MTI

250 év óta a második legmelegebb nyár Ausztriában

Második legmelegebb nyarát éli át idén Ausztria az időjárási feljegyzések mintegy 250 éves kezdete óta az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet közlése szerint. Németország számára a harmadik legmelegebb nyár az idei.

Ausztriában a hőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal haladta meg a hosszú távú átlagot, így ez a második legmelegebb nyár 2003 óta, amikor 2,8 Celsius-fokkal mértek melegebbet az átlaghőmérsékletnél. Egyes helyszíneken, például St. Pöltenben és Linzben még a 2003-as adatokat is felülmúlta az idei nyár. A hőmérséklet változásait 1767 óta mérik Ausztriában. Németországban, ahol több mint 130 éve végeznek felméréseket, a német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint az idei nyár 2,2 Celsius fokkal volt melegebb az átlagosnál. A dpa jelentése szerint megdőlt a német melegrekord is: a bajorországi Kitzingenben július 5-én, majd augusztus 7-én is 40,3 Celsius fokot mértek.

Az adatok a meteorológiai nyárra vonatkoznak, amely júniustól augusztusig tart. A naptár szerint a nyár szeptember 22-ig tart. A július idén minden idők legmelegebbje volt Ausztriában is: hőmérséklete mintegy 3,1 Celsius-fokkal volt az átlag felett. A nagyon meleg, vagyis a 35 Celsius-fok feletti napok száma is magasabb volt az átlagosnál. Bécsben például 15 ilyen nap volt, ami háromszorosa az eddigi, 2013-as rekordnak. Ez a rekord megdőlt Linzben, St. Pöltenben, Bregenzben és Kismartonban is.

A meleg extrém szárazságot is hozott, az átlagnál 20 százalékkal, egyes területeken 43 százalékkal kevesebb eső esett. 1911 óta ez volt a legszárazabb nyár. Burgenlandban és Bécsben pedig a legnaposabb is: 20 százalékkal több volt a napsütéses órák száma az átlagosnál - írja a wetter.at internetes oldal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    ezen gondolkodtam én is. Vajon milyen pontos lehetett egy akkori műszer? Sztem a mostani hibahatár többszörösével dolgozott. Nem kell sok +/- 10% eltérés már fokokat jelent. 10%-k meg az akkori technológiával simán elfogadható.
  • Ender Wiggin #2
    a legnagyobb baj az, hogy bár számos európa országban már a 17 század óta méricskéltek (az ausztriai klensmunster volt az az 1797-es), ezek a mérési adatok megbízhatlanok a kezdetleges eszközök miatt. sok study van erről a neten...
  • Macropus Rufus #1
    tehát akkor 1760-as években már volt majdnem ilyen meleg. Hol volt még az ilyen mértékű károsanyag kibocsájtás... Azért érdekelt volna, hogy mennyi is volt 1765-ben az a rekord ami most döntöttek meg...