Gyurkity Péter

Diákok küldenek időkapszulákat a Marsra

Amerikai egyetemek hallgatói fogtak össze, hogy néhány éven belül saját szondákat küldjenek égi szomszédunkhoz.

Az MIT és néhány más oktatási intézmény (a Duke, a Stanford, illetve a Connecticut Egyetem) diákjai indították útnak nemrég saját projektjüket, amelynek keretében szeretnék megvalósítani saját műholdak fellövését, hogy több időkapszulát küldjenek a Marshoz, amelyek rögzítenék a jelenleg uralkodó földi állapotokat. A Time Capsule to Mars elnevezésű kezdeményezés jelentős összeget emésztene fel, ezt adakozásból fedeznék.

Manapság gyakran olvashatunk az olyan nagy és jól ismert szereplők terveiről, mint amilyen a NASA, vagy éppen a Lockheed Martin. Mellettük azonban több kisebb projekt is alakulóban van, amelyek szintén a vörös bolygót veszik célkeresztbe, egymástól olykor igencsak eltérő szempontok és remélt eredmények miatt. Az egyetemi hallgatók elsődleges célja a földi üzeneteket, fotókat, videókat, valamint hanganyagokat tartalmazó időkapszulák elkészítése, majd pedig megfelelő pályára állítása, hogy azok a Mars körül keringve később bárki számára hozzáférhetők legyenek. Ezáltal - szimbolikus módon - emberek millióit juttatják el szomszédunk közelébe, másrészt pedig némileg kiegészíthetik a később emberi küldetések résztvevőinek ottani életét.

A kezdeményezők három kisebb, mintegy 50 kilogrammot nyomó műholdat szeretnének fellőni, mégpedig legkésőbb 2017-ig. Itt számos új technológiát próbálnának ki, amelyek között a meghajtás is megtalálható, vagyis a projektben tulajdonképpen sok kockázat rejlik. A költségek viszont a hagyományos űrprogramokhoz képest alacsonynak mondhatók, itt szerintük mintegy 25 millió dollárra lesz szükség, amit elsősorban adakozásból fedeznének, ezért is működnek szorosan együtt a Boston-környéki Explore Mars nonprofit céggel, amely a már előbb említett nagy neveket is támogatói között tudhatja.

A NASA a 2030-as évekre szeretne embert küldeni a Marsra, amennyiben a projekt megvalósul, az elsőleg megérkezőket ezen időkapszulák fogadnák majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Az egész "projekt" nem más, mint szemetelés. Ha emögött van valami tudományos művelet is, akkor azzal kellene kampányolni, mert így sokan inkább ellene vannak, szerintem.
  • Tetsuo #9
    Egyetértek.
  • immovable #8
    Afrikában meg éheznek.
  • halgatyó #7
    Mindkettőtöknek igaza van.
  • Angelus1991ster #6
    Akár a Marson, akár a Földön (nem az éhező négerekre gondolok most, hanem tudományos kutatásokra)
    -azt meg lehetne rövid idő alatt oldani. bankok , tőkés kft-k befejeznék a gyarmati tevékenységüket és az afrikában termelt élelmiszert igazságosan elosztanák. ez olyan mint nálunk a gátvédelem. egy árvizi védekezés árából meglehetne oldani a gátrendszer felújítását, főleg a foko rendszerének visszahozásával ami a fölös árvizet hivatott levezetni.

    de a nyugati undorítóknak még mindig könnyebb fegyvert eladni. ebben a nyugat a felelős, de ilyenkor szeret másra hárítani.
  • gforce9 #5
    Ez csak a hangzatos sajtóvisszhang miatt van. Így könnyebb lesz adományt gyűjteni ha sokan tudnak róla, ennyi. Azok a fiatalok akik részt vesznek ebben és beszállnak a tervezésbe, nyilván nem olyan hülyék, hogy arra csesszenek el 25 misit, hogy elküldjenek oda egy vhs kazettát :) Nyilván lesznek rajta műszerek. a MASAT 1kg volt összesen, de még az is végzett tudományos kísérletet.
  • halgatyó #4
    Következő kérdés, hogy milyen adathordozót használnának az információk rögzítésére? Nekem még vannak a szekrény tetején egy dobozban 5,25 -ös floppyk, meg vannak 3,5 -esek is, de hogy minek...
  • halgatyó #3
    25 millió dollár egy "kicsit" kevésnek tűnik. De ne legyen igazam.

    Másik kérdés: a CÉL. Mi haszna van ennek az "időkapcsulának"??? Nem találtak hasznosabb célt? Akár a Marson, akár a Földön (nem az éhező négerekre gondolok most, hanem tudományos kutatásokra)

    Nagyon presztizs-propaganda szaga van a dolognak. Ez a küldetés jobban illene az Éles Elméjű országába.
  • gforce9 #2
    4-5 milliárd éve
  • DontKillMe #1
    Mióta szomszédunk a Mars?