Balázs Richárd

Lassítja az öregedést egy molekula

Az amerikai Salk Intézet kutató rátaláltak egy kísérleti gyógyszerre, amivel felvehetik a harcot az Alzheimer-kórral, az állatkísérletek ugyanis számos váratlan öregedés elleni hatást tártak eléjük.

A Salk csapata egy korábbi fejlesztést, a J147 jelű gyógyszer-kezdeményezést emelte újabb szintre. A kutatók bizonyították, hogy a gyógyszer működőképes az egerek esetében. A J147-tel kezelt rágcsálók emlékezési és észlelési képességei javultak, agyi érrendszerük egészségesebb lett, élettani funkcióik is fejlődtek, olvasható az Aging szaklapban publikált tanulmányban. "Kezdetben az ösztönző az volt, hogy a gyógyszert egy újszerű állatmodellen tesztelhetjük, ami 99 százalékban megegyezett az Alzheimeres esetekkel" - nyilatkozott Antonio Currais, a Salk Celluláris Neurobiológiai Laboratóriumának munkatársa, a tanulmány szerzője. "Nem gondoltuk, hogy ezeket az öregedés ellenes hatásokat fogjuk tapasztalni, a J147 azonban megfiatalította az idős egereket, amit számos fiziológiai paraméter alátámaszt"

Maga az Alzheimer-kór egy progresszív agyi rendellenesség, az USA-ban jelenleg a harmadik halálozási ok, ami több mint ötmillió amerikait érint, emellett a leggyakoribb demencia az idősebb korosztály tagjai között. "Miközben az elmúlt 20 évben kifejlesztett gyógyszerek az agy amyloid plakk lerakódásait veszik célba, egyetlen egynél sem bizonyított a hatékonyság" - taglalta David Schubert professzor, a kutatás vezetője.

Jó pár évvel ezelőtt Schubert és kollégái a kór kezelésének egy új megközelítésén kezdtek dolgozni. Az amyloid helyett az öregedést vették célba és sejtalapú módszerekkel szintetizálták a J147-et. Már korábban bizonyították, hogy az egerek esetében ez a szer meggátolja, sőt akár még vissza is képes fordítani az emlékezetvesztést, ez azonban csupán 1 százalékát teszi ki az Alzheimer eseteknek, a többi főként az öregedés számlájára írható. A csapat ezért a gyógyszer hatásait egy gyorsan öregedő, a demencia korral járó emberi rendellenességhez jóval hasonlóbb változatát hordozó egérpopuláción próbálta ki.


Legutóbbi munkájukban a kutatók átfogóan vizsgálták a gyorsan öregedő egerek agyának összes génkifejeződését, valamint több mint 500, az agy metabolizmusában szerepet játszó molekulát. A kutatásban a populáció három csoportját vették szemügyre, egy fiatalokból, egy idősekből, és egy J147-tel kezelt idősekből álló csoportot. Utóbbi csoport jobban teljesített a memória és egyéb észlelési teszteken, valamint motoros mozgásuk is erőteljesebb volt. A J147-tel kezelt csoportnál az agyban kevesebb kórós elváltozást észleltek, emellett génkifejeződésük és metabolizmusuk is nagyban hasonlított a fiatal példányokéhoz. A J147 másik figyelemreméltó hatása a kezeletlen idős állománynál megfigyelhető agyi mikroeres vérszivárgás teljes hiánya volt. "Az öregedés gyakori velejárója az érrendszer sérülése, az Alzheimer esetében ez sokkal súlyosabban jelentkezik" - hangsúlyozta Currais.

Currais és Schubert szerint amennyiben a további kísérletek során a szer az Alzheimer kórral szemben is biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, úgy a J147 nagy ígéretet hordozhat magában. A csapat célja, hogy a jövő évben megkezdje az emberi kísérleteket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)