MTI

Obama elnök szerint az amerikaiak 2030-ig eljutnak a Marsra

Az amerikai elnök a CNN hírtelevízió honlapjára írt vezércikket, amelyet az amerikai sajtó más orgánumai is széles körben idéznek.

Az elnök arról az ambiciózus tervről számol be, miszerint az Egyesült Államok a legkorábban a 2030-as évek elejére amerikai űrhajósokat küld a vörös bolygóra. "Kijelöltük Amerika űrhajózási történetének következő világos célját: a 2030-as évekre embereket küldünk a Marsra, és biztonságban vissza is hozzuk őket a Földre" - írja az elnök, s hozzáteszi, hogy a távlati cél: egy napon hosszabb ideig tartózkodni a távoli bolygón.

Barack Obama már korábban is beszélt arról, hogy hisz abban: még az ő életében emberek utaznak majd a Marsra. 2010-ben a floridai Kennedy Űrközpontban elmondott beszédében jelentette be azon terveket, miszerint magánbefektetőkkel együttműködve a kormányzat megkönnyíti és magánszemélyek számára is elérhetővé szeretné tenni az űrutazásokat, s akkor fejtette ki, hogy a következő lépés a Marsra szállás lesz. "Arra számítok, hogy ez még az én életemben megtörténik" - mondta akkor Obama.

Mostani cikkében megerősíti, hogy a kormányzat szeretne "lökést adni a kormányzat együttműködésének magánbefektetőkkel", egyúttal kiemeli annak fontosságát is, hogy kormányzása első hónapjaiban nagy összegeket fordítottak az űrkutatásra s megerősítették a NASA űrprogramját, annak érdekében, hogy korábban soha nem látott mértékben "kutassuk naprendszerünket".

"Egyszer majd, remélem, az unokáim ülnek majd a vállamon. S ugyanúgy fürkésszük majd a csillagokat, ahogyan azt az emberek az idők kezdete óta mindig is tették. De ahelyett, hogy tűkön ülve várnánk felfedezőink visszatérését, már tudni fogjuk, hogy éppen a mostani döntéseink következtében, nemcsak azért mentek a világűrbe, hogy kikutassák titkait, hanem hogy ott is maradjanak - s ezzel jobbá tegyék a mi életünket itt, a Földön" - fogalmaz Obama.

Obama elnök a héten - a Fehér Ház blogjának bejegyzése szerint - a pennsylvaniai Pittsburghbe utazik, a Carnegie Mellon Egyetem által szervezett "Határok" című tudományos konferenciára, ahol várhatóan a világűr "újabb határainak" felkutatásáról beszél majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • buttmaki #4
    A Marsra már 1962-ben eljutottak:
    http://aranylaci.freeweb.hu/mars62/mars62.htm
    Ez a kis hazudós is járt már ott.
    https://www.youtube.com/watch?v=GOJYHQpfrAM
  • kissssss #3
    nettó faszság.
  • ostoros #2
    Mind az összes? :D
  • bakvarnyu #1
    Igérhet bármit, hamarosan úgyis leköszön.