MTI

Akár 80 centiméterrel is megemelkedhet a Balti-tenger vízszintje

Akár 80 centiméterrel is megemelkedhet a Balti-tenger vízszintje, hőmérséklete pedig 2-4 Celsius-fokkal is nőhet az évszázad végére.

A németországi Geesthachtban lévő Helmholtz Intézet kutatásai szerint egyre melegebb lesz a Balti-tenger felső vízrétege a század végére, ezzel párhuzamosan a víz feletti levegő hőmérséklete is emelkedik, akár 8 Celsius-fokkal. Új számítógépes szimulációk szerint a levegő télen 4-8, nyáron 1,5-4 Celsius-fokkal is melegedhet. A Balti-tengeri levegő 1871 óta melegszik jelentős mértékben. Északi részének 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedése magasabb, mint az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által globálisan mért egy Celsius-fokos melegedés.

Tizenkét ország 141 meteorológusa, hidrológusa, oceanográfusa és biológusa vett részt a BACC-II nevű tanulmány elkészítésében, amely a klímaváltozás Balti-tengerre gyakorolt hatását becsülte fel. A munkát a potsdami Klímakutató Intézet koordinálta. "A tanulmány az IPCC globális klímaváltozásról szóló jelentésének a Balti-tenger térségét érintő regionális változata" - mondta Hans von Storch, a Helmholtz Intézet vezetője.


A kutatás szerint az enyhébb klíma miatt a Balti-tenger téli jégtakarója 2100-ra 50-80 százalékkal csökkenhet. Télen a csapadék növekedésére, nyáron - elsősorban Németországban és Lengyelországban - a csapadék csökkenésére kell számítani. A különböző modellek alapján mért értékek ingadozása miatt pontos előrejelzést nem tudnak mondani a szakértők, akik az évszázad végéig 30-80 centiméter közötti tengerszint-emelkedéssel számolnak.

A víz felmelegedésén kívül a sótartalom csökkenése is nagy hatással lehet a tenger állataira és növényeire. Ez a baktériumoktól kezdve a kereskedelemben fontos szerepet betöltő tőkehalakig az egész ökoszisztémát érinti. Az nem jósolható meg egyértelműen, mennyire válik "édessé" a Balti-tenger vize. A klímakutatók arra számítanak, hogy egyes mélyebb medencékben kiterjedtebbé válnak az oxigénhiányos zónák is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #2
    Tehát már megint egy feltételezés... akár megnőhet... én is megnőhetek még akár életem végéig akár 3 méteresre is, mert ki tudja, bármi megtörténhet... komolytalanok ezek az akár-al kezdődő "tudományos" fejtegetések, talán-ok, találgatások, feltételezések, spekulációk.. bulvár színvonal, pletyka és kacsa tudomány látszatát keltő mázzal leöntve... egyébként is közel 100 év múlva hogy mi lesz, azon még ráérünk agyalni... vannak itt bőven, csőstül extrém és fatális gondjaink, mind lokálisan, mind globálisan, amik nem száz, sőt nem is 10 év múlva várhatók, hanem éppen itt vannak a nyakunkon és most kellene tenni ellenük, sőt köztük igen sok ellen már késő tenni bármit is....
    Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2015.05.21. 23:29:44
  • barret #1
    Akkor nem lesz víz hiány,lesz mit innunk:)
    Minket meg a vízhiánnyal ijesztgetnek :D