Gyurkity Péter

Angliában tesztelik az európai marsjárót 

Egy erre kiválasztott területen másolják le a bolygó felszínét, hogy teszteljék a vezérlőrendszert.

Az Airbus Defence and Space bejelentette, hogy az angliai Stevenage szolgál majd az európai marsjáró földi szimulációs telephelyeként. Ennek érdekében egy kisebb területen speciális körülményeket teremtenek, égi szomszédunk felszínét másolva le, hogy teszteljék a marsjáró önálló navigációs rendszerét.

A kiválasztott terület mindössze 30 x 13 méter kiterjedésű, ez viszont mintegy 300 tonna, speciálisan kiválasztott homoknak ad otthont, amely a megfelelő színben, összetételben és formában utánozza a Mars felszínének körülményeit. A Mars Yard kialakításának elsődleges célja, hogy az európai marsjáró (amely az ExoMars projekt eredményeként születik meg) navigációs rendszerének alkalmasságát teszteljék, bebizonyítva, hogy az mindenféle külső segítség nélkül is megbirkózik majd rá kiszabott feladatokkal. Ennek érdekében naponta mintegy 70 métert kell megtennie a földi vezérlés beleszólása nélkül, a marsi körülmények között.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Európai Űrügynökség (ESA) tervei szerint 2018-ban hajtanák végre az izgalmas küldetést, ennek része a marsjáró egység felszínre juttatása, majd pedig a további navigáció, és fontos kísérletek, tesztek elvégzése. A sikeres munka érdekében a Mars Yard legalább 2019-ig marad szolgálatban, a jövőre elkészülő marsjáró itt esik majd át a tűzkeresztségen, de a helyszínen egy sikeres landolást követően is sort keríthetnek további szimulációkra, amennyiben komolyabb akadályba ütköznének.

Eredetileg még 2009-ben indult volna a küldetés, ezt később 2013-ra, majd pedig 2016-ra halasztották. Két marsjárót szeretnének a bolygó felszínére juttatni, ezek a marsi élet nyomait keresnék, a talajvizet és a felszíni közeget vizsgálnák, és mintegy kétméteres mélységből vennének mintákat, hogy jobban megértsük a marsi evolúciót és a későbbi, emberek részvételével zajló küldetések esetleges kockázatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!