Ötvös Tibor

Eddig ismeretlen résszel egészült ki a Gilgames-eposz


Egy történelmi múzeum és egy csempész közötti alkunak köszönhetően új résszel egészült ki a Gilgames-eposz.

Egy váratlan és meglepő alku köttetett egy történelmi múzeum és egy csempész között, melynek eredményeképpen a nyilvánosság elé kerülhetett egy agyagtábla, amin az ókori Kelet egyik legismertebb, legnagyobb hatású mitológiai eposza, a Gilgames-eposz egy eddig ismeretlen fejezete olvasható. Ez a rész egyébként új részleteket ad a történethez, hiszen az eddig csendesnek vélt erdőbe zajokat és színeket ír, illetve a mű hősei közötti belső konfliktusokra is rávilágít.

Az egész történet egyébként 2011-ben indult, mikor a Sulaymaniyah Múzeum egy háttéralkunak köszönhetően 80-90 agyagtáblát vásárolt egy közismert csempésztől. Az egyik ilyen táblát szúrt ki magának Farouk Al-Rawi, a University of London professzora és mindössze 800 dollárért meg is szerezte. Ezután Andrew George holt nyelv szakértő társaságában mindössze 5 nap alatt lefordította a szöveget és megállapították a korát.



Bár a Sulaymaniyah Múzeum állítása szerint a tábla az Óbabiloni Birodalom korából származik (i.e. 2003-1595), Al-Rawi és Andrews vizsgálatai alapján ennél jóval fiatalabb és valamikor a új-babiloni korszakban keletkezett (i. e. 626-539). A fordítás során pedig rájöttek, hogy a történet nagyon ismerősnek tűnik és végül Andrews ismerte fel a Gilgames-eposz elemeit benne. A lefordított rész Az ötödik tábla eseményeit egészíti ki. Ebben Gilgames, Uruk királya és Enkidu közös utazását követhetjük nyomon és céljuk a szörnyeteg Huvava elpusztítása.

"Az új tábla ott folytatja, ahol más források befejezték és ebből megtudhatjuk, hogy a Cédruserdő nem is olyan csendes hely, mint korábban hittük" - áll Andrew George közleményében. "Tele van hangokkal, madarak és kabócák illetve majmok üvöltöznek és hangoskodnak a fákon. Ez a fajta természeti leírás nagyon ritka a babiloni költészetben." A táblán 20 sor foglalja össze az erdő életét, a többi pedig Gilgames és Enkidu kapcsolatát taglalja.

Ezekből az derül ki, hogy a két hős gyerekkori barátok és komoly feszültséget okoz számukra, hogy Huvava megöléséhez az egész Cédruserdőt is el kellett pusztítani. "Gilgames és Enkidu levágják a Cédrust, hogy hazavigyék, ám az új sorok szerint ez Enkiduban komoly aggodalmakat kelt, mivel szerinte az erdő ilyen szintű rombolása nem jó dolog és felidegesíti az isteneket is" - fejezte be Andrews.

A tábla, mely immáron teljesen meg van tisztítva és le is van fordítva végül mégis a Sulaymaniyah Múzeumban lett kiállítva. Természetesen a történtek után felvetődik a kérdés, hogy még hány tábla lehet kint és ha mindet megtalálják és lefordítják, akkor lehet, hogy egy teljesen más történet bontakozik ki, mint amit most ismerünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!