Ötvös Tibor

Kár volt hozzákezdeni...

Minden játékos életében vannak olyan kultikus játékok, melyek egykoron mély nyomot hagytak benne és évekkel később hiányolja az általa nyújtott örömöt. Ilyenkor "örömmel" konstatáljuk, ha egy fejlesztő vagy kiadó megpróbálja feltámasztani kedvencünket, de ezek többsége sajnos nem sül el jól.

Most olyan címeket veszünk sorba, melyek egy, a klasszikushoz méltatlan részt kaptak és ezzel csak romboltak a franchise nimbuszán. Az első az 1992-ben az Infogrames jóvoltából megjelent Alone in the Dark, mely minden túlélő horrorok atyja. A játék remek volt köszönhetően az akkoriban parádésnak számító grafika, játékmenetbeli újdonságok és sztorinak.



A sorozat egy évvel később folytatódott, majd '94-ben jött az Alone in the Dark 3 is, melyek ismét szép sikereket arattak. Majd jött egy hosszabb szünet és 2001-ben megjelent a The New Nightmare, mely azonban bukásnak bizonyult. Ekkor ismét pihenőre vonult a dolog, majd 2008-ban - hosszas késések után - megjelent az új rész, mellyel az Atari szerette volna feltámasztani a patinás címet.

Mint tudjuk, ez nem sikerült. Bár az új Alone in the Dark nem sikerült rosszra, de azért közepesnél jobbra sem. Az elsőre remeknek tűnő újítások egy idő után unalmasakká váltak és a sztori sem tudta lekötni a legtöbb játékost. Ráadásul grafikailag sem tartozott az élvonalba és az irányítás is hagyott kívánnivalót maga után. Kár érte.



A második a Bionic Commando, mely 1987 és '99 között összesen hat alkalommal jelentkezett új résszel és ezek mindegyike nagyon jól sikerült és méltán lettek sikeresek. Aztán a Capcom hosszabb szünetre küldte a sorozatot, majd 2009-ben visszatért a mechanikus kezű hős - rögtön két játékban. A Bionic Commando: Rearmed tulajdonképpen a klasszikus játékmenetet hozta vissza felturbózott, de továbbra is 2D-s grafikával és igen jóra sikeredett.

Ám a másik játék a sorozat egyenes folytatása volt, mely ráadásul egy külső nézetes akciójáték lett. A rajongóknak nagyon nem tetszett a megváltoztatott főhős és az újragondolt bionikus kar sem, de a sztori nagy csavarjának szánt eseménysor is kiverte sokaknál a biztosítékot. A Bionic Commando annak rendje és módja szerint meg is bukott és egy darabig biztos nem találkozunk ezzel a névvel.



Ugyancsak borzalmasra sikeredett a kultikus King's Quest feltámasztása is. A Mask of Eternity 1998-ban jelent meg és sokan elhűlve nézték, hogy mi lett az egykoron méltán népszerű kalandjátékból. Egy középszerű történettel megáldott csúnya és irányíthatatlan akciójáték, melyben csak néha bukkantak fel kaland elemek. Mindenesetre egy megkésett rajongói rész, a The Silver Lining valamennyire visszaállította a széria dicsfényét, de sajnos az Activision nem akar kezdeni semmit a King's Quest címmel.

A Golden Axe szintén egy megkerülhetetlen klasszikus, mely szerintem a most harmadik x-et betöltő játékosoknak nem maradt ki az életéből. A kultikus beat-'em-up számos folytatást kapott, ám ezek már nem sikerültek olyan jól, mint az első epizód (a Golden Axe III például nemzetközi forgalomba nem is került), a mélypontot pedig a 2007-es verekedős kiadás, a Duel jelentette.

Legalábbis 2008-ig, amikor a Sega gondozásában megjelent a Golden Axe: Beast Rider, mellyel szerették volna feltámasztani a klasszikust. A program egyetlen előnye a ko-op játékmód volt, de ezen kívül szinte minden tekintetben alulmaradt a vetélytársaival szemben. Csúnya grafika, nem kedvelhető hősök, monoton játékmenet és szinte nem is létező történet. Természetesen anyagilag is megbukott és ezért egy darabig biztos nem tér vissza a sorozat.



A Narc 1988-ban mutatkozott be és a játékosokat rögtön megfogta a zsaruk és drogdílerek harcát bemutató beat-'em-up. Érdekes, de két évvel később már pihenni is küldték a szériát, majd 2005-ben a Midway próbálta meg feltámasztani - sikertelenül. A NARC egy nagyon gyenge GTA-klón lett, mely minden tekintetben csalódást okozott a rajongóknak. "Szerencsére" a kiadó is érezte a bakit és rögtön budget-áron adta a programot, mely azonban így sem kellett a kutyának sem.

A végére maradt talán a leghíresebb beat-'em-up, a Final Fight, melyet szintén nem hagytak békében "nyugodni". A Capcom ugyanis 2006-ban megjelentette a Streetwise alcímet kapott "remaket", mely egy rettentő rosszul sikerült és nagyon egyszerű akciójáték lett csúnya grafikával, rossz irányítással és unalmas játékmenettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #14
    A bionic commandó azon játékok közé tartozik amiktől szó szerint rosszul lettem. (fizikailag nem bírtam vele játszani 15 percnél tovább) Sok másik játékot végig toltam már de utoljára ilyen a turok 1-2nél volt. Amit viszont tudok hogy az eredeti BC kicsit jobb volt.

    A heroes4ből is csak a várépítés volt jó... A fallout 3 meg nem elég felnőtt.
  • Megtörhetetlen #13
    A Bionic Commandot most akartam elkezdeni de ez egy akkora fika volt hogy még lehet újra gondolom eme próbálkozásomat :S Habár nekem tetszett a játékmenet, a sztori meg annyira nem is érdekel hisz én elsősorban szórakozni szeretek az meg elég szórakoztatónak tűnt első ránézésre :)
  • Molnibalage #12
    Az MoO3 tényleg az volt. Az 1. és 2. részét szénné toltam, de a 3. részt nem is értetem, hogy hogyan működik...
  • Dagemy #11
    A Bionic commandot nem értem miért került a listára. Illetve miért így került fel, mind2 játék együtt, mert lehet hogy a 3Ds nem sikerült a legjobban (bár nekem tetszett) de a rearmed baromi jó és készül is hozzá a folytatás.
    A fallout3 szerintem is felkerülhetett volna a listára, mert az csak egy játék a fallout világában de nem egy fallout játék.
  • Yv@n #10
    Bionic Commando jóféle volt ja. Sztorival sem hiszem hogy sok baj lett volna, úgylátszik a népek gyomra nem bírta bevenni, hogy nem cukormázas happy end a történet vége.
  • Jagdgeschwader #9
    Heroes of Might & Magic 4...
  • opeca #8
    A Fallout 3 az egy baromság. Abból a világból sokkal többet ki lehetett volna hozni.
  • Glutamin #7
    Alone 1,2 és Goldaen Axe
  • Solmenir #6
    Golden Axe valóban nagyon jó játék volt a maga korában, kisgyerekként sokat játszottam vele. Most már a telefonomon is megy :-)

    Bár valószínűleg meg leszek kövezve (Pedig nem is mondtam, hogy Jehova... óh, bazz!) de nekem még elég nagy csalódás volt a Fallout 3 is, amit én inkább egy oblivion mod-nak hívnék, mint igazi, velős Fallout folytatásnak. Nem rossz játék, eljátszogattam vele, de szerintem nem méltó utód.
  • bcrics #5
    Meg a Contra is hatalmas Game.