Gyurkity Péter

Sokkal gyakoribb és erősebb viharok jönnek

A klímaváltozás egyik következménye a gyakoribb és intenzívebb viharok megjelenése lesz.

Érdekes tanulmány jelent meg a hónap elején a Nature Climate Change magazinban, amelynek rövidebb összefoglalóját a szintén amerikai National Center for Atmospheric Research oldalán találjuk meg. Eszerint a klímaváltozás egyik velejárója az intenzív viharok gyakori felbukkanása lesz.

A szakemberek által felállított modell arra az egyszerű tényre épül, hogy a melegebb levegő egyben több nedvességet is szállít. A levegő hőmérsékletének emelkedésével idővel eljuthatunk oda, hogy az Egyesült Államokban akár a jelenleginél négyszer több extrém vihar is felbukkanhat, ezek intenzitása pedig 70 százalékkal is fokozódhat. A számítógépes modell alapján ezt az évszázad végére vetítik előre, megjegyezve, hogy már eddig is láthattunk erre néhány példát, hiszen ilyen extrém vihar tavaly nyáron is végigsöpört az USA egy részén, arról nem beszélve, hogy a kutatók az elmúlt 50 év tekintetében is hasonló trendet vázoltak fel, mégpedig jóval biztosabb alapokon.

A most felhasznált modell két nagy hátránnyal érkezik. Egyrészt annak részletessége miatt még az NCAR számítógépei is nagyjából egy teljes éven keresztül számolták azt (ennyi ideig tartott, míg a 2000 és 2013 közötti adatokból felvázolták az évszázad végéig várható valószínű pályát), másrészt pedig ebben nem jelenik meg az esetleges változások által kiváltott módosulás, vagyis a modell nem reagálhat előre a klímaváltozás ütemének esetleges lassulására. Ez utóbbi tipikus problémát jelent, a múlt adataiból felvázolt jövőkép mindig is instabil lábakon áll, de az nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az eddigi trend folytatódása esetén különösen a partmenti régiók lesznek kitéve nagyobb veszélynek, amire többek között az infrastruktúra fejlesztésével kellene reagálnunk, hiszen ez nincs felkészítve a jóval nagyobb mennyiségű csapadék elvezetésére vagy annak tárolására.

A következő lépésben igyekeznek az egyéb eshetőségekre felkészíteni a modellt, hogy több eltérő pályát vázolhassanak fel, attól függően, hogy a klímaváltozás kapcsán milyen jövőbeni trenddel számolunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #56
  Ne vond vissza, mert önmagában jogos is lehetne! Az írásomból nem derült ki egyértelműen, hogy poén akart lenni (bár a hangulatjelet ezért használtam, de az jelenthetett volna éppen mást is).
  Az eset klasszikus példája a tisztán írásos kommunikációból eredő félreértéseknek!
 • VolJin #55
  Kultúráltsági, műveltségi kérdésben Besenyő M Pistabácsi, Besenyő Magasztos Pistabácsi, aki vagyok...

  Akkor ez visszavonva.

  De komolyan, olvastam én már "szembot" és társait a neten...
 • TokraFan #54
  Fémpont
 • TokraFan #53
  Még hányszor fogod befejezni? Ez eddig legalább a harmadik...
 • TokraFan #52
  Nos kérlek: "fémpont" by L'art pour l'art! ;-) Müvvelődni kéne kérem, nooormááálííís???
  Ezen beégtél -nem csak Te-, de ne szégyelld magad emiatt, nem része az általános műveltségnek...

  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.12.14. 22:30:32
 • VolJin #51
  Amúgy, akit kijavítottam a nap "fémpontja" kapcsán, az pont téged hülyézett. Megjegyzem megalapozottan... Hogy az általános iskolát te leszűkítenéd fél évre és utána fakultatívvá tennéd, illetve, hogy picsogsz az ingyenpénz alapjövedelem után, az ordít arról, hogy sötét vagy, mint a föld.
  Hihetetlen, hogy ennyire ne értse valaki a világot, miközben olyan rutinnal elmélkedik a világmindenségről, mintha filozófiaprofesszor lenne.
  Sajnálom, de veled közölni kell, hogy hülye vagy. Mem azért, hogy beléd legyen rúgva, hanem azért, hogy ne szaporítsd a hülyeséget a kinyilatkoztatásaiddal!
 • VolJin #50
  Ez is egy "szembot".
 • tamas79 #49
  Végre.
 • HUIrnok #48
  Hihetetlen, hogy egy-egy személy milyen hangvételt képes megütni! Attól még, hogy internet előtt vagyok, az engem, de mást sem jogosít fel arra, hogy ilyen pocsék formátumú viselkedéssel megpróbálja leordítani a másikat, mert az másképpen fejezi ki magát egy vagy több téma esetében. Mint mondjuk egy-egy fórumtárs, aki a betűharcot szereti...

  Magam az ilyesmit nem támogatom, ezért én itt be is fejeztem. Sőt! Még egy-egy szó erejéig kifejtem, hogy én mit támogatok.

  A gazdaság jelenlegi formája, ami itt Magyarországon egy fejlödő/taposott piacgazdaság, ahol nagyon magas azok aránya, akik ebben a formában dolgoznak. Ebbe benne van egyaránt a fekete-szürke-fehér gazdaság hármasa. Akár az alapjövedelem köre is, vagy más szociális ügyet éríntve azt látom, hogy csak az AJ, ami így egy kerek társadalmi kiegyezésként szerepel lehetne a legjobb megoldás, amihez pusztán születési jog hatalmazná fel a Magyar emberek ellátását. Ami külföldre exportálva is bevezethető lenne. Oda-vissza jelleggel.

  Idealizált lehet az elképzelésem, de legalább én felvállalom ezt mások előtt. Ezért is tudnám gondtalanul folytatni azt, ami nekem a környezeti teher csökkentését és az értelmetlen dolgok mellőzését takarja.

  Én tudtommal nem fogalmazok érthetetlenül, sem ellenségesen, ezért nem is értem azt, hogy miért kell így vélekedni arról, amit magam is kutattam/kutatni akarok még. Ezért tudok róla csak beszélni, mert sikerült benne elég tapasztalatot is szereznem.

  És igen! A netikett betartása számomra a civilizáltság egyik formája, ezért is én befejezem itt az értelmetlen HSZ halmozást, mert ezzel sem én, sem a nemzet nem jut előre.

  Köszönöm a figyelmet!
  Utoljára szerkesztette: HUIrnok, 2016.12.14. 15:16:29
 • esztyopa #47
  Ne keseredj el a hozzászólók mérhetetlen ostobaságán,akkor,amikor ilyen tudástól csillogó*fémpontok*cikáznak a hsz.-ek között !
  Le vagyok zsenialitásodtól...mit mondjak...nyügizve...
  Hogy tudhatsz ennyire?
  Én - mellesleg- szívesen beszélgetek-itt a fórumon az *ostobákkal*
  Lehet,hogy én még sötétebb vagyok,de...MINDIG tanulok belőle valamit......