Napi Online

Részecskegyorsítóra pályázik Debrecen

Debrecent javasolja első helyen az Európai Unió egyik legnagyobb tervezett kutatás-fejlesztési berendezésének számító Európai Neutronkutató Központ (ESS) hazai helyszínének a nemzetközi bíráló bizottság - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter

A bizottság Székesfehérvárt tartalék helyszínként jelölte meg. A javaslat alapján a kormány dönt. Kóka rámutatott: Magyarország, ellentétben más államokkal, amelyek energia- és nyersanyagexportjuk révén "mesés jövedelmekre" tesznek szert, természeti kincsek híján leginkább a tudást tudja eladni. Kifejtette, hogy a világon jelenleg két ilyen központ van - az Egyesült Államokban, valamint Japánban. A harmadikat az Európai Unió tervezi létrehozni.

Jelenleg három állam - Svédország, Spanyolország, valamint Magyarország van versenyben. A létesítményt az az ország hozhatja létre, amelyik elsőként szervezi a központ megépítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges nemzetközi konzorciumot.Az ESS-projekttel kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy ilyen lehetőség legfeljebb ötven évenként ha egyszer adódik, s megvalósulása "a világ tudományos térképére" helyezné Magyarországot.

Kóka János ismertetése szerint a projekt nemcsak az ország tudományos presztízse miatt, hanem gazdasági szempontból is jelentős. Közvetlenül 500-600 munkahelyet teremt, de ennél lényegesen több munkahely létesül a kapcsolódó infrastrukturális beruházások révén. A legfőbb azonban, hogy a magyar kutatók a Neutronkutató Központ kapacitásának csupán 2-3 százalékát használják majd ki, a fennmaradó 97-98 százalékot pedig értékesítik. Kóka János hangsúlyozta, az ESS-projekt élvezi a hazai gazdaság, tudomány és politika támogatását, a kormány és az ellenzék egyaránt szeretné a megvalósítását.

Az Index úgy értesült, hogy a beruházás nagyjából egymilliárd euróba - 250 milliárd forintba - kerülne, de ennek az összegnek csak egy része terhelné az ország költségvetését, több más érdeklődő ország és cég is beszállna a finanszírozásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #4
    A Bugatti (Veyron) olcsóbb, az ára 0,1%-a ennek a speciális részecskegyorsító berendezésnek.
    Összesen nem fognak gyártani annyi Bugattit, ami 1 000 000 000 €-ba kerülne.
  • Motoroj #3
    Jó lenne, ha lenne belőle valami, még ha rejt is némi veszélyt.
    A történelem meg hol ismétli magát, hol nem.
  • JL666 #2
    a történelem mindig ismétli önmagát...
  • torcipepe #1
    nemrég voltam debrecenben a nukleáris szakhétvégén. jelen van a szaktudás, ami ki tudná szolgálni ezt a kócerájt. 1 milliárd euró meg nem is nagy öszeg, egy új bugatti sokkal többe kerül.
    most látom először az aktuálpolitikában, hogy végre valaki azt mondja, hogy Mo. jelenleg a tudományban alkothat nagyot. viszont az a sajnálatos benne, hogy ez nem először van és olyan események előtt következett be, mint a két világháború. remélem a történelem most nem ismétli önmagát, vagy ha igen, legalább végre egyszer a nyertes oldalra kellene állni. a 3. úgyis a kőolajért fog szólni, nekünk meg az nincs.