Gyurkity Péter

Végre nyereséges a PlayStation 3

Több, mint három évvel a megjelenés után most vált nyereségessé a PS3 konzol, aminek eléréséhez több árcsökkentésre és új változatok felbukkanására volt szükség.

Ahogy arról több lap is beszámolt, a Sony igazából a tavalyi év utolsó három hónapjában tudott nagyot javítani az eddigi eredményen, hiszen ekkor több mint 2 millió példánnyal többet tudtak értékesíteni a konzolból, mint tették azt egy évvel korábban, vagyis 2008 utolsó negyedévében. Ez azt jelentette, hogy összesen 6,5 millió készülék talált gazdára alig 3 hónap alatt, ami azonban még mindig nem volt elég ahhoz, hogy jelentős mértékben javítson a cég 540 milliós veszteségén.

További jó hír volt számukra, hogy 2010 első három havában folytatódott ez a szereplés, ekkor 2,2 millió PlayStation 3 konzolt adtak el, amely 600 ezer darabbal volt több, mint 2009 első negyedévének eredménye. Ebben persze a főszerepet valószínűleg a Slim változat kapta, amely különösen jól szerepelt rögtön megjelenését követően, a lendület pedig azóta sem hagyott alább. Az idei évben két számjegyű profitot szeretnének besöpörni, amihez az kell, hogy 15 millió konzolon adjanak túl (tavaly 13 milliós példányszámot értek el, a most meghatározott szám tehát nem tűnik lázálomnak).

A fordulat természetesen nagyon jól jön a kormányrudat 2009 áprilisában magához ragadó új vezetésnek, amely rögtön bemutatkozását követően a pozitív mérleg elérését tűzte ki elsődleges céljaként. A cég pénzügyi igazgatója úgy magyarázta a hírt, hogy mindezt a jó szoftvereladási rátának, valamint a PS3 negatív mutatóinak lefaragásával tudták elérni, amin még tovább javítanának a jövőben az online filmes és zenei anyagok, valamint egyéb tartalmak forgalmazásával, a következő firmware frissítés pedig 3D-vel fogja mindezt kiegészíteni.

A PlayStation Move és PlayStation Eye névre hallgató fejlesztések a Microsoft Natal és a Wii mozgásérzékelő kontrollere ellen indulnak majd csatába - meglátjuk, milyen sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skyline #20
    Jöhet bármiféle natal,ha bogzra az a maradék megmaradt pár exkluzív cím egy rakás fost sem ér a PS3 exkluzívjaihoz képest (Pl Heavy Rain,Uncharted,God of war,stbstb).....
    Sokáig volt 360-asom...De pc mellé totál felesleges,a multi címeket főként pc-n tolom,exkluzív címek terén pedig ps3 jóval tartalmasabb címeket kínál...
  • Dzson #19
    Frag lézeres egeres kontroller család PS3-hoz. Minden FPS-hez használható.
  • bertino #18
    kis hazánkat mindenki leszarja, csak sokmindenkinek nem tűnik fel.
  • stickmate #17
    A PS3 tényleg jobb mint az XBox360°, De sajnos a Movenak és Eyenak esélye sem lesz a Natallal szemben :( :)
  • WilliamMcKinley #16
    Egy mérleg sosem negatív. Egyébként gondolom igazad van.
  • HeavyDee #15
    Ja, igen, még hozzátenném - ha valaki aki érintett és nem tudná esetleg - , hogy FPS játék PS3 alatt csak akkor játszható "natívan" egérrel, ha azt a játék is tudja kezelni. (Egy példát ismerek erre: Unreal Turnament, a többi: COD4, Crysis stb melyek miatt PS3-at vennék nem támogatja az egér használatát. )
  • HeavyDee #14
    Igen, ezt jól tudom. Viszont nem ez volt az én feltételem...
  • kvp #13
    Regebben ilyenkor hangzott az el, hogy a PS3-as akar linux-ot is futtat es ezert pc se kell. Aztan ezek a velemenyek a linux utolagos letiltasakor szepen el is tuntek. A ps3-as nyereseget pedig nem ugy kell nezni, hogy az aktualis negyedevben az volt-e, hanem azt, hogy a gyartas kezdete ota a cegnek tobb bevetele volt-e a rendszerbol, mint kiadasa. Ha ezt nezzuk a jopar evnyi kezdeti veszteseg meg mindig negativba viszi a merleget es meg jo ideig igy is marad. Arrol nem beszelve, hogy az eredeti ps3-as kepes volt a regi jatekokat futtatni, tele volt usb portokkal es jo minosegu volt. A mostani valtozat lebutitott, nem megy rajta a legtobb ps2-es jatek, nem lehet ra sajat linux-ot tenni (tehat se rendes net, se mplayer a netes videoknak) es szinta csak a jrpg/arcade kategoriaban van ra jo minosegu jatek, ami nem igazan nyero. Az mar csak kulon vicc, hogy a platformot nem fejleszti az eredeti gyarto, tehat a ps4-nel megint lesz egy kis kompatibilitasi problema, tehat mehet a legtobb ps3-as jatek a szemetbe, vagy kell otthonra egy ps2-es, egy ps3-as a ps4 melle :-).
  • Oláh Herkules #12
    kivéve a szimulátorokat, mmorpg-ket, és normálisabb rts-eket :D meg gondolom az fps-eket sem úgy csinálják hogy majd veszel billt meg egeret, hanem jól le vannak butítva kontrolleres szintre de ezen kívül minden van :DDDD
  • brodix #11
    Nem értem a problémád.
    Sok játék jön rá ki(Mind multiplatform, mind exclusive), és sokféle kategóriájú.
    Bármit keresel, megtalálod :)
    Na nem akarok fanboykodni: természetesen ez nem csak PS-re igaz, bármelyik platformot is vesszük alapul, az imént elmondottak akkor is igazak!