MTI

Először fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda

A hatalmas, majdnem két méter széles, vastartalmú űrkőnek a tudósok a Libanon nevet adták. A Curiosity fotóin felfedezték a meteorit közeli, kisebb párját is, mely a Libanon B nevet kapta.

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kedden tette közzé a meteorit fotóit, melyeket a Curiosity május 25-én készített. "Heavy Metal! (Nehézfém!) Vasmeteoritot találtunk a Marson!" - írták az űrszonda irányítói a Twitter közösségi mikroblogon. Guy Webster, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Egyetem pasadenai sugárhajtási laboratóriumának munkatársa elmondta: a Curisity egyik felvételén, a két Libanonon túl látszik egy harmadik, szintén két méter körüli meteorit.

Ez az első alkalom, hogy a Curiosity 2012. augusztusi landolása óta meteoritra bukkant a Marson. A felvételek a nagy felbontású Chem-Cam (vegyészeti kamera) és a Remote Micro-Imager (RMI) kamerákkal készültek. A fotók különös, szögletes mélyedéseket mutatnak a kövek felszínén. A NASA két kisebb Mars-szondája, a Spirit és az Opportunity már talált meteoritokat a vörös bolygón. Mindkét űrjármű 2004-ben landolt, az Opportunity még aktív, a Spirit azonban 2011-ben felmondta a szolgálatot.

A Curiosity augusztus 5-én ünnepli második, Marson töltött évfordulóját, ha földi években mérjük. Első marsi évét, mely 687 földi napnak felel meg, különleges szelfivel ünnepelte június 25-én.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #2
    Függetlenül attól,hogy életet mentek keresni,meg ezt-azt találtak,a szinte hihetetlen az,hogy abban az irdatlan távolságból,egy másik bolygóról két éve ad*helyszíni közvetítést* egy ember által épített szerkezet.
    Ha minden összejön,talán még arra is választ kapunk,hogy a Marson miért akadt el az evolúció,és a Földön miért működik többszázmillió éve.
    Mindenesetre az alapfeladatot,hogy volt -e valaha bármilyen élet a Marson - már elvégezték a Marsjárók.
  • Macropus Rufus #1
    wow. És ez most mit jelent, tudományos szemszögből?
    Életet mentek keresni nem meteoritokat...