embert, része volt az ókori mitológiáknak, a rómaiak a háború istenét tisztelték benne. A csillagászat azért szentel különös figyelmet a vörös bolygónak, mert bár jóval kisebb a Földnél és légköre sincs, mégis ez hasonlíthat a leginkább a bolygónkhoz. Valószínű, hogy víz is volt rajta.


"Ugyan méreteit tekintve a Vénusz a leghasonlóbb a Földhöz, a felszíne túlságosan forró. A Marson rendkívül hideg van, ám az égitestet kutató számos Mars-szonda eredményei arra utalnak, hogy egykor víz hullámzott rajta, felét óceán, felét szárazföld alkotta és sűrűbb volt a légköre is" - mutatott rá a csillagász. Hozzátette, hogy a légkör a kis gravitáció miatt lassan elszökött a bolygóról, a víz azonban a felszín alatti jégrétegben, a krioszférában - úgy tűnik - megmaradt.

A Mars lakhatósága iránt is élénken érdeklődik az ember, ám mivel se légköre, se a kozmikus sugaraktól védő mágneses tere nincs, ezért ez egyelőre csak a tudományos-fantasztikus filmek világában valósulhat meg - vélte a tudós.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #4
    Bizony, és amikor a leghalványabb akkor is a fényesebb csillagokkal vetekszik, most mondjuk fényesebb lesz mint bármely csillag az égen (a Napot leszámítva természetesen) és egész éjszaka látható de a múlt hónapban is látható volt és a jövő hónapban is az lesz.
  • s-man #3
    Az talán nem újdonság, hogy több latin nyelvben a hét napjai az égen mozgó objektumokról kapták a nevüket (ennek folyományaként az angolban is így van ez pár nap esetében pl. Sunday, Saturday, Monday):
    az 5 bolygó (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) + Nap és a Hold.
    Ha nem látták volna őket a névadáskor, évszázadokkal (ha nem évezredekkel) a távcső feltalálása előtt, ezt legfeljebb csak úgy lenne lehetséges, hogy a Földönkívűliektől tudtak róluk :)
    Ez már majdnem akkora volt, mint mikor világgá kürtölték, hogy (az égen) akkora lesz a Mars, mint a Hold.
  • panoz0 #2
    Ez elég erősre sikerült...
    A mars fényessége sohasem csökken a szabad szemesség határa alá, tehát mindig látható szabad szemmel.
  • Glutamin #1
    Már napok óta nagyon szépen látható.