MTI

Bemutatták a lehetséges Mars-telepeseknek szánt űrruhát

Bemutatta a lehetséges Mars-telepeseknek szánt űrruha első terveit a Mars One elnevezésű holland privát űrutazási programot szervező cég, amelynek célja, hogy tíz éven belül embereket küldjön a vörös bolygóra.

A nyomástartó ruhához ütésálló sisak is tartozik. A szkafander ahhoz hasonló anyagból készülne, mint amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) asztronautái viseltek a holdmissziók során, ám a Marsra szánt űrruha a vörös bolygó felszínének sajátosságaihoz is alkalmazkodna - írja a Phys.org. Ilyen kihívást jelent például a mindenütt jelen lévő vörös porral való megbirkózás, amelyhez - a vállalat bevallása szerint - "további tervezésre van szükség".

A cserélhető elemeket is tartalmazó űrruhának sugárvédelmet is kell biztosítania, és értelemszerűen illeszkednie kell a leendő Mars-telepesek alkatához. A Mars One szerint a jövendőbeli telepesek háromdimenziós nyomtatókat is visznek magukkal, hogy szükség esetén ki tudják nyomtatni az űrruhák cserélhető részeit. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Mars One tervet, amelynek célja, hogy a belátható jövőben lakott kolóniát hozzanak létre a Marson, 2012-ben indította útjára Bas Lansdorp holland vállalkozó. A kezdetben 140 ország csaknem 200 ezer kalandorát felvillanyozó projekt keretében 24 felfedezőt akarnak küldeni egy évtizeden belül a Marsra. A költségek egy részét a vállalkozást bemutató televíziós valóságshowból finanszírozzák.

Hasonlóan a SpaceX űripari vállalkozás alapítója, Elon Musk terveihez, a Mars One csapata 2018-ban akar pilóta nélküli űrhajót küldeni a Marsra. Az egyirányú utazások a vörös bolygóra 2026-ban indulnának. Az első telepeseknek apró épületszerűségekben kellene élniük, és gondoskodniuk kellene ivóvíz-, oxigén- és élelemellátásukról. Mostanáig mindössze a NASA robotizált missziói jutottak el sikeresen a vörös bolygóra és az amerikai űrügynökség nem is tervez embert küldeni a Marsra egészen a 2030-as évekig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #6
    Az"inkább ne szólj hozzá" reagálásodra csak annyit,hogy azt hittem,ez *hozzászóló*oldal,ahol véleményt nyilvánítanak a cikket olvasók...
    A nagyenergiájú sugárzás nagy része valóban áthalad a testeken,de ha eltalál egy sejtmagot,vagy a DNS-lánc elemét,akkor bizony az keményen károsodik !/Lásd: újabb kutatások a hosszú távú űrutazások agy károsodást okoznak/És ezzel,meg a közepes erősségűvel pont az a baj,hogy FOLYAMATOSAN érkezik,és-nevéből adódóan-egyenlőre kivédhetetlen !
  • MerlinW #5
    Inkább ne szólj hozzá. Egyébként lásd, a lenti dokumentáció 33-34. oldalát.
  • ostoros #4
    Nem igazán értem miről beszélsz. A nagy energiájú sugárzások jelentős része anélkül áthalad az emberen, hogy elnyelődne, a kisebb energiájúaktól pedig megvéd a ruha. A gond a közepesekkel van, de azokra is léteznek megoldások azért. Ez persze korántsem tökéletes védelem, de azért túlélhető.
  • esztyopa #3
    Óriási léptekkel /és szájjal /halad a program !
    Már csak egy sugárelnyelő anyagot kell feltalálni,ami oly hatásos,min 1 méter vastag ólomlenez,csak éppen 1cm vastag,és 5 kg...maximum.
  • Kara kán #2
    Itt vannak képek a 25. oldaltól.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2016.11.21. 01:40:51
  • gaszton421 #1
    Cak engem zavar hogy a bemutatott szkafanderekröl nincs kép?