Gyurkity Péter

Díjat nyert a kínai lopakodó drón

A homályba burkolózó fejlesztés a második helyen végzett a legrangosabb versenyen.

Nemrég rendezték meg Kínában a National Science and Technology Advancement Prizes elnevezésű versenyt, amely odaát a legrangosabb tudományos és technológiai díjnak számít. Ezen a megmérettetésen a második helyet kapta az a lopakodó drón, amely eddig nagyon ritkán volt csak látható.

November elején az Airshow China 2016 során bemutatott különböző katonai drónokról írtunk, ezek között azonban akkor nem bukkant fel a Sharp Sword (Lijian), amely elsősorban lopakodó jellegével emelkedik ki a mezőnyből. Az érdekes fejlesztés – amelyről eddig nagyon kevés felvétel jelent csak meg – nagy előrelépésnek számít a kínai repülőipar számára, hiszen a kifejezetten harci jelleg lopakodó tulajdonságokkal párosul, így ez egyben az első ilyen, NATO-n kívüli fejlesztés. Maga a drón a „repülő szárny” külalakot kapta meg, ezzel leginkább a B-2 bombázóra hasonlít, bár annál természetesen jóval kisebb, hiszen hossza nagyjából 10 méter, szélessége pedig 15 méter körül van.


Az egyik legfontosabb adat, hogy a Sharp Sword mintegy 2 tonna hasznos terhet (jelen esetben bombákat) cipelhet magával, ezáltal komoly csapásmérő erőt is képvisel. A most elnyert második helyezés kapcsán nemcsak fotók, hanem egy videó is napvilágot látott, ezzel már picit többet tudunk az állítólag a WS-13 hajtóműre támaszkodó eszközről. Egyes nyugati vélemények szerint már repül a második változat is, amely többek között a hajtómű esetében javít a lopakodó jellegen, még inkább felzárkózva az amerikai X-47B, a brit Taranis, valamint a francia Neuron mellé.

A Sharp Sword valamikor 2019-2020 táján állhat szolgálatba, mégpedig elsősorban felderítési feladatokat, valamint az idegen hajók nyomon követését ellátva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cyberdog #16
  A mostani gépet látva, egyre valószínűbb az F117-sről szóló pletykák. A J-20-snál még tagadhatták a dolgot, hogy nem a 99-ben lelőtt F117-s került hozzájuk.

  A koszovói háború idején a szerbeknek sikerült lelőni egy példányt. Viszont a roncsok eltűntek. Majd felbukkantak olyan műholdas képek, amelyeket kínai légierő egyik támaszpontjáról fotóztak (ahol kutatásokat és repülési kísérleteket végeznek) és ott ki vehető volt, egy F117-s roncsa. A roncsolás mértéke és elhelyezkedése, megfelelt a Szerbiában lelőtt gép roncsolódásainak.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2017.02.13. 22:23:35
 • Cat #15
  Kína lassul, 6% környékén vannak, de a statisztikákat kozmetikázzák. Az USA stabilan tartja a 2-3 százalékot évtizedek óta. Ha fogadni kéne, simán utóbbira tennék.
 • globint #14
  Kína, USA, Oroszok, arabok.
  Hogy mi lesz itt!!??
  Hát a Gorbi azt mondta, a III. világháború.
 • zola2000 #13
  Lényeg az, hogy Japán és dél Korea csak egy pötty a világ térképen mégis ahogy jöttek fel, teljesen átrendezték a világ gazdaságot és világ kultúrát.

  Most az ezeknél nagyságrendekkel nagyobb Kína jön fel kb ugyanúgy, érdekes lesz a következő néhány évtized (főleg hogyha USA és EU ezzel párhuzamosan gyengélkedésbe kezd)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.01.28. 09:07:11
 • zola2000 #12
  Hogy mennyire hiába van meg pl egy koreainak a tudása, azt jól mutatja, hogy hogyan áll az országuk.
 • Kara kán #11
  Nyugodtan lehet mondani Éles Kardnak is, hisz a kínaiak sem Sharp Swordnek hívják.
 • fonak #10
  Ebben van valami, de azért a mennyiség átcsap minőségbe egy szinten túl.
 • johnfly #9
  ÁÁÁÁÁ, én csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam. Mellesleg első kézből tudom, hogy hiába van egy ázsiai (mondjuk kimondottan koreaiakról van tapasztalatom) embernek végeláthatatlan tudás a birtokában, ha kreativitás annyi szorult bele, mint egy tál salátába, és semmilyen döntést nem tud meghozni amit legalább négy meating-en nem beszéltek át töviről hegyire, és legalább hat prezentáció nem készült róla (de ezt egy anyacsavar meghúzásának megfelelő komolyságú ügyekig elmenően).
 • zola2000 #8
  Ez a lényeg, ezért megy fel Ázsia, és le a nyugat minden szempontból: • zola2000 #7
  A világ harmadik legnagyobb területű, második legnagyobb gazdaságú, és első legnagyobb lakosságú országa neked kicsi ?! o_O