MTI

Újraindították a nagy hadronütköztetőt

A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

Az LHC irányítóközpontjából élőben tudósító blog szerint a 2-es protonnyalábbal kezdték meg a két évig tartó átépítés és korszerűsítés után a hadronütköztető újraindítását. "A nyaláb simán végighaladt az egész gépezeten. Fantasztikus látni, hogy mennyire jól megy két év és egy ekkor átalakítás után" - idézte a blog Rolf Heuert, a CERN főigazgatóját. Az 1-es protonnyalábot ezután indították el. A CERN honlapja szerint a protonütköztetések júniusban kezdődhetnek meg.

A hadronütköztető újraindítását eredetileg március második felére tervezték, ám ez egy a mágneses rendszerben keletkezett rövidzárlat miatt mostanáig késett. Akkor azt hangsúlyozták, hogy a késés minimális hatással van a tudományos kutatásokra, 2015-öt ugyanis annak szentelték, hogy ellenőrizzék a két évig tartó leállás után újraindított gép teljesítményét. A kutatásokat a tervek szerint 2016 és 2018 között végzik.

Frédérick Bordry, a CERN részecskegyorsítókért felelős vezetője - aki vasárnap reggel húsvéti tojással lepte meg az LHC irányítóközpontjában összegyűlt technikusokat és mérnököket - korábban elmondta, hogy a szinte teljesen megújult hadronütköztetőben immár nyalábonként 6,5 teraelektronvolt (TeV), összességében tehát 13 TeV energián ütköztetik majd a protonokat a korábbi 8 Tev helyett (1 TeV - ezermilliárd elektronvolt). A 27 kilométeres, föld alatti gyűrűben négy ütközési pont van, a protonnyalábok csaknem fénysebességgel száguldanak a részecskegyorsítóban. Az ütközésekről a CERN nagy teljesítményű számítógépei és különleges kamerái a jövőben másodpercenként 40 millió felvételt fognak készíteni az eddigi 20 millió helyett.

A részecskefizikai kutatások európai szervezetének főigazgatója a március közepén tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: május végére várható, hogy teljes energián megkezdődik az új kísérleti szakasz. Rolf Heuer az LHC második hároméves működési időszakától azt reméli, hogy az eredmények új távlatokat nyitnak a fizikában. "Nem tudjuk például, miért van az anyagból olyan sok, míg az antianyagból olyan kevés" - jegyezte meg a CERN év végéig hivatalban lévő vezetője. Emlékeztetett arra is, hogy a világegyetem 95 százaléka még mindig ismeretlen: sötét anyag és sötét energia alkotja. Az elkövetkező években remélhetőleg többet megtudunk a sötét anyagról - mondta.

Rolf Heuer kiemelte, hogy nem egyetlen, hanem rengeteg kérdésre keresik a választ, az ütközések eredményét az egyes kísérletek más és más után kutatva elemzik. A főigazgató szerint az elkövetkező években kiderülhet például az is, hogy vannak-e a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozonhoz hasonló részecskék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #11
    Jó, akkor most bemutatom neked milyen magvas gondolatokat hintesz itt két marékkal:

    Neked súlyos téveszméid vannak, mármint valódi patológiai téveszmék. :)
  • Irasidus #10
    Hasraütésből te szoktál írni. Neked súlyos téveszméid vannak, mármint valódi patológiai téveszmék.
  • Astrojan #9
    "elpárolognak a Hawking sugárzás által"

    Honnan veszed, hogy ez igaz? A béna a hasára ütött? A relelm nemlétező térgörbítése vezet ilyen téveszmékhez, nem kell minden ostobaságot bakapni.

    Ebből csak annyi igaz, hogy bizonyos tömeg alatt fekluk nem alakul ki. Ez a határ 1.4 Naptömeg.
  • Irasidus #8
    Az "a hülye aki kitalálta", valójában elméleti kutatók. Az elmélet szerint ekkora energiájú ütközésnél már mikroszkopikus feketelyukak jöhetnek létre. A rémhír nem ez, hanem az, hogy ez bármiféle hatással lenne a Földre, ezek a másodperc törtészéig létezhetnek. Tehát KVP jól mondta ezek nem okoznak semmilyen katasztrófát, és te is jól mondod, a természetben ennél jóval nagyobb energiákkal is ütköznek részecskék, még sincs semmi gond. Hozzátenném, hogy ez a fajta feketelyuk keletkezés, egy igen alternatív elmélet, és igen kevesen fogadják el, nincs teljesen kidolgozva matematikailag sem.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.04.07. 16:25:32
  • VolJin #7
    Illetve ha ez nem így lenne, már minmegótunk volna, mert kinn az űrben mindennaposak az ilyen energiaszintű ütközések.
  • VolJin #6
    Ha létrejönne egy feketelyuk, annak olyan kicsi lenne az eseményhorizontja, hogy nem nyelne le semmit. Elvileg az Univerzum egész történetében nem történt még meg az az esemény, hogy bármilyen elemi részecske ütközött volna egy másikkal fizikailag. Mindig kölcsönhatásrészecske kibocsátás történik, és az ad át kvantumtulajdonságot a másik részecskének, amitől az irányt, tulajdonságot vált.
  • ati271 #5
    Teljesen igazad van! De szerintem ennyi is bőven elég! Nem kell megfejelni a Hawking sugárzással. Meg ugye az info paradoxoxonis érdekes lehet. Ugye, az info amit a fekete lyuk elnyelt, elvileg nem tűnhet el. Ergo a pàrolgáskor, vagy amikor a fekete lyuk teljesen elpàrolog, akkor vissza kell kapni az elnyelt infot...
  • Dodo55 #4
    Plusz egy bizonyos tömeg alatt a feketelyukak a pillanat töredéke alatt össze is omolnak (elpárolognak a Hawking sugárzás által)...
  • ati271 #3
    Ember, ha csak egy picit utánanéznél a dolgoknak. Valami hülye anno kitalálta ezt a feketelyukas baromsàgot évekkel ezelött, és azóta szorgosan beszopjàtok! Ugyanúgy, mint a telihold méretünek látszó marsot. Szal lassan írom: pl a kozmikus sugàrzàsban több nagysàgrendel magasabb energiàjú részecskék bombàzzàk a földet! A hangsúly itt a "több nagysàgrenden" van! a gyengébbek kedvéért: 1 nagysàgrend: X10, 2:100, 3 nagysàgrend x1000, és így tovább! Ès bizony ezek a nagyenergiàlyú részecskèk bezony ütköznek a lègkör molekulàival! És bizony ugyanazok a folyaatok jàtszódnak le mint a gyorsítóban! Azaz ilyen ütközèskor a reakcióból következö részcskèk bombàzzàk a földet! Pl. müonok. (làsd relativitàs elmèlet egyik igazolàsa!) Probéma, hogy ezek az események elég véletlenszerüek mint térben, és idöben. Ellenben a Cernben ezek irànyítottan zajlanak. ( mèg egyszer: sokkal(több nagysàgrendel kisebb) kisseb energiàkon. Naa mostmàr nyugodtabban alszol?
  • kvp #2
    Remelhetoleg meg mindig tul keves lesz ez az energia nagyobb katasztrofak okozasara. (pl. fekete lyuk letrehozasara, stb.) A gond inkabb ott van, hogy a mar veszelyes energiaszintet nem meressel kellene meghatarozni, vagy legalabbis nem a Naprendszren belul, pont a Foldon.