Ötvös Tibor

Igazi túlélő-horror lesz a The Last of Us

A Naughty Dog a Sony egyik zászlóshajója, hiszen olyan sorozatokkal adtak el - közvetve - elég sok PlayStation gépet, mint a Jak and Daxter vagy az Uncharted. Drake trilógiájának lezárása után úgy döntöttek, hogy folytatják első sikerüket, ám annyi új ötletük támadt a készítés közben, hogy végül ezt egy teljesen új játékba ültették át.

Ez lett a The Last of Us, mely alapvetően különbözik a csapat eddigi alkotásaitól. A sztori hőse a 40-es éveit taposó Joel, aki 20 éves korában élte meg azt a járványt, ami szinte a világ teljes lakosságot kipusztította és az életben maradtak is két részre szakadtak. Vannak a fertőzésbe bele nem halt, ám attól alaposan megvadult őrültek, akik folyamatosan portyáznak a világban és vannak a normális túlélők, akik kolóniákban élnek.

Joel küldetésekből tartja fent magát: fegyvereket és különböző illegális drogokat csempész a feketepiacon. Egy nap azonban új küldetést kap Tess nevű barátjától. A 14 éves Elliet kell elkísérnie a fővárosba, ami a kezdővárostól, Bostontól elég hosszú út. Joel természetesen vállalja, ám egy ellenőrzésnél lebuknak és a katonák a nyomukba szegődnek. Joel elsőre magára akarja hagyni a lányt, ám Tessnek tett ígérte köti és ezért ketten haladnak tovább.



A sztori olyan, mintha a Cyborg vagy az Éli könyve írói alkották volna meg. Mivel egy poszt-apokaliptikus világban járunk, így a lőszerutánpótlás komoly kihívásokba ütközik majd. Így aztán kiemelten fontos lesz a közelharc, melyet az eddig látott trailerek alapján jól oldott meg a csapat. Ez félő volt, az Uncharted 3-ban ugyanis elég kezdetlegesre sikeredett ez a rész, bár meg lehetett szokni.

Látványos ugrándozásokra se számítsunk, hiszen Joel nem egy Drake vagy Lara Croft. A The Last of Us sokkal inkább a realisztikus harcokra épít. Ráadásul egy nagyon komolyan összerakott Mesterséges Intelligencia áll majd szemben velünk, ami okosan cselekszik és mindig az adott helyzetnek megfelelően támad ránk.



Az ellenfeleink reagálnak azokra az eseményekre is, amik a harcok közben történnek. Ha leszedjük az egyik ellenfelet, akkor ha annak van egy ismerőse a támadó csapatban, sokkal nagyobb elánnal támad ránk - vagy letérdel a társa mellé és megsiratja. De addig nem is nagyon támadnak ránk, amíg azt sejtik, hogy van lőszerünk. Amint azonban meghallják a fegyver üres kattanását, rögtön megiramodnak felénk.

Joel és Ellie sem sérthetetlen. Felejtsük el a fedezékben való regenerálódást. Ha megsérülünk, akár csak egy ütéstől is, addig nem megy vissza az életerőnk, míg fel nem kutatunk egy elsősegélyládát. Ezekből viszont viszonylag kevés van, így nagyon óvatosan kell haladnunk majd.

A The Last of Us képi világa is pazar látványt nyújt. A világ nagyon le van pusztulva, a korábbi harcok nyomai ott vannak a környezetben és az elég nagyon nyomasztó összképet nyújt. A fejlesztők azonban meglepő kijelentést is tettek: a The Last of Us egyszeri és megismételhetetlen. Nem lesz folytatása, mivel egy kerek sztorit alkottak, mely minden kérdést lezár a végén.

A The Last of Us május 7-én jelenik meg, kizárólag PS3-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisfiu87 #6
    Elkészültünk a játék Magyarításával.
    Ingyenesen letölthető itt: http://ps3-hack.hu/downloads.php?do=file&id=66
    Menü teszt: http://www.youtube.com/watch?v=4b3Tj74jL0w
    Játékmenet teszt: http://www.youtube.com/watch?v=4f5MKs-mbUw
  • Skyline #5
    "Naughty Dog a Sony egyik zászlóshajója"

    Az ND egyet jelen a főbb Sony exkluzívokkal, sosem fog kijönni pc-re, ahogy az Uncharted széria sem.
  • Broafka #4
    nem ezt mondták az Alan Wake-re meg az I am alive-ra is? szerintem ez is simán kijöhet PC-re
  • Molnibalage #3
    Pedig ez lett volna az első konzolos gamma, ami érdekelt volna, ha lenne PC-s változat. Kár. Meg Y-n megnézem a longplayt...
  • ppista #2
    Az első mondat után egyértelmű volt, hogy ez csak valamelyik Sony masinára fog megjelenni.
  • kisokka #1
    Utolsó mondat: "A The Last of Us május 7-én jelenik meg, kizárólag PS3-ra."
    Ha ez lett volna az első mondat, eszembe se jutott volna, hogy végigolvassam és szentségeljek a végén...