16
  • felemelő
    #16
    Vére egy értelmes megközelítés.
  • Ulrich von
    #15
    Nem reagálva egyebekre, én nem vagyok hajlandó a 3/4 órámnál előbb kelni, mint az időpont, amire be kell érkeznem a munkahelyre. (kb fél óra, míg beérek) WTF.
  • helsinkirokker
    #14
    Az tenne be az alvásnak, hogy az év nagyobb részében sötétben alhatsz 6-ig? WTF? Ami a megszokásokat illeti, a világ nagyobbik fele él olyan zónában, ahol 12:00 után még emelkedik a Nap és helyi idő szerint tovább van világos, és ezek a népek nyilván mind alvászavarosak szerinted. GMT+2-vel nagyjából Párizzsal lennénk azonos ritmusban, a francia barátaimon azonban még nem látom az alvászavar jeleit.

    (http://calendar.zoznam.sk/sunset-hu.php?city=2988507)

    Jó, igaz magamon sem, de mégis kellemesebb, természetesebb a napi ritmus Párizsban a +1 óra shift miatt hozzánk képest. A reggeli sötétséget könnyebb elviselni, mint a korai sötétedést. A legdurvább a december lenne, napkelte 8:30, és fél 8 körül már világos lenne. De az egyébként is karácsonyi időszak, sok szabadsággal, 2 hét iskolaszünettel.
  • helsinkirokker
    #12
    Engem meggyőzött! Szabad megosztani?
  • helsinkirokker
    #11
    GMT+2, ez lenne nekünk a jó. Áligatással vagy anélkül. Lásd, Európa nyugati felében, ahol később megy le a nap hozzánk képest, sokkal kellemesebb az élet. Mindig is irigyeltem a franciákat, spanyolokat a hosszú világos nyári estékért. És később kel fel a nap, nem hajnali 4-kor, ami ugyancsak nem mindegy alvás szempontjából. Nem tudom ki hogy van vele, de a mi családunkban az évnek ebben a részében, napi szinten megy a káromkodás, hogy mire hazaérünk a munkából, tök sötét van. Utáljuk!!! A GMT+1 legkeletibb csücske vagyunk, a váltással a GMT+2 legnyugatibb csücske lennénk, annak minden előnyével. Gyakoratilag semmi hátránya nincs.
  • kvp
    #10
    Foldrajzilag es politikailag is a +1-es zonaban vagyunk. Innentol erdemes a +1-et hasznalni. Az, hogy legyen vagy sem teli-nyari atallas az donti el, hogy a velunk egy zonaban es egy gazdasagi rendszerben levok mit hasznalnak. Mivel ez Lengyelorszag, Nemetorszag, Cseh es Szlovakia, Ausztria, tovabba Olaszorszag, ezert hozzajuk erdemes alkalmazkodnunk. Roviden szolva ahany ora van Berlinkben, annyi oranak kell lennie nallunk is, hogy a gazdasagunknak ne tegyunk keresztbe. (a magyarorszagi jelentos gdp-t termelo cegek nagy resze nemet vagy nemetorszagi kozpontja van europaban) Ha a NATO helyett az orosz foderacio tagja lenne az orszag, akkor persze a moszkvai ido lenne az idealisabb, bar akkor foldrajzilag (es gazdasagilag) pont nem lennenk jo idozonaban.
  • paby88
    #9
    én ezt, hogy emberek rosszul érzik magukat az óraátállítás miatt még sose tapasztaltam a környezetemben
  • mizar1
    #8
    Ha már eltöröljük, akkor az eredetire álljunk vissza, az pedig a ma télinek nevezett.
  • Rudi50
    #7
    Ekkora baromságokat ami az indokok között szerepel már rég hallottam.
  • Macropus Rufus
    #6
    örülök, hogy a Jobbiknak ez a legnagyobb problémája.
    (egyébként én sem kedvelem az óra ide-oda állítgatását, de szerintem ez most a sorban a 344. probléma amivel foglalkozni kellene)
  • pbes
    #5
    Szerintem az lenne a legrosszabb megoldás, ha a télinél maradnánk. Nyáron lenne olyan, amikor 3:45-kor kel a nap (előtte 20-30 perccel már világos lenne) és nem lenne egyetlen olyan nap sem, amikor este 8 után megy le.
  • T0nk
    #4
    A télinél kéne maradni majd tavasszal sztjóvan.
  • pbes
    #3
    Örülök, h egyre többen támogatják a GMT+2-t, itt van a csoport részletes javaslata, érdemes elolvasni: https://drive.google.com/file/d/0B-E6AaHP_IL4dkw1akNlMjRMRm8/view
    Utoljára szerkesztette: pbes, 2016.10.30. 06:00:20
  • Gauge
    #2
    Semmi köze hozzá. Románia, Litvánia, Finnország az EU tagjai, mégsem azonos időzónában vannak velünk.


    Szerintem két reális opció van:
    1. Eltörölni a időátállítást, s a nyárinál maradni egész éveben (kvázi GMT + 2 kerülnénk)
    2. Meghagyni a téli-nyári átállítást, de akkor is kerüljünk át GMT+2-be, hogy tovább legyen világos du/este télen-nyáron:)

    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2016.10.30. 03:48:37
  • kvp
    #1
    Mivel jelenleg az EU tagjai vagyunk a szomszed allamokkal egyutt, ezert erdemes hozzajuk alkalmazkodni. Ha barki valtozast szeretne akkor erre az EU parlamentje a jo hely. (ha mar komolyabb ugyekben haszontalanok)