MTI

Leállították a nagy hadronütköztetőt

A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC), a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, amelyet alig egy hete helyeztek üzembe.

A kísérletet vezénylő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai szerint a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszert még ezen a héten megjavítják. Az LHC 27 kilométeres köralagútjában legutóbb a hétvégén haladt körbe protonnyaláb. A világegyetem keletkezését modellező kísérlet tervei alapján a nyalábokat fokozatosan fénysebességre gyorsítják, ehhez azonban mínusz 271,3 Celsius fokra kell hűteni a berendezést.

A száguldó protonnyalábok ütköztetésével a CERN kutatói "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. Szerintük ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A kísérlet a múlt héten szerdán indult. A CERN informatikai hálózatát már aznap hackertámadás érte. A behatolók nem tettek kárt, csupán fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy sérülékeny a tudománytörténet legnagyobb szabású fizikai kísérletét irányító rendszer. A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási projektben csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például hogy az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    a gors fejszamolasodba becsuszott nemi hiba, olyannyira h nem is lehet ertelmezni amit irsz.. ;P
  • Tetsuo #10
    most mar biztos hogy a tenoristak kezebe fog kerulni..
  • dez #9
    Én meg azt olvastam, összesen 2 hónapig tart a javítás, mert egy blokkot az abszolút 0 fok közeléből lassan fel kell melegíteni, hogy elvégezhessék a javítást, majd újra le kell hűteni.
  • tar86 #8
    Egyszer kihúzzák a gyufát ezek a nyüvesek.
  • endyxx #7
    Úgysem árulom el, mikor csináltam meg a világegyetemet, mert az összes egyetemi nebuló engem utálna a világod
  • szombi #6
    Hülyeségeket hordozol összevissza. Amikor ,,kicsi volt'' az a bizonyos dolog,
    akkor még a 3 dimenziós TÉR sem létezett úgy ahogy most mi látjuk, hanem abból született meg...
  • endrev #5
    Apropó, valaki tudja arra a választ, hogy ha a 13,7 milliárd fényévre lévő objektum 13,7 milliárd évvel ezelőtt már ott tartózkodott, akkor mennyi időbe került odajutnia a feltételezett ősrobbanás helyétől?

    Ha feltételezzük, hogy köztünk félúton volt az ősrobbanás (ami helytelen feltételezés, hiszen minden irányban ilyen távolságra látunk), akkor is több mint 6,5 milliárd évig tartott volna annak az objektumnak odajutni, már amennyiben átlagosan fénysebességgel haladt, de annyival nem haladhatott, csak mondjuk 10-30 ezek km/s-mal. Ez esetben a világegyetem kora legalább százezer milliárd év. (Gyors fejszámolással, szóval lehet hogy csak tízezer milliárd.)
  • gothmog #4
    hehe. -lehet, hogy volt már:
    http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
  • hiftu #3
    "Szerintük ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett."

    Újságíró, már ha a cikkíró az, hogy írhat le ilyet?
    Ezzel azt sugallja, hogy ez az elmélet csak a LHC-n dolgozó tudósok ötlete, pedig elég elterjedt nézet és sokan vallják azt, hogy ez egy lehetséges tézise a világegyetem kialakulásának.
  • szombi #2
    Na gyertek szépen feketelyukazó, világvége--leső csőcselékek, írjatok!