MTI

Újraindították a világ legnagyobb részecskegyorsítóját

Újraindították szerdán a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC). A kétéves karbantartás és fejlesztés eredményeként a 13 teraelektronvoltra (1 TeV ezermilliárd elektronvolt) megnövelt nyalábenergia eddig ismeretlen fizikai jelenségek feltárását teszi lehetővé.

A Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélységben, egy 27 kilométer hosszúságú, 3 méter átmérőjű alagútban működő LHC-t 2008-ban helyezték üzembe. A kísérletek során a csaknem fénysebességre felgyorsított, egymással szembe haladó protonnyalábokat ütköztetnek, e "karambolok" eredményeként új elemi részecskék keletkeznek, általában igen rövid élettartammal. Ezek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, valamint a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait igyekeznek megfejteni.

A 2010-2013-as időszakban, amikor 4-4 TeV, összesen 8 TeV energiával ütköztették a protonnyalábokat, fedezték fel a részecskefizika standard modelljének (SM) utolsó hiányzó elemét, a más részecskék tömegéért felelős "isteni" részecskét, a Higgs-bozont. 2013-ban fizikai Nobel-díjban részesült a részecskét megjósoló brit Peter Higgs és a belga Francois Englert.

Az operátorok először körbevezették a két stabil protonnyalábot, mielőtt ütköztették volna őket a 27 kilométeres alagút meghatározott pontjain, ahol hatalmas detektorok regisztrálják az ütközésekben keletkező "egzotikus" új részecskéket, valamint a szubatomi "törmeléket". Szerda reggel ugyan akadtak problémák, s kezdetben úgy tűnt, hogy le kell állítani a protonnyalábokat, ám a CERN mérnökeinek sikerült kiküszöbölniük az üzemzavart, megkezdhették az ütköztetéseket.

Fabiola Gianotti megválasztott főigazgató, aki januártól irányítja a CERN munkáját, úgy vélekedett, hogy a megnövelt nyalábenergiának köszönhetően megválaszolhatják a részecskefizika nagy kérdéseit. Ezek közé tartozik a szuperszimmetria elmélete (SUSY), amely szerint minden ismert részecskének létezik egy úgynevezett szuperpartnere. A szuperszimmetria, amely egységes rendszerbe foglalja a fizikai kölcsönhatásokat és leírja a korai univerzumnak az ősrobbanás utáni első pillanatait, a standard modell sok problémáját képes megoldani, az ugyanis nem veszi figyelembe a gravitációt, s nem magyarázza meg a világegyetem 95-96 százalékát kitevő sötét anyag és sötét energia létezését sem.

A fizikusok még a 2013-as leállás előtt remélték felfedezni a szuperszimmetria elméletét alátámasztó jelenségeket, ám eddig semmiféle bizonyítékot nem találtak, így sokan úgy vélik, hogy a teóriát újra kell gondolni. Dan Tovey, a Sheffieldi Egyetem professzora meggyőződése szerint viszont még nem kell lemondani az elméletről, a SUSY szolgáltatja ugyanis a legmegfelelőbb magyarázatokat a standard modell korlátait meghaladó kérdésekre. "Megismerhetjük azt is, hogy miként változik a 'normális' anyag sötét anyaggá. A nagy hadronütközető így valóságos sötétenergia-gyárrá válhat" - fogalmazott Dan Tovey professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #9
    megint beröffentették?

    asszem, megyek oszt veszek egy pájszert meg egy törülközőt, biztos ami biztos alapon
  • Astrojan #8
    Igyekezz már egy kicsit, 28 meg 17 mikronnál is vannak csíkjai a H2 nek, ez nem látszik a levegőréteg alatt, ezért kellett fellőni a fotométert az égbe.

    Azért nem érted mert a saját képzelődéseidet akarod kiolvasni belőle, de az nincs benne. Azt olvasd ki belőle amit írok, de az olvasáshoz és a megértéshez valóban a nyelvtan és fogalmazás minimális ismerete szükséges (lenne).
  • Irasidus #7
    A 21 cm-es hullámhosszúságú (1420,4 Mhz) rádióhullám, nem infravörös így valóban nem látszik IR-ben. A molekuláris hidrogénnek nincsenek vonalai. Még mindig.

    A probléma veled az, hogy nem tudsz fogalmazni. Most nem akarok nyelvtan-nácci lenni, de ahhoz, hogy megértsem mit akarsz mondani, a nyelvtan és fogalmazás minimális ismerete szükséges. Én próbálom kisilabizálni mit is akarsz írni, de ennyire értelmezhetetlen szövegnél (legalább a veszőket tudnád használni...) franc se tudja mit akarsz. Ráadásul ehhez még hozzájön, hogy te saját magaddal (szalmabábbal) vitatkozol, és nem velem.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.09. 11:01:07
  • Astrojan #6
    Hát most komolyan, te vagy elmebeteg vagy, vagy csak simán gyengeelméjű, bocs a személyeskedésérért de kiakasztasz, ez szándékos?

    Hát persze, hogy átlátszó 21cm-en, ezzel térképezték fel a hidrogéntartalmat a földfelszínről.

    Ami nem látszik át az az IR spektrum, jó, hogy betetted a képet, csak fogalmad nincs az egészről. A H2-nek IR -ben vannak a vonalai, ez nem látszik át, ezért kellett a légkör fölé, érted, rakétával az atmoszféra fölé telepíteni a fotométert, mert csak így látszanak a H2 vonalai.

    Az atomosat látod a földfelszínről beteg elme, fel nem foghatod a problémát és még csak el sem lehet neked magyarázni.

    A faktor 15 az pedig nem százalék, nehéz felfogni?
  • Irasidus #5
    Nézd csak okostojás, a légköri átlátszóságot, 21 cm átlátszó. Akarsz még égni?

  • Irasidus #4
    Az eredeti cikkben % írtak és nem szorzót, belinkeltem csak arra nem vagy képes, hogy azt elolvasd. Inkább ragaszkodsz egy ismeretterjesztő cikk tévedéséhez. Eddig molekuláris hidrogénről beszéltél, most már atomos? Nagyszerű, mert a Balmer-sorozatot bármilyen egyszerű távcsővel le lehet venni, itt a Földön, ami atomos hidrogén színképe. Gyere el a csillagvizsgálóba megmutatom hogyan kell. A Nap nem atomos hidrogénből áll, hanem plazmából (mondjuk, ehhez tudni kellet volna, mi az atom, meg a halmazállapot ugye?). A világegyetemben a barionos anyag 4-5 százalék! Add össze az ábrádon a számokat 0,03 fémek, + 0,3 neutrínó, + 0,5 csillagok, + 4 hidrogén = 4,533 a teljes anyag. És én mit állítottam, 4-5% a normál anyag a világegyetemben. Számolni tudni kell.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.08. 23:00:37
  • Astrojan #3
    Ez valamiféle betegség nálad? Faktor 15 mega 15%, hogy el ne felejtsem..

    Na nézzük, mit nem értesz még (szerintem semmit),

    "Az atomos, disszociált hidrogén ugyanis magától molekuláris hidrogénné alakul."

    Kémia. Ezt kerested a cikkben? Mert akkor rajtad nem lehet segíteni.

    A világegyetem összetétéle ugyanis 4-5% (atomos) hidrogén, ez meg itt van:
    http://astrojan.hostei.com/univcmp.gif

    Atomos, mert ez a földfelszínről készített survey amit 21cm -en tudtak elvégezni, lévén a H2 a légkör alatt nem látszik. A csillagok meg mint írtam szintén atomos hidrogént tartalmaznak. A He aránya kb 1%, a látható anyag kb negyede, tehát az 5% látható anyagból a hidrogénre 4% jut.

    "..és 25-30% molekuláris hidrogén."

    Ezt fedezték fel az ESA-nál. Ugyanis az említett cikkben pontosan az áll, hogy az atomos hidrogén mennyiségének 5-10 (esetenként 15) szörösét mutatták ki a 891 -ben.

    Tudod, faktor 15! A 4%-nak az 5-10 szerese az a kábé 25-30%.

    Nem gondolom, hogy menni fog, de ennél elemibb módon szerintem már nem lehet magyarázni. Vigyázz meg ne üssön a guta, buta.
  • Irasidus #2
    Azt még értem, hogy a témát csak ilyen bulvárból ismered és ezért beszélsz össze-vissza, azt viszont nem értem, hogy miért hazudsz? A 2006 cikkben nem ez van, sőt sehol.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.07. 16:15:37
  • Astrojan #1
    megáll az eszem, tényleg kéne még pár milliárd ajrót pumpálni egy mégbazinagyabb tekepályába, hátha akkor is megtalálnák a semmit.

    "Megismerhetjük azt is, hogy miként változik a 'normális' anyag sötét anyaggá"

    erre könnyű a válasz: magától. Az atomos, disszociált hidrogén ugyanis magától molekuláris hidrogénné alakul.

    A világegyetem összetétéle ugyanis 4-5% (atomos) hidrogén és 25-30% molekuláris hidrogén.

    Na ezt a földfelszínről láthatatlan H2-t képzelik a tudós fizikusok sötét anyagnak (mivel nem láttták, sőt most már nem is akarják látni)