12
  • molnibalage83
    Miért is....? Az idő az telik, az, hogy te a bolygó forgásához kötsz valamit, attól nem telik máshogy az idő az univerzmuban... Ezen felül ez nem állandó hogy lassul, hogy picit gyorsul a forgás, de van egy trendje.
  • skymill
    Ha ez a 2 ezredmásodperces napi lassulás igaz lenne, akkor az elmúlt 4 és fél milliárd évben 104,16 évet kellett volna "hozzátoldani" az időhöz. Ez elég szemléletesen képtelenségnek látszik. A másik probléma, hogy ezen az elven számolva néhány száz év alatt döbbenetesen megváltozna a szoláris nap hossza. Márpedig én azt tanultam anno, hogy az idő méréséhez használt 12-es számrendszert már a sumérok is használták. Az pedig hozzávetőlegesen is legkevesebb háromezer éve volt. Vajon minek vezettek volna be egy számítási rendszert, ha nyilvánvalóan nem passzol a megfigyeléseikhez?
    Utánanéztem a cikk forrásának. Egészen a NASA egyik lapjáig követhető ez a képtelenség. Hogy ki és mit írt el, nem deríthető ki, de mindenki szolgai módon, gondolkodás nélkül átvette ezt az áprilisi tréfát
  • UUUU
    Oh my, szerinted ma milyen időközönként van tengerjárás? Innentől az utolsó mondatod, egy akkora katyvasz, hogy szerintem akkor se tudnád kibogozni, ha lenne valami kis sütnivalód, amivel sose rendelkeztél. "Egyszer olvastam, de nem emlékszem..."
    Inkább csöndben maradtál volna.
  • VolJin
    A hold kialakulásakor vagy 6 vagy 12 mai órának felelt meg az akkori nap. Mármint egyszer egy cikkben azt olvastam, hogy az ár-apály ciklus ilyen gyakori volt, és a tengerpartot a Hold közelsége és a Föld gyorsabb forgása miatt száz méteres szökőárak sújtották. A 6 vagy a 12 azért bizonytalan az emlékeimben, mert nem emlékszem, hogy a teljes árapály ciklus volt 6 óra vagy hat óránként követte az ár és az apály egymást.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.07.06. 11:50:35
  • Amergin
    Hogy jobban érthető legyen: ha a másodpercet (annak hosszát az időben) beszinkronizálnák a jelenlegi nap hosszához, hogy PONTOSAN 86.400 sec legyen egy nap (vagyis növelnének a másodperc idején egy ici-picit), akkor nagyon hosszú ideig nem is kellene hozzányúlni, mert sokáig szinkronban lenne a valós tengelyforgás idejével.
    Wiki: "A másodperc a metrikus időszámítás alapegysége. A másodperc 60-szorosa a perc, 3600-szorosa az óra, a 86 400-szorosa a nap."
    Csakhogy az a "nap" nem egyezik meg a valós "nappal", csak kineveztük annak. Ezért van az eltérés, hogy a Föld "lassabban" forog, meg "késik", amiből meg jön a félreértés, meg a kutyulás.

A Föld tengelyének forgása valóban lassul, mert a Föld inpulzust ad át a Holdnak az árapállyal. A Föld forgása lassul, a Hold pedig távolodik a Földtől, de a Föld-Hold rendszer impulzusmomentuma (gyakorlatilag) változatlan marad.

"A Föld folyamatosan lassul, a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta".
    Értelmezzük együtt: A Föld forgása forgása folyamatosan lassul. PONT legyen a mondat végén. Igen lassul, a kialakulásakor 4,5 Mrd éve 15 óra volt egy nap, mostanra meg lett 24. Ez a 15 csak egy szám (lehet hogy 17, vagy 19,5, stb...) amit a tudósok is csak becsülni tudnak, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a lassulás nagyságrendjét érzékeltessem.
    "...a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta". Tehát nem LASSUL, hanem KÉSIK. Késik az általunk nem a valósághoz beszinkronizált, hanem egy régen megállapított másodperc érték alapján, amit ha felszorzunk 86.400-zal, akkor nem kaptuk meg egy nap valódi hosszát. Ez a másodperc érték 1820 körül volt ténylegesen akkora, amit ha felszorzunk 86.400-zal és azt pedig 365-tel, akkor az megegyezett a tropikus év hosszával. Mivel azóta lassult a Föld forgása, de a másodperc értékét nem növeltük meg hozzá, így az eltérések halmozódnak, amit a szölőmásodperc tesz helyre.
    1820-ban egy nap 86.400 másodperc hosszú volt, 2015-ben meg 86.400,002 másodperc hosszú. Szóval ilyen ütemben egy másodperc eltérés a forgás VALÓDI 1 másodperces lassulása 100.000 év alatt megy végbe.
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2015.07.05. 02:59:57
  • Fbn Lx
    lassulhatna gyorsabban, kurvára rövidek a napok
    de a munkaidő nem növekedjen mellé
  • xinosz
    De viszont, ahogy a dinamikus erők állandóan hatnak a Földgolyóra, ùgy a forgássebesség is állandóan kellene hogy csökkenjen, vagy nem?
    Utoljára szerkesztette: xinosz, 2015.06.30. 17:53:07
  • xinosz
    Így is érthető, vagyis ez azt jelenti h az atomórák eltérése a valós időtőtől a nap végére konstans, vagyis naponta 2 ezred sec, azaz ennyivel "sietnek" de akkor ezek szerint a cikkben lévő kijelentés, hogy a Föld folyamatosan lassul nem igaz? Mert ugye akkor ez a napi 2 sec nem lenne konstans hanem szépen lassan növekedne. Vagy én nem értem... :)
    Utoljára szerkesztette: xinosz, 2015.06.30. 17:23:05
  • ddt500
    Nem. A 86400-hoz képest késik 2 ezredet. Nem lassul NAPONTA 2 ezreddel.
  • Ender Wiggin #3
    GYőzze majd kivárni az ember a vasárnapi zárvatartást...
  • Methodix81
    Tehát 118 ezer év múlva megáll a Föld forgása?
  • Zero Albedo
    Uhhh. Na, ki számolja ki, hogy hány év múlva lesz a 24 órás nap 48 órás?

:)