SG.hu

70 éves a Hitler rejtély

1945. áprilisában, a második világháború utolsó, európai szakaszában a világ figyelme a német fővárosra, Berlinre összpontosult. Kétség nem fért már ekkor ahhoz, hogy a náci Németország elvesztette a háborút. A kérdés csak az volt, hogy a szövetséges hatalmak mikor érik el a fővárost, és tesznek pontot az események végére, illetve hogy felelősségre tudják-e vonni később a háború kirobbantásáért felelős náci vezért, Adolf Hitlert.

Az 1945-ös év a II. világháborúban már az értelmetlen emberveszteség, és a makacs öngyilkos harcok éve volt. Hitler az események hatására, már január 16-án kénytelen volt visszavonulni az Új Birodalmi Kancellária alatt található bunkerrendszerbe, amely teljes mértékben elszigetelte őt a külvilágtól. Április 20-án a bunkerben töltötte utolsó születésnapját, abban a tudatban, hogy másnap nagy valószínűséggel a szovjet csapatok elérik Berlin külvárosát. Egy héttel később a Vörös Hadsereg már a bunker közelébe ért, Hitler még inkább elszigetelődött, ugyanis megszűnt a rádió-összeköttetés a bunker és a harcban álló alakulatok között. Ezután már csak telefonon, illetve a különböző nyugati rádióadókon keresztül érkeztek hírek a bunkerbe.

Április 29-én már Hitler is belátta, hogy a háború elveszett. Még aznap egy rövid szertartás keretében feleségül vette Eva Braunt, illetve megírta végrendeletét. Ezután elkezdte tervezni az öngyilkosság körülményeit. Április 30-án reggel Helmuth Weidling tábornok, a város parancsnoka bejelentette, hogy estére várhatóan elfogy a Berlint védő német csapatok lőszere, nem maradt tehát vesztegetni való idő a cselekmény végrehajtására. Ebéd után Hitler búcsút vett a bunkerben kitartó katonai és politikai vezetőktől, majd délután fél 3 körül Eva Braunnal együtt visszavonult a szobájába.


A német rádió április 30-i bejelentése

Egy órával később lövés hallatszott a lakosztály felől, az odaérkező személyzet pedig már mindkét személyt holtan találta. A vallomások szerint Eva Braun ciánkapszulával, míg a Führer pisztolyával és ciánkapszulával vetett véget életének. Az utolsó szemtanú, Rochus Misch - Hitler testőre - 2013-ban halt meg, 96 éves korában. A kora esti órákban a holttesteket kiszállították a bunkerből, majd benzinnel lelocsolták és elégették őket. Hitlert és feleségét egy bombatölcsérben temették el. Másnap a szovjetek elérték a bunkert és felkutatták azt a bombatölcsért, ahova a diktátort és Eva Braunt temették.

Az orosz kémelhárítás felügyelete mellett kiásták Hitler és Eva Braun feltételezett maradványait, és megvizsgálták a leleteket: megállapították, hogy a fogak állapota megfelel Hitler fogorvosának feljegyzéseiben szereplőkkel, és hogy a koponya egy része hiányzik. Sztálin megbízásából 1946-ban újabb titkos misszió kezdett ásni az érintett helyen: találtak egy koponyacsont-darabot rajta golyó ütötte lyukkal, amelyről úgy gondolták, a Hitler fejéből hiányzó darab lehet. Sztálin titkosította a náci vezér halálával összefüggő információkat, vélhetően azért, hogy fenn tudja tartani a kételyt Hitler halálával kapcsolatban. Ezen eljárás, illetve a világháborús szövetségesek kölcsönös gyanakvása miatt Hitler halálát máig rejtély övezi.

Az egyik feltételezés szerint Hitler előbb Argentínába, majd Paraguayba ment, mielőtt végleg letelepedett volna a brazíliai Mato Grosso államban. Simoni Renee Guerreiro Dias elmélete szerint Hitler mégsem lett öngyilkos, hanem álnéven élt és 95 éves korában halt meg. Dias szerint Hitlernek egy színes bőrű, Cutinga nevű barátnője lett, s Adolf Leipzig néven élte életét. Az elmélet szerint Leipziget a helyiek csak az "öreg német"-ként emlegették. Elméletét Leipzig holttestének exhumálásával, és DNS-tesztek elvégzésével kívánja alátámasztani. Dias elmondta, azt követően fogott gyanút, hogy a birtokába került rossz minőségű szemcsés képen egy apró fekete bajszot photoshoppolt Hitler arcára.

Minden fantazmagória ellenére Hitler halálával kapcsolatban két dolog biztos. Az egyik, hogy a fennmaradt fogászati adatok alapján a kancellária udvarán talált elszenesedett tetem maradékát több szakember és tudós azonosította Hitlerrel, illetve hogyha mégis megmenekült volna, az évtizedekig tartó bujkálás, a névtelenség és háttérbe vonulás felért volna egy führeri értelemben vett öngyilkossággal, ami Hitler jelleméből nem igazán következett volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #74
  Három tökéletes alteregója volt Dolfinak... ezeket variálgatta, bizhtonsági célból, ahogy ezt már előtte is és utána is megtették különféle zsarnokok, királyok, császárok, diktátorok... Majd hülye lett volna a háború utolsó heteiben egy helyben maradni, pláne ismert helyen. Hát tutibiztos hogy ott csak egy alteregója tartózkodott, már jó ideje, amikor megtörtét a színjáték az öngyilkosságával. Nyilvánvaló hogy a bunkerben nem ő volt. A fogakat simán meg lehet csinálni, semmit nem jelent, sőt inkább gyanús, hogy miért nem sérült a fogsor, miért azonosítható, egyáltalán miért találták meg? Hiszen, harcok voltak a környéken, robbanások, házak dőltek... nem maradhatott egyben ott egy szedett vetett módon állítólag bombatölcsérben elásott szénné égett holttest... (egyáltalán erre a temetésre sincs bizonyíték)... hogy mégis ott volt a fogsor, pont arra utal, hogy direkt hagyott nyom. Vagy maga Dolfi rendezte így meg, vagy a korábbi haverja Sztálin meséje az egész. (amúgy kibékültek később, a háború végefelé már napi kapcsolatban voltak)... Adolf közben már rég messze járt... Még világszerte is a búvóhelyein váltogatta az alteregóit. Egy élt Dél-Amerikában, egy az Antarktiszon, egy a Holdon (az Antarktiszi bázisról indult mindig a holdjárata...), azóta már tudósai a bázisain, felfedezték az örök élet titkát, és Hitler már egy halhatatlan szuperember, de nem érdekli a szutykos Föld bolygó, már a Galaxis ura akar lenni, ő már űrcsatákat vív klón szuperkatona seregével valahol az Orion rendszerben...
 • Tetsuo #73
  Jaja. Inkább művelődjél egy kicsit. ;-)
 • Zero001 #72
  "a primordiális valóságot hordozó metafizikai hagyományok "

  Ha eddig nem lett volna mindenkinek egyértelmű, hogy elmebeteg vagy, ez után a mondat után már az.
 • Tetsuo #71
  "Ez az egész egy érdekekhez igazított műideológia..."
  Ez igaz, a kommunizmushoz hasonlóan a nácizmust is azok a bizonyos körök finanszírozták, a primordiális valóságot hordozó metafizikai hagyományok rombolása céljából, ahogy a francia és a 48-as magyar forradalom is általuk irányítva zajlott, ugyanezen okból ill. konkrétabban a társadalmi hierarchia eltörlése, a magánkézbe kerülő pénzrendszer, a szabados életvitel és a változás (a modernség) végett.
  Hitler rendszere annyiból volt talán jobb, mint a kommunizmus és a liberalizmus, hogy a szabados életvitel ellenében bizonyos hagyományok mellett állt.
  Természetesen egy igazán jobboldali gondolkodásúnak Hitler eszméi alapból elvetendők és tőle valahol balra állnak. (Én régóta ezt vallom.)

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.05.10. 11:36:43
 • VolJin #70
  Akkor ezt beszéld meg egy szláv nacionalustával, aki szerint a szlvok a felsőrendű nép, mi meg valami nomád csürhe vagyunk. Egyébként meg tök lényegtelen mit írt le az az elmebeteg fasz Hitler. Az volt a rögeszméje, hogy a germánok a felsőrendű faj, mi meg ebbe nem fértünk bele, de mivel neki is kellettek szövetségesek, hát hirtelen mi is amolyan áriaszerűek lettünk. Ahogy a japánok sem ferdeszeműeknek számítottak ferdeszemű létükre. Aki nem vszi észre, hogy ez az egész egy érdekekhez igazított műideológia, az hülye. Az idő múlásával lazán soroltak volna népeket ide vagy oda, hogy az most árja vagy alsóbbrendű. Ha normális rasszista lennél, akkor olyan letisztult lenne a gondolkodsod, hogy van a fehérember, meg esetleg a ferdeszeműek, mert szorgosak, és képedek értéket létrehozni, míg a többiek azok niggerek, meg cigányok, mint az arabok. Na de rajongani egy olyan rasszistáért, aki a germánokat és különösképpen a németeket tartja felsőbbrendűnek, színtiszta csicskulás.
 • Tetsuo #69
  Én pontosan itt néztem meg és innen idéztem (a Nép és faj fejezet 2. oldaláról):
  https://elysium666.files.wordpress.com/2014/06/adolf-hitler-mein-kampf.pdf
  A radioislam oldalon is ugyanígy szerepel a magyar, de máshogy a német és angolnyelvű verzió... talán a fordító kiegészítése, ami jelölés nélkül "érdekes".
  Mindenesetre az sincs benne, amire reagáltam, miszerint a magyarokat szolganépnek tartotta.
  Jó lenne valami hivatalos oldal, de azok tudjuk kik kezében van.
 • Garfield #68
  Hogy a #24-ben mi van, az nem érdekel, nem arra reagáltam, hanem az általad írottakra. Ha valami bajod van a #24-ben írottakkal, akkor azt a posztolóján kérd számon, ne rajtam.

  Te vettél valahonnan egy szövegrészt, ami ugyan fentvan a radioislam-on fent levő magyar változatban, azonban az ugyanott fent levő angol és német nyelvűben nincs. Ennyi. Terelheted felőlem a szót, a tényeken akkor sem változtat. Üdv a kognitív disszonancia csodálatos világában!

  Mégegyszer: Vettem a fáradságot és rákerestem, ellenőriztem az általad hivatkozott oldalon, és nincs. Te erre nem vagy hajlandó, egyszerűen csak komolytalannak mondod az érveimet. El lehet gondolkodni, hogy akkor ebben a helyzetben kinek az álláspontja komolyan vehető. Szóval legyél felnőtt férfi, a gyáva vagdalkozás helyett szedd össze a golyóidat és lásd be, hogy a radioislammal valami bibi van az idézeted kapcsán, és inkább járj utána, hogy az általad hivatkozott, jól láthatóan utólag beszúrt kommentárt ki és mi alapján illesztette be: ebben a formában ugyanis nagyon magyarázkodásnak tűnik.
 • Zombee #67
  Azt ne felejtsd el, hogy Trianonban tőlünk vettek el területeket, amik mindig a miénk voltak. Mindezt azzal érdemelték ki, hogy az I. világháború második felében a másik oldalra álltak, ez alapján Németországnak még egyszer nem is lett volna szabad szóba állni velük. Politikailag akkor mindenesetre biztos kényes kérdés volt, hogy mindkét ország szövetséges, miközben az előző háborút ellentétes oldalon fejezték be, ráadásul területi változások is történtek a békekötéskor.
 • Hawaii #66
  Mielőtt elhamarkodottan és egyoldalúan formálnátok véleményt, ezt a sorozatot mindenképp ajánlom megtekintésre:
  The greatest story never told
 • VolJin #65
  Ühüm, akkor nem érdekes. Betudom annyival, hogy neked mindenki troll, aki az álláspontoddal nem ért egyet, és főtroll, ha kényelmetlen az érvelse a mondandódra nézve.