Ötvös Tibor

Húszmillió éves üstökösdarabot találtak Egyiptomban

Több éves kutatómunka után kiderült az Egyiptomban talált titokzatos fekete kavicsról, hogy egy közel 28 millió évvel ezelőtt a Föld légterébe becsapódott üstökös maradványa.

Egy tudóscsoport örömmel osztotta meg azon kutatásainak eredményét, melyet egy titokzatos, Egyiptomban talált fekete kavicson, hosszú éveken keresztül végeztek. A hivatalos bejelentés szerint az anyag egy 28 millió évvel ezelőtt a Föld légterébe becsapódó üstökös maradványa. Ez volt egyébként felfedezésekor az első, kézzel fogható és minden kétséget kizáró bizonyíték arra, hogy bolygónkba becsapódott egy üstökös.

"Ez tipikusan az az eufória, amikor minden más lehetőséget kizár az ember és rádöbben arra, mit is tart pontosan a kezében" - árulta el a kutatást vezető Jan Kramers, az észak-afrikai Johannesburgi Egyetem professzora. A kavics, amit tiszteletük jeléül az első matematikusnő, Alexandriai Hüpatia után egyszerűen Hüpatiának neveztek hasonlóságot mutat a gyémánttal is. "A gyémántok általában a Föld mélyéről kerülnek elő, ahol nagy a nyomás, ám ütközéssel is előállítható. Mivel az üstökös külső részét becsapódáskor elég nagy nyomás éri, így érthető ez a hasonlóság."

A becsapódás a tudósok szerint 28 millió évvel ezelőtt történt, Egyiptom felett. Az üstökös az atmoszférába érve felrobbant, ezzel pedig 2 ezer fokra forrósította fel a Szahara homokját, mindezt 6 ezer négyzetkilométernyi területen. A felfedezés mérföldkőnek számít a tudomány világában, hiszen Hüpatia beazonosítása előtt csak az atmoszférában található apró részecskék és a Déli-sarkkörön fellelhető, szénben gazdag por volt bizonyíthatóan nem Földi anyagból.

"A NASA és az ESA (Európai Űrügynökség) dollármilliárdokat költ arra, hogy pár mikrogramm üstökösmaradványt szerezzen be és hozzon vissza a Földre" - fejtette ki Kramers. "Most azonban egy radikálisan új megközelítésben vizsgálhatjuk ezt az anyagot és nem kell elképesztő összegeket elkölteni rá."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #12
    "Az üstökös az atmoszférába érve felrobbant, ezzel pedig 2 ezer fokra forrósította fel a Szahara homokját, mindezt 6 ezer négyzetkilométernyi területen." Mivannn?
  • fszrtkvltzttni #11
    Meglehet, de valószínűbb, hogy te csak saját magadból indulsz ki. :)
  • fszrtkvltzttni #10
    Kérlek! Einstein a kozmológiai állandót csak bekamuzta! De bejött neki... XD
  • karesz6 #9
    @tar86: @irasklus: Magyarul ha bebizonyítod hogy einstein csak kamuzott és csak a saját fontosságát akarta bizonyítani akkor nóbel díjat kapsz mindössze össze kell raknod egy ELMÉLETET ami jobban leírja a világunkat mint einstein elmélete (és összhangban van a tapasztalattal jobban mint einstein é.).
  • fszrtkvltzttni #8
    Én hülyülök, vagy eltűntek hsz.-ek?
  • Irasidus #7
    A K+F eleve nélkülözhetetlen, ennek a gazdasági jelentőségére nem hiszem, hogy bárkinek is fel kellene hívni a figyelmét. A tudományban minden állítást leellenőrzünk, mert így működik a tudomány, és nem hittel... Ha valaki csal - és sajnos van ilyen is - az onnantól nem megbízható, és nincs munkája többé (legalábbis a tudományon belül). Ennyi.
  • Zombee #6
    És a Holdon sem jártak az amerikaiak!
  • tar86 #5
    Ugyanakkor az is megtörténhet hogy ezek a tudósok a nélkülözhetetlenségükre akarják csupán felvívni a figyelmet, kevesen lesznek akik veszik a fáradságot és ellenőrzik vizsgálódásaik helyességét és lerántják a leplet a szélhámosokról!
  • johnfly #4
    Az egész bolygó becsapódásokból lett összekubikolva
  • Daffit #3
    Ha jól értelmezem, akkor az elnevezésekben és az összetételben van különbség. A Földi becsapódásnyomok aszteroidáktól származnak, amik többnyire kemény maggal rendelkeznek és a naprendszeren belül keringenek. Az üstökösök elliptikus pályán keringenek és összetételben inkább összeragadt porra/jégre emlékeztetnek, amik nem élik túl a légköri súrlódást. Lehet tévedek, nem vagyok szakértő.