MTI

25 éve rohanta le Irak Kuvaitot

Irak 14 milliárd dolláros adósságot halmozott fel a kis állammal szemben. Huszonöt éve, 1990. augusztus 2-án éjjel két órakor támadtak.

A két közel-keleti állam viszonya a nyolc évig tartó, kétmillió halottat követelő iraki-iráni háború 1988-as befejeződése után mérgesedett el. A harcok alatt Kuvait minden lehetséges módon támogatta Szaddám Huszein iraki diktátort, akinek viszont esze ágában sem volt visszafizetni az emírséggel szemben felhalmozódott 14 milliárd dolláros adósságát. Irak további 2,4 milliárd dollár "kárpótlást" követelt kicsi és védtelen szomszédjától, amely "elorozza nyersolajkészleteit", és a kitermelési kvótát túllépve leszorítja az olajárat, további veszteségeket okozva Iraknak.

Bagdad területi követelésekkel is fellépett szomszédjával szemben, amelyet azzal vádolt, hogy Irak gyengítése érdekében összejátszik Izraellel és az Egyesült Államokkal. A helyzet rendezését célzó tárgyalások sorra megbuktak az egyre kardcsörtetőbb nyilatkozatokat tévő Irak merev ellenállásán, miközben Huszein megkezdte haderejének felvonultatását a határon.

Az egymillió fős iraki hadsereg elitegységei 1990. augusztus 2-án, éjjel két órakor megtámadták és elfoglalták Kuvaitot, amelynek a maga 20 ezer katonájával esélye sem volt az ellenállásra. A megszállók eltörölték a monarchiát, majd az általuk beiktatott ideiglenes kormány kérésére Kuvaitot Irak 19. tartományának nyilvánították. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kivonulásra szólította fel Bagdadot, és miután erre nem került sor, gazdasági, pénzügyi és katonai szankciókat rendelt el. A BT november 29-ei 678. számú határozatában 1991. január 15-ig szabott határidőt Iraknak a kivonulásra, ezután "minden eszköz", ideértve a katonai erő alkalmazását is megengedte az ENSZ határozatainak betartatása érdekében.


Az Egyesült Államok vezette szövetséges erők Szaúd-Arábiában vonultak fel, mert Irak a hatalmas olajkészletekkel rendelkező sivatagi királyságot is fenyegette, és maga Fahd király kért amerikai segítséget. A nemzetközi erők kötelékében 34 ország katonái szolgáltak, az amerikaiak mellett többek között britek, hollandok, franciák, egyiptomiak, szíriaiak, kanadaiak és olaszok. 1991 elejére már 625 ezer szövetséges katona, 1753 repülőgép és 3680 harckocsi állt szemben 550 ezer iraki katonával, 810 repülőgéppel és 5500 harckocsival.

A Sivatagi Vihar fedőnevű hadművelet az ENSZ BT által megszabott határidő lejárta után, 1991. január 17-én éjjel 00.38 perckor az amerikai légierő támadásával indult meg. A szárazföldi offenzíva a több mint egy hónapig tartó bombázások után, 1991. február 24-én kezdődött. A szövetségesek napok alatt megsemmisítették az iraki haderő jelentős részét, február 27-ére Kuvait felszabadult, az elűzött emír hazatért. A koalíció előtt nyitva állt az út Bagdadig, ők azonban nem döntötték meg Szaddám Huszein uralmát, aki február 28-án feltétel nélkül elfogadta az összes Irakra vonatkozó határozatot, és ezzel az első Öböl-háború véget ért.


A 42 napos háború alatt a szövetségesek 110 ezer légi bevetést hajtottak végre, és 45 gépet vesztettek. Az emberveszteség 358 fő volt, közülük száznál többen balesetben, baráti tűzben haltak meg, 66 katonát nyilvánítottak eltűntnek. Az iraki hadsereg vesztesége 85-100 ezer halott, 80 ezer hadifogoly, 97 vadászgép, 6 helikopter és 4 ezer harckocsi volt. A polgári halottak pontos száma ismeretlen, de az áldozatok száma több ezer főre tehető. A visszavonuló iraki hadsereg által felgyújtott 790 kuvaiti olajkútban egymilliárd hordónyi kőolaj semmisült meg, a helyreállítási költségek több milliárd dollárra rúgtak, és Irak az elrabolt kuvaiti javakat sem szolgáltatta vissza teljes mértékben.

Mivel Bagdad a háború befejeződése után sem bizonyította egyértelműen, hogy nem birtokol tömegpusztító fegyvereket, a nemzetközi szankciók továbbra is életben maradtak. A világszervezet 1996 után humanitárius okokból lehetővé tette Irak számára a korlátozott kőolajexportot, amelynek bevételeiből az ország gyógyszert és élelmiszert vehetett. A lakosság körében általánossá vált a nélkülözés, a kieső olajjövedelmet 100 milliárd dollárnál is többre becsülik. Szaddám Huszein hatalmát végül 2003-ban amerikai-brit beavatkozás döntötte meg. Az utolsó harcoló amerikai alakulatok csak 2011 végén távoztak az arab országból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Papichulo #78
  Kinek nincs ?

  Eleg sok orszagnak es Iraqnak is ide kellett volna tartoznia, mivel a vegyi fegyverek teljes leszerelese resze volt a 91-es haborut lezaro bekekotesnek.

  itt az idő, hogy az [...] USA ilyen tipusú fegyvereiről beszéljünk

  Beszelj, senki sem tiltja meg neked, bar jelen cikk kontextusaban ez off-topic, szoval keress neki valami mas forumot! A kuruc.info-n peldaul biztosan innak szavaidat, ott vevok erre az anti-US retorikara ;)

  Azt azert elotte jo ha tudod, hogy a USA mar megsemmisitette a vegyi fegyvereinek 90%+ reszet es par even belul az osszeset ki fogja vonni a hadrendbol.
 • Papichulo #77
  "Latom ismet sikerult alkalmat talalni, hogy a vilagra zuditsd a kinjaidat (es zsidozz szemet USA-zz egy picit)... Mindazonaltal nem ertem, hogy ezt miert nekem cimezted, mivel - meg ha a bizonyos dolgokban igazad is van - semmi relevanciaval nem bir a kijelenteseimet[#11] illetoen."
 • UUUU #76
  Kinek nincs ? Szerintem itt az idő, hogy az általad orálisan kielégitett USA ilyen tipusú fegyvereiről beszéljünk, csak mert nekik nagyságrendekkel több ilyen fegyverük van. Persze az rendben van, hiszen az USA-nak szabad, mert ő a jófiú.
 • UUUU #75
  Látom neked mindig fáj, ha a nagy USA fanatizmusodat megsérti az "IGAZSÁG"
  Mápedig jól fogalmazták meg, itt nincsenek jók csak rosszak. A világban történő ilyen helyzetekről pedig főként a nagyhatalmak tehetnek, akik magukat próbálják jóknak beállítani.
  Pedig egyszerűen levezethető az összes konfliktus rájuk a múlt alapján.
  Izrael biztos az arabok miatt jött létre úgye ? A kurdokat biztos saját maguk számolták fel úgye ?
  Az arab konfliktus helyzetek biztos nem a britt,francia,USA politikájának és aknamunkájának köszönhetően jöttek létre?
  Még a Vörös Khmerek is az ők politikai munkájuknak köszöhetően jöttek létre. Azért feltenném a kérdést, ki is akkor az igazi rossz? Nem azok akik eleve létrehozzák ezeket a helyzeteket, saját önös érdektől vezérelve ? Dehogynem. Csak annyi a különbség, hogy győztesek irják meg ki a gonosz és mig ugyanaz a tett honvédelem, vagy terrorizmus felszámolása, addig a másik fél ugyanazon tette, aggresszió, és terrorizmus. Pedig ugyanazon bűntetteket követik el, csak ugyebár ők egy személyben a biró az ügyvéd és a vádló is, akik végül kimondja saját magukra a felmentő körülményt, mig mindenki aki a másik oldalt erősítti az a bűnös elitélt.
 • fonak #74
  Az is volt talán említve, de az is, hogy nem valósult meg. Az említett átalakítás RF–4E(S) néven van emlegetve pl. itt, új kamerákat kapott az orrba, csak 3 gép épült, de állítólag ezek be lettek vetve Irak felett.
 • molnibalage83 #73
  Szerintem csak kevered egy vízbefecskendezéséses "szuper RF-4" koncepcióval, ami soha nem valósult meg.

  http://tacairnet.com/2015/06/18/redeveloping-the-f-4-phantom-ii-into-a-mach-3-fighterspy-plane/
 • fonak #72
  Úgy emlékszem Izrael is végzett felderítő repüléseket Irak felett RF-4-esekkel, amiket át is alakítottak erre a célra. De meg nem mondom már hol olvastam róla, valószínűleg az Aranysasban vagy anno az elődjében. És ők hívták fel az irániak figyelmét erre a célpontra, konkrétan átadva a filmeket is.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.08.08. 11:01:37
 • molnibalage83 #71
  Itt megint zavart érzek az erőben. Iráni RF-4 fotózta le, hiszen ők háborúban voltak Irakkal és legalább egyszer ők is támadták az üzemet, no meg, "ellenségem ellensége" alapon ment a dolog.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.07. 22:41:30
 • fonak #70
  "soha sehol nem hallottam az Iránnal történő megyegyezésről a kitérő repterekről"

  Én sem hallottam róla, de akár igaz is lehet, volt titkos együttműködés, ugyebár először Izrael átadta Iránnak egy izraeli RF-4 légifelvételeit az iraki reaktorokról, az irániak meg is próbálták lebombázni négy Phantommal, de nem tudtak elég komoly kárt okozni benne, ekkor döntött úgy Izrael, hogy ő bombázza le. Illetve állítólag Izrael segített Iránnak az amerikai gyártmányú technika üzemben tartásában, sőt kiképzőkkel is segítette Iránt. Persze ha igaz is lenne, egyik fél sem fogja hivatalosan elismerni ezt.
 • ostoros #69
  Nem tudom mit szólnék, de az amerikai kormánynak mi köze hozzá?