Alex

Ausztrália továbbra sem engedélyez egyes játékokat

Michael Atkinson, Ausztrália igazságügyi minisztere szerint semmi nem indokolja az extrém erőszakot bemutató számítógépjátékok árusításának engedélyezését.

A kontinensnyi ország hivatalnokai a közelmúltban több számítógépes játékot is betiltottak: mind a Left 4 Dead 2, mind az Aliens Vs Predator a cenzorok áldozatául esett. "Nincs szükség olyan játékokra, melyben karóba húzunk, lefejezünk vagy feldarabolunk embereket." - védte meg a döntést Michael Atkinson, Ausztrália igazságügyi minisztere. Az ABC News műsorának nyilatkozva nem tartja hibának, hogy az országban nincs 18+ vagy felnőtteknek szoló tartalmi besorolás. "Ebben a kérdésben egy nagyon kislétszámú, de fanatikus játékosokból álló közösség próbálja keresztülvinni az akaratát. Úgy vélem, ez káros a társadalomra. A közérdek a kicsi, de anyagilag érdekelt fél ellen szól."

Ausztráliában nincsen 18 éven felülieknek korhatár-besorolás, így minden, elméletileg ebbe a kategóriába tartozó programot, filmet automatikusan betilt az OFLC (Office of Film and Literature Classification). Az országban a legmagasabb kategória a 15 éven felülieké. "Elfogadom, hogy a játékosok 98, vagy akár 99 százaléka meg tudja különböztetni a fantáziavilágot és a valóságot, de 1, vagy talán két százalék olyan ötleteket meríthet ezekből a játékokból, ami borzalmas erőszakhoz vezethet." - tette hozzá.


Az ABC News műsora megszólaltatta az ausztrál játékszövetség (IGEA - Interactive Games and Entertainment Association) vezetőjét, Ron Curry-t is, aki szerint "egyáltalán nem demokratikus, hogy egyetlen miniszter eldöntheti, hogy az ausztrál lakosság egésze mihez juthat hozzá és mihez nem. A kormányzat megbízik annyira az emberekben, hogy azok a filmek terén el tudják dönteni mihez elég érettek, de a játékok terén gyerekeknek tartják őket."

A kérdés persze nem is került volna napirendre, ha a játékok fejlesztői rugalmasságot tanusítanak, és a helyi szabályoknak megfelelően, mint eddig is, most is kevésbé véres verziót dobnak az országban piacra. Azonban a kiadók a jelek szerint megmakacsolták magukat, és inkább egyáltalán nem forgalmazzák ezeket a játékokat Ausztráliában, amiknek viszont a fogyasztók látják kárát. Persze pozitív hatása is van a betiltásnak: az online boltok örülnek az ölükbe hullott kizárólagos terjesztési lehetőségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #19
    hi hi te ennyire optimista vagy mit szivsz mer én is kérek XD
  • lammaer #18
    Hát tény, a szélessávú netelérés és a csomagküldő szolgálatok óta az ilyen betiltások fabatkát sem érnek.

    Más kérdés, hogy vajon tényleg a kiadók elleni burkolt támadás a célja az egésznek. Nem hinném, ez inkább vmi szerencsés véletlen. Miért gyengitené az Aussy kormány a kiadókat és ezálal adóbevételtől esik el (hiszen ha engedné az árusítást, náluk fizetnék az ausztrál polgárok az áfát)
  • N1ggA #17
    ez a 98-99% inkáb 99,9999% és annak a maradék 0,0001%-nak is csak a 0,00000001%-a öl.
  • Justil #16
    :D :D :D
  • Julius Caesar #15
    Az "1-2%-a a gamereknek öl" statisztikát nemtom honnan veszik. tehát egy átlag városisuliba járnak mondjuk 600-an, abból 300-310 lány, van 300 fiú, abból 200 minimum játszik rendszeresen. Tehát egy átlag suliban évente 2-4 mészárlás van.

    Ejha!
  • dronkZero #14
    Annyira nem értitek, hogy az már fáj.

    Boltban beszerezhető a játék legálisan? Nem. Online? Igen. Baszott bonyolult a matek: a betiltással azt érik el, hogy csökkentik a _kiadók_ forgalmát, és az embereket online vásárlás felé terelik. Nem a fejlesztőknek, nem a játékosoknak tesznek keresztbe egy ilyen lépéssel, hanem kizárólag a kiadónak.

    Az meg minden játékos számára csak hasznos lenne, ha elfelejtődne már ez a "játékot a játékboltból" rendszer, meg hogy a kiadók az _adathordozók_ gyártásából és kereskedelméből építenek birodalmat.

    Mivel nem lehet olyan törvényt hozni, hogy "basszák meg a kiadók a kurva annyukat", így más megoldást találtak. Ennyi.
  • Merces #13
    ......szameg ezek soha nem fogják felfogni hogy nem azért kezdenek el iskolában lövöldözni mer látták a tv ben (mivel lenne jobb ha tescoban vagy ovodában csinálnák?)hanem mert k.....tul átvertnek megkárositottnak és magányosnak érzik magukat hála a modern társadalomban uralkodó értékrendnek......ami ugyebár szent és sérthetetlen
  • emile zola #12
    tudom, nem sikerült elég frappánsra, de azért remélem a lényeg átjött
  • emile zola #11
    sok politikus hülye...ezt eddig is tudtam, és ez a cikk sem ingatta meg a hitem:D
    "Ebben a kérdésben egy nagyon kislétszámú, de fanatikus játékosokból álló közösség próbálja keresztülvinni az akaratát. Úgy vélem, ez káros a társadalomra. A közérdek a kicsi, de anyagilag érdekelt fél ellen szól."
    ebből az idézetből minden kiolvasható
    1.kis létszám = a szavazásokon minimális súlyuk van, ergó őket lehet csesztetni
    2.keresztülvinni akartát: Ausztrália lenni demokratikus???
    vagy miféle szörnyűségre akarják rávenni a fanatikus és gaz játékosok szegény Ausztrália erkölcsileg makulátlan és ártatlan lakóit? ja..csak nem ez az az ország, ahol a legtöbb élő ember egy rab leszármazotta? hogyisvanez?
    3.úgy véli, h ez káros: sztem ez a majom a legkárosabb mindenkire..úgy vélem, ergó így van ( Atkinson alapján)
    4. anyagilag érdekel fél. mivan??? ha sztem a játékosoknak azaz ANYAGI érdeke, hogy VÁSÁROLHASSON???

    ergó megállapíthatjuk, h ez Michael Atkinson a legostobább politikusok közé sorolandó, minden ausztrál állampolgár érdekében azt remélem, h minél hamarabb eltűnik a közéletből, mielőtt még nagyon leégetné magát és országát is
  • Pares #10
    Egy újabb retardált politikus, remek...