MTI

Vizsgálják miért térnek el a globális felmelegedésre vonatkozó adatok

Nemzetközi szakemberből álló testületet hozott létre vasárnap Londonban egy klímaszkeptikusként ismert alapítvány a globális felmelegedésre vonatkozó adatok közötti jelentős eltérések kivizsgálására - ismertette a The Daily Telegraph.

A globális hőmérsékleti rekordokat jegyző négy legfőbb szolgálat az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) globális történeti klimatológiai hálózatába (GHCN) tartozó meteorológiai állomások által begyűjtött adatokra támaszkodva teszi közzé a felmelegedésre vonatkozó adatait. Ezek alapján a szakemberek a múlt hónapban bejelentették, hogy az idei volt az eddigi legmelegebb március a világban a mérések 1880-as kezdete óta, és 2015 várhatóan átveszi 2014-től az "eddigi legmelegebb év" címét.

Az észak-kaliforniai Remote Sensing Systems (RSS) tudományos kutatóintézet és az Alabamai Egyetem (UAH) kutatói azonban műholdas megfigyelésre támaszkodva mérik a hőmérsékleti adatokat, és ezek szerint nem az elmúlt hónap volt az eddigi legmelegebb március, és 2014 sem volt az eddigi legmelegebb év. A klímaszkeptikusként emlegetett londoni központú Global Warming Policy Foundation elnevezésű kutatóközpont most ötfős nemzetközi testületet hozott létre annak alapos és átfogó kivizsgálására, hogy a mintegy háromezer földfelszíni meteorológiai állomás által begyűjtött eredeti adatok manipulálásával - amelyre több száz példát találtak az elemzők - mekkora mértékben torzulhatott a globális felmelegedés folyamatáról alkotott kép.

A Terence Kealey, a Buckinghami Egyetem korábbi alkancellárja által elnökölt testületnek Peter Chylek fizikus, Richard McNider nyugalmazott egyetemi tanár, Roman Mureika módszertani szakértő, idősebb Roger Pielke elismert klimatológus és William van Wijngaarden fizikus a tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Szvasztika #5
  Kamu az egész,rémhírkeltés.De a Co2 adóból jó kis pénz szivárgott be a zsiványoknak ! Majd kitalálnak mást a harácsolók !
 • matrix222 #4
  A folmelegedes, lehules egy kozmologiai folyamat. Jon, es megy a jekkorszak is, ami mar ezerszer is megismetlodott. Az egeszben semmi kulonoset nem latok.
 • kvp #3
  Itt csak arrol van szo, hogy a szkeptikusokat fizeto csoport talalt olyan sajat muholdfelveteleket, amik nem egyeznek a felszinen mert adatokkal. Ebben az a vicces, hogy a felszini meresek tobb fuggetlen forrasbol szarmaznak, tovabba a muholdas adataik nem egyeznek mas muholdak adataival sem. Ezek alapjan szerintem a szkeptikus csoport adatai tevesek. Az, hogy ez szandekos vagy veletlen hiba mar jobb kerdes, de mindenesetre azt allitjak, hogy mindenki mas teved vagy manipulalja az adatokat es csak az ovek helyes.

  ps: A szervezet nem hajlando hivatalosan megnevezni kik fizetik oket, de ugy nez ki hogy jellemzoen energiacegek es azokban erdekelt politikusok.
 • halgatyó #2
  Elfelejtették egyeztetni, hogy mit hazudjanak. Égés.
 • Ender Wiggin #1
  nesze neked... manipulálják az adatokat. ki hitte volna.