Ötvös Tibor

2010 abszolút kedvencei és legrosszabbjai

Ilyenkor év végén rengeteg Év játéka szavazás jelenik meg a neten, ám a GameRankings listájára mindenképpen érdemes odafigyelni. Az oldal ugyanis nem a saját véleménye alapján állította össze a legjobb és legrosszabb 2010-es programok listáját, hanem a neten megjelent kritikai értékelések alapján. És épp ezért számos meglepetés található rajta.

Először nézzük a 10 legjobbat. Az utolsó helyen 84,84 százalékos átlaggal a Telltale Games remeke, a Sam & Max: The Devil's Playhouse Episode 1: The Penal Zone áll. A kalandjáték megtartotta az eredeti játék humorát és egy remek történetet kerített a két karakter köré. A kilencedik helyen a Warhammer 40,000: Dawn of War II - Chaos Rising áll, mely 85,39 százalékot kapott. A stratégiai játékot pedig egy újabb Telltale Games, a Sam & Max: The Devil's Playhouse Episode 2: The Tomb of Sammun-Mak követi 85,52 százalékkal.



A hetedik pozíciót az Avalanche Studios "őrülete", a Just Cause 2 követi, mellyel a fejlesztőknek sikerült kijavítani az első epizód hibáit. A játék milliós rajongótábort gyűjtött magának, melyet főleg hatalmas szabadságfaktorának köszönhet (a Youtube tele van a Just Cause 2-ből származó őrültebbnél őrültebb akciókkal). A sikert látván nagyon meglepődnénk, ha a Square Enix nem bólintana rá a harmadik epizódra.

Ricot a rajongókat is megosztó BioShock 2 követi 87,64 százalékkal. A 2K Marin alkotása - a jelek szerint - az utolsó, víz alatti rész volt, hiszen a következő epizód a felhők fölé repíti majd a játékost. Az ötödik helyre egy igazi thriller, az Amnesia: The Dark Descent került a maga 87,79 százalékos átlagával.

88,02 százalékkal foglalja el a negyedik helyet a Battlefield: Bad Company 2, mely képes volt arra, amire sok más FPS nem: játékosokat elszipkázni a Call of Duty sorozattól és elfogadható eladásokat produkálni annak árnyékában. És a jelek szerint a kritikusok jobban kedvelték az EA programját, hiszen a Black Ops még az első húszba sem fért be.



A dobogó alsó fokán a Sid Meier's Civilization V áll, mely 89,83 százalékával érdemelte ki a bronzérmet. A stratégiai játék méltó folytatása a klasszikus sorozatnak és ha nem lett volna a Blizzard, akkor az Év stratégiai játéka címet is megszerezte volna. Ám a StarCraft 2: Wings of Liberty beelőzte Sid Meier alkotását és 92,38 százalékával megszerezte a második helyet a 2010-es listán.

Az arany érmet pedig - talán nem meglepetésre - a BioWare remekműve, a számos Év játéka díjat bezsebelő Mass Effect 2 szerezte meg. Az akció-RPG képes volt olyan játékosokat is megszólítani, akik eddig nem nagyon szerették a "pontosztogatós, tapasztalatszerzős" címeket. Jövőre jön a harmadik rész.

És akkor most lássuk a legrosszabbakat. A lista utolsó helyén - vagyis a legjobb legrosszabb - az Art of Murder: Cards of Destiny, mely az egyébként jól sikerült kalandjáték sorozat harmadik és egyben záró darabja. Ebben a részben Nicole Bonnet FBI ügynök ismét egy sorozatgyilkos után nyomoz, ám a kritikák szerint ez eléggé félresikerült. A kilencedik helyre a már felszámolt Realtime Worlds rövid életű MMO-ja, az APB került, mely átlagosan 60,61 százalékot kapott.



Nyolcadik a Capcom óriási mellényúlása, a Dark Void, mely 60,12 százalékot ért el. A játék azzal próbált újítani, hogy az ellenfelek - szó szerint - az égből is támadhatnak ránk, ám a sokat forgatott kamera miatt sokszor azt sem lehetett tudni, merre is járunk. A hetedik pozíció jutott az egykori Shiny Entertainment robotos akciójátékának, mely Front Mission Evolved címmel jelent meg.

Meglepő a Disciples III: Renaissance hatodik helye, melyet az 59,2 százalékos átlagértékelésének köszönhet. Az egyik legjobb Heroes of Might & Magic klónként számon tartott sorozat eddig szépen teljesített mind a kasszáknál mind pedig a kritikusoknál, ám a jelek szerint a harmadik részre elfogyott a lendület.

Az ötödik pozícióban a Rhythm Zone található, mely a konzolokon népszerű zenés műfajt próbálta meg átültetni PC-re - kevés sikerrel. Az összesítés szerint a negyedik helyen a Stardock sokat szidott stratégiája, az Elemental: War of Magic található, mely átlagosan 56,31 százalékot kapott a kritikusoktól.



A legrosszabbak listáján a bronz érmet a City Interactive FPS-e, a Sniper: Ghost Warrior szerezte meg, mely 55,82 százalékos átlagot ért el. Ennél azonban jóval meglepőbb, hogy a második helyre a Square Enix igen szép múltra visszatekintő sorozatának legújabb része, a Final Fantasy XIV Online került 51,4 százalékos átlaggal. Bár előző listánkon is szerepelt a cím, de a jelek szerint nem csak az UGO.com munkatársai voltak elégedetlenek a játékkal.

És akkor íme az arany érmes, 2010 legrosszabb kritikáját kapott játéka, mely nem más, mint a Twin Sector. A DNS Development akciójátéka rengeteg helyről nyúl le ötleteket, de valahogy mégsem sikerült ezt egy élvezhető formában tálalni. A legtöbb elemet a klasszikus Portalból vették át, ám itt egy fegyver helyett két kesztyűnk segítségével kell a környezetünket átrendezni. Sajnos mind grafika, mind megvalósítás szempontjából elégtelent érdemelt a program és méltán vált 2010 legrosszabbjává.

És ezzel befejeztük, idén nem jelentkezünk több 2010-es listával (az olvasói eredményeket majd január első hetében tesszük közzé, december 31-ig várjuk a szavazatokat a [email protected] címre) és ezt az évet lezártnak tekintjük. Kellemes és ajándékokban gazdag Boldog Karácsonyt kívánok minden olvasónknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Renátó1985 #24
    na persze a cartoon-on biztos a tom és jerrey-ben mi?
  • WiZe #23
    Szánakozás helyett épp itt lenne az ideje megtanulnotok angolul, pontosan a játék lehet segítségetekre ebben. Én anno a cartoon networkön tanultam meg angolul 10-15 éve.

    A disciples 3 tényleg nem sikerült jól.
  • Renátó1985 #22
    most neked nem mindegy, ha akarod angolra állítod. miért jó az, ha nem lesz magyar?
  • Naridar #21
    Gondolom ez csak a PC-játékok listája.

    Amúgy az azért kicsit erős, hogy a City Interactive (rosszpcjátékok blog fő inspirációforrása) jobb játékot készít, mint a legújabb Final Fantasy.
  • Szefmester #20
    A disciples 3 megérdemli a helyezést, nagyon nagy csalódás lett a 2. részhez mérve.
    Az elemental viszont csak eleinte volt hulladék, de a folyamatos javítgatás után már kezd egy hangulatos játékká válni. Aki ismeri régről a Master of Magic-et annak az Elemental a nosztalgia miatt még inkább tetszik. :)Nem egy mindent verő cucc (birodalomfejlesztős stratégiából nekem a Master of Orion 2 a király a mai napig), de azért nem egy darab szemét mint amit a lista szerint mondani lehetne.
  • Woodsnail #19
    Számomra a Disciples III az év csalódása volt elképesztően szar lett szerintem is. A Disciples II ezerszer jobb. Mass Effect II pedig megérdemli.
  • Balumann #18
    Pláne annak, aki nem tud angolul.
  • wraithLord #17
    Egyetértek. De legalábbis benne lehetne az első 10-ben, esetleg az első 20-ban. (csak akkor 20-as lista kéne...:))
    Mondjuk nekem az egyik kedvenc engine-em az X-Ray. Sok szempontból szar, de nagyon realisztikusan visszaadja a kelet-európai környezetet, és a játék hangulatát. A dinamikus fény(-árnyék) hatások pedig szerintem verik minden más játék grafikus motorjának hasonló képességeit - eddig.

    A Crysis-t viszont ne szidjuk. Vérbeli, nagybetűs FPS mindenféle sallang nélkül. Röviden és tömören. Emellett(!) még ma is csúcsnak számító grafikával. Ami egy 3 éves játék esetében szerintem nem is rossz.

    viasz: a StarCraft 2-n szerintem nincs mit leszólni... :) Max, hogy sokat kellett várni rá. :)
  • leeloodallas #16
    A szerény szubjektív megítélésem szerint 2010 legjobb játéka a S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat. Évek óta csak az előző STALKER-részek adtak olyan játékélményt, amiért érdemes nap mint nap leülni a gép elé. Értem én, hogy vannak bugok, meg a grafika sem súrolja a valóságot (bár a sztorihoz, az alaptörténethez tökéletesen illik, és azért egyáltalán nem csúnya, pláne max. graf. körül...), de el is megy egy belépő szintű gépen is, és JÁTÉKÉLMÉNY tekintetében ízzé-porrá veri az atomerőművekre tervezett Crysis-féle, "az én gépemen fullon megy, nálad meg csak sima high-on...", "kicsi a pöcsöm, de a gépem egymillió gigahertzes" vakítani való parasztoknak kreált csilli-villi takonygombócokat.
  • Stranger666 #15
    Én is.