MTI

Újabb szelfit készített a Curiosity marsjáró

A rover a robotkarján lévő kamera segítségével több tucat képet készített a Gale-kráterben, a Windjana nevű homokkőképződménynél, a felvételekből állították össze később a mozaikképet, a "szelfit" - olvasható az ABC Science honlapján.

A felvételen a háttérben feltűnnek a marsi szelek által lecsupaszított homokkőrétegek, baloldalt az alsó harmadban látszik az 1,6 centiméter átmérőjű tesztfúrás, amelyet "meredten fixíroz" az árbocra szerelt kamera, a MastCam. A sziklából vett minták vegyelemzését a Curiosity belsejében működő laboratórium végezte el, a Mars geológiai szerkezetéről nyert adatokat a NASA szakemberei sajtótájékoztatón ismertetik.


A Curiosity 2012 augusztusában szállt le a Marson, a Gale-kráterben, a 2,5 milliárd dolláros misszió során a tudósok arra keresik a választ, hogy létezhettek-e a vörös bolygón mikrobiális életformák kifejlődését elősegítő feltételek. A rover végső úti célja a kráter közepén magasodó 5,5 kilométer magasságú Sharp (Aeolis) hegy volt, amelyet ez év szeptember 19-én ért el. A sok milliárd év alatt kialakult, réteges szerkezetű képződmény geológiai vizsgálata ugyanis magyarázatot adhat arra, hogy miért változott meg a bolygó eredetileg meleg és csapadékos éghajlata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tarathiel2 #13
  Persze hogy nem voltál, ahhoz túl hülye vagy hogy ilyesmiket gyártsál. Viszont szajkózni őket, azt tudod rendesen... A 6-os hozzászólásban tökéletes választ kaptál rá, de pörögsz tovább mint a holdraszállásról szóló témákban.
 • Kelta #12
  beképzelt korlátolt gyökér vagy..sosem vitattam mars meglétét, vagy a rover ottlétét..te teljesen hülye vagy??
  annyit kérdeztem, mi a fenének szedték le a fényképező karját a képről?, mi a fenének vesződnek ilyen mellékes dologgal? ez a fő dolguk a mars kutató járgányt irányítóknak?
  sose voltam összeesküvés elmélet gyártó..de ez nem zavarjon..ugassál nyugodtan...
 • Frekvency #11
  átverés az egész, Mars sincs bazmeg...valami BNO-számot kitalálhatna már az orvostudomány a konteósokra, mert tuti, hogy mentálisan betegek ezek az emberek. Mondjuk én nem is szoktam szóba állni velük, ez legyen a kezelőorovos dolga...
 • Kelta #10
  anyukád, és más családtagjaid :)
 • Kelta #9
  Na, mesélj, hol az árnyéka, vaksi barátom??? mert gondolom a kerék melletti árnyékra célzol, de az nem az..elemezd kicsit a képet..mielőtt okoskodsz, meg beszólogatsz..
 • Nohab #8
  A kart eltüntették, de az árnyékát nem. A jó megfigyelőképesség nem alapelvárás köztetek? Vagy csak a hülye elméletek gyártása a fontos?
 • Molnibalage #7
  Már megint felbukkant ezt a kelta idióta....?
 • Soundmaker #6
  látom megint idetaláltak az összeesküvés elméletek bajnokai... Nos némi magyarázat.... Mivel ez publikus fotónak készült, ez egy piár tevékenység. Te milyen képet nézel szívesen mondjuk egy mozihoz kapcsolódó plakáton? egy nyers photoshop file-t amiben minden réteg összevissza fedi egymást, vagy a már kész plakátot? Nem kell válaszolni.... Na ugyanilyen okokbó távolítják el a fotó kart is... Így grand totálban pompázik a Curiosity és tökéletes marketing kép. Mellesleg van egy rakat tudományos kép.. érthető okokból azok nem járják be a világsajtót mert mondjuk egy spektrum analizátorral készített kép marha szarul mutatna egy cikkben... Ennyire egyszerű a magyarázat.... De persze keressünk szándékos mögöttes tartalmat olyan képen amin nincs... minden összeesküvés elmélet erről szól, sokszor mindenféle tudományos alapot nélkülözve.... Vegyük pl.: a Holdi árnyékok kérdését amint a Moon Hoax-osok annyira elővesznek... a derék foteltudósoknak persze fingjuk sincs az optikáról, valamint a fénytanról így érthető hogy ráharapnak a baromságokra... De nem baj legalább jókat röhög rajtuk az ember :)
 • Kelta #5
  persze, mert egy tudományos eszköznél ami a marson kutat fontos dolgokat, ez a fontos, hogy ne látszódjon a fotogép karja...hátja..
 • Szefmester #4
  ööömmm.. hogy ne tűnjön százkarúnak, hogy aztán valami debil nekiálljon arról kérdezgetni?