Balázs Richárd

Mátrix módra tölthetjük fel az új ismereteket?

Felturbóznák az emberi memóriát. Egy új, a jövő évben tesztelendő megoldásnak köszönhetően nem csupán a hosszú távú emlékezetet állíthatjuk vissza, de idővel új képességeket tölthetünk fel közvetlenül az agyba - nagyjából úgy, ahogy azt a Mátrix című filmben is láthattuk.

Az első kísérleteket epilepsziától szenvedő alanyokon végzik el. A rohamok időnként károsítják a hippokampuszt, ami a hosszú távú emlékek elvesztéséhez vezet. Ennek helyreállítására Theodore Berger, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója munkatársaival egy epilepsziás kezelés részeként az agyba ültetett elektródákat felhasználva rögzítette az emlékezéshez társítható elektromos agytevékenységet. A kutatócsoport kifejlesztett egy algoritmust, amivel meg tudják jósolni a rövidtávú emlékek hosszú távúvá alakulásakor végbemenő neurális tevékenységet.

A jövő év elején Bergerék ezzel az algoritmussal megpróbálják utasítani az elektródákat a hosszú távú emlékek kialakulásakor végbemenő tevékenység utánzására. "Reményeink szerint ki fogja javítani a hosszú távú memóriát" - mondta Berger, aki a korábbi állatkísérleteinek eredményeiből arra következtet, hogy módszerük az eredetinél is jobb memóriát biztosíthat az embereknek.

Hasonló megoldással elvileg új emlékek is táplálhatók az agyba. Berger csapata egy különleges feladat végrehajtására betanított patkány agytevékenységét rögzítette, majd betáplálták egy másik patkány agyába, ami a kísérlet tanúsága szerint sokkal gyorsabban tanulta meg a feladatot, mint az első patkány, mivel már voltak emlékképei a feladatról.

"Jó okunk van feltételezni, hogy az emlékek megosztása megtörténhet" - összegzett Berger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #12
    Igazából ezt úgy is felfoghatjuk, hogy két példány lesz belőled, az egyik a hagyományos módon meghal, neki ugyanolyan szívás az egész, mint a technológia előtt volt.
    A másik példány viszont azt fogja hinni, hogy nem halt meg, hanem átkerült egy másik testbe. A kérdés az, hogy elmondjuk-e neki, hogy igazából ugyanúgy meghaltál, mint bárki más, és csak egy másolat vagy (amitől esetleg károsodhat a személyisége, ha normális emberről beszélünk), vagy ne (ezt viszont nem lehet sokáig eltitkolni...)
  • Archenemy #11
    Pontosabban élni fog egy ember, aki azt hiszi, hogy te vagy. Persze nem te leszel.
    Ezt egyszerű gondolatkísérlettel könnyű belátni.
    Lemásolják az agyadat, feltöltik egy pendrivera = stimmt.
    Még életedben ezt a tudatot beletöltik egy "üres" testbe = létrejön egy új ember, a te minden tudásoddal.
    De te, akiről a másolat készült, te önmagad maradsz. Te nem tűnsz el, nem is "szállsz át" a másik, frissiben létrejött emberbe.
    Tehát mitől lenne ez máshogy akkor, ha csak a halálod után történik meg az "üres emberbe töltés"?
  • paby88 #10
    na a jövő gyerekeinek nem kell majd tanulniuk, a szerencsés kis gecik
  • Ahoy #9
    Itt van még a kvantumhatározatlanság is. Emiatt elvi akadálya van az öntudat lementésének. Ezen kívül újabban kiderült, hogy a neuronok DNSe mutálódik,és epigenetikai hatások is érvényesülnek. Tehát még a neuronok DNS-ét is külön kéne szekvenálni...

    Kb olyan ez mint a szubtér ugrás, bár annak van elvi alapja legalább. Ez meg konkrétan ellentmond a fizika törvényeinek. Csak egy digitális másolat lenne, még ha nagyon pontos is, az eredeti minden esetben elpusztul. Az öntudat nem kis töltésekből áll, amik elvezethetőek. Igazából csak hipotézisek vannak maximum.

    A témánál egyszerűbb kb görbíteni a teret egy űrhajó körül és egy idegen bolygóra utazni. Ott konkrétan egy Jupiternyi anyag energia kell :D az is lehetetlen, de van tipp rá.
    Persze lehetetlen igazából nincs, de ami ilyen szinten összefonódott a struktúrával, az első neuron progenitor sejttől kezdve fejlődött a testünkkel, az nagyon nehéz ügy.

    Ncbi amúgy és sci-hub.io
  • Kornan #8
    Hát nem is tudom, nekem úgy tűnik mintha főleg strukturális, fizikai akadályai lennének a dolognak. Agyunk belseje nehezen hozzáférhető, nehéz manipulálni és adatot gyűjteni. Ha találnak jó módszereket, akkor ugrásszerű fejlődésnek indulhat ez a terület is.

    Egyébként ti még honnan tájékozódtok a tudományos áttörésekről, aktuális hírekről?
  • Kornan #7
    https://www.youtube.com/watch?v=lak6Nf-aSvQ
  • Ahoy #6
    Ja scifi mozikba jó, de amúgy a jelenlegi tudomány (és a következő ~1000 év) szerint lehetetlenség. Sőt inkább azt mondom ez az a terület, ami inkább filozófia. Egyrészt egy agy teljes 100 milliárd neuronját kéne valahogy szkennelni struktúra, és a kapcsolódó szinapszisok, dendritfák, neurotranszmitterek, sejttípusok szerint. Ezt maximum szeletenként lehetne megtenni, de akkor már fel kell vágni ultratome-al az agyat szeletek,re ami nem jó érzés :D Tehát ahhoz, hogy lementsük, el kéne pusztítani magát az agyat. Ha netán sikerülne sejtszintű MRI-vel végigszkennelni, akkor meg ott vagyunk, hogy max klónoztuk az agyat és újra létrehozzuk. Ha örökké akarsz élni, akkor egy klón tudat nem sokat ér, mert az nem te vagy... de tegyük fel sikerül valahogy az első módszerrel nanométeres szinten lemásolni az agyat, és létrejön az új lementett öntudat. Ő azt fogja mondani, hogy te vagy, hurrá sikerült. Az már filozófiai kérdés, és eldönthetetlen, hogy valójában az eredeti öntudattal mi történt (amit maga az agy struktúrája hordozott, és nem egy lélek.rar file)

    Aminek viszont van alapja, hogy maga az agy és a gerincvelő tovább élhet gépeken, és nagyon célzott őssejtbeültetéssel kiegészíthető, pótolható, javítható az idegrendszer és a gliaszövet, lassan fokozatosan. Ezzel az öntudat is megmarad mint struktúra, vagy fokozatosan változik, de te ezt életként érzékeled, maximum egyes emlékek homályosodnak. Magyarul az élő rendszer karbantartása évszázadokig, nem pedig egy radikális beavatkozás "átmentéssel". Az előbbinek már vannak tudományos alapjai, csak tökéletesíteni kell a módszereket. A következő évtizedekben mindenképp realitás lehet.

    I'm fun at parties :D

    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.22. 18:06:37
  • globint #5
    Az nekem is tetszene, ha feltölthetnénk az agyunkat egy memóriakártyára, és sok ezer évig "élhetnénk" így, mert így később akár egy klónozott üres burokba aztán át lehetne tölteni az infókat, és hopp....., már meg is valósult az örök élet! :-)
  • fityisztma #4
    Attól még, hogy az egyamba töltenek egy receptet, vagy bármit, miért úsznám meg a taknyosságot? Ezt magyarázd meg!
  • Ahoy #3
    A konkrét emlékek rögzülése, mondjuk egy részletes térkép, vagy egy nagyon összetett tudás mint a nagy absztrakciót igénylő egyetemi matek olyan szinten bonyolult folyamat, hogy ettől biztosan ne várjátok Mátrix szintű Kung Fu beültetést.

    Ez egy érdekes dolog, és maximum megkönnyítheti egyes dolgok elsajátítását, ha vállalod, hogy feltárják a koponyádat, és beleszúrnak egy szilícium tűt (vagy valami lágy polymer-t vezető csővel) a mélyagyadba, amiből egy kábel kijön az agyhártyádon és a koponyádon keresztül egy processzorba. Ráadásul az elektród körül 8 hét alatt immunreakció és heg keletkezik, ami miatt csökken a jel hosszútávon. Bár Parkinson-hoz való Deep brain stimek évekig is bent lehetnek, viszont ott nagy területen ingerelnek. Itt már vannak bőr alatt elvezetett kábelek is.

    Szóval ez csak alapból epilepsziás emberekbe ültetett szerkezeteken valósult meg, és igazából csak most próbálgatják mi sülhet ki belőle... eléggé szkeptikus vagyok, de nagyon kíváncsi is, hogy mit fognak leírni a páciensek. Lehet emlék "érzetek" lesznek, vagy tanulási fogékonyság "mintha már csináltam volna ezt" érzés.

    Enyhén bulváros ez a Mátrix hasonlat :) Inkább a memória és a hippocampus működés, sharp wave kialakulás stb kutatására való... de ilyen invazív műtétet még évtizedekig nem fognak senki kedvéért megcsinálni, csak mert Kung Fu-zni akar :D TMS-el DC ingerléssel meg nehezen lehet pontosan ilyet csinálni.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.22. 10:47:46